keskiviikkona, syyskuuta 24, 2008

Nato ja läntiset tiedustelupalvelut: Georgia aloitti sodan

(Kansan Uutisten Viikkolehti 19.9. 2008)

Elokuussa Kaukasuksella käydyssä sodassa Georgia oli yksiselitteisesti hyökkääjä, ei Venäjä. Läntiset tiedustelulähteet vahvistavat sen, mitä Venäjä on koko ajan väittänytkin.

KAI HIRVASNORO

Se oli sittenkin 070808.

Suomen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) kiirehti 25. elokuuta suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa luomaan uuden kansainvälisiä suhteita koskevan käsitteen, joka on 080808.

"1) 080808 on käännekohta kansainvälisessä politiikassa; 2) 080808 asettaa kansainväliselle järjestelmälle uuden haasteen ja 3) 080808 vaikuttaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan työlistaan."

Stubbin nollakasit tulivat siitä, että 8.8. 2008 Venäjä aloitti sotatoimet Georgiaa vastaan.

Useimpien länsimaiden ensireaktio oli, että Venäjä hyökkäsi pienen maan kimppuun.

"Voitokkaan sodan myötä Venäjä vahvisti suurvalta-asemansa. Nationalistinen ja protektionistinen suurvalta-ajattelu on toki leimannut sen ulkosuhteita jo aiemminkin. Mutta mahti ei enää perustu vain kokoon ja energiaan. Nyt Venäjällä on sekä halu että kyky käyttää asevoimaa ulkopolitiikan välineenä", myös Stubb syyllisti yksin Venäjän.

Sota alkoi jo
elokuun seitsemäs

Nyt julkisuuteen tulleet Naton sekä läntisten tiedustelupalveluiden analyysit osoittavat, että johtopäätöksiä tehtiin meillä ja muualla liian hätäisesti. Sotasyyllinen oli sittenkin Georgia ja sen kuumapääpresidentti Mihail Saakashvili.

Runsaan kuukauden ajan on pohdittu, mitä Kaukasuksella todella tapahtui samaan aikaan, kun suuri osaa maailmaa seurasi suorana lähetyksenä Pekingin olympialaisten avajaisia.

Saksalainen verkkolehti Spiegel Online julkisti maanantaina laajan selvityksen tapahtumista 7.-8. elokuuta. Se perustuu Naton, useiden tiedustelupalvelujen sekä Etyj:n Etelä-Ossetiaan sijoitettujen tarkkailijoiden keräämiin tietoihin.

Näistä viimeisin tiedotti Etyj:n päämajaan järjestön 56 valtiolle heti aamupäivällä 8. elokuuta, että Georgian joukot olivat aloittaneet raskaan tulituksen Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tshinvaliin vähän ennen keskiyötä 7. elokuuta.

Nato: se ei ollut
itsepuolustusta

Georgian ja Mihail Saakashvilin sitkeästi toistaman väitteen mukaan sota todellakin alkoi näihin aikoihin. Mutta kyseessä oli Georgian vastatoimi Venäjälle. Saakashvilin mukaan hänen saamiensa tiedusteluraporttien mukaan noin 150 venäläistä tankkia oli saapunut Rokin tunnelin kautta Georgian alueelle määränpäänään Etelä-Ossetian pääkaupunki Tshinvali.
Saakashvilin mukaan venäläiset jo pommittivat Tshinvalia, kun georgialaiset vasta saapuivat alueelle. Venäjä taas sanoi ryhtyneensä rauhanturvaoperaatioon.

Etyj vain kuvailee omassa raportissaan tapahtumia, mutta ei osoita, kuka teki ja mitä. Järjestön on pysyttävä neutraalina, koska sekä Venäjä että Georgia ovat sen jäseniä.

Spiegelin mukaan Naton päämajassa Brysselissä samaan aikaan käsitys konfliktista oli jo selkeä: Georgia oli aloittanut sodan eikä kyseessä ollut vain itsepuolustus tai vastaus Venäjän provokaatioon, kuten pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pian sodan alettua arvioi. Georgia oli suunnitellut offensiiviaan Etelä-Ossetiaan jo pitkään.

Roki tukkoon
tulimyrskyllä

Lehden lainaamien läntisten tiedustelupalvelujen viestitiedustelu paljasti, että aamulla 7. elokuuta Georgia keskitti Etelä-Ossetian rajalle 12 000 sotilasta sekä 75 tankkia ja muuta panssaroitua ajoneuvoa. Tämä oli kolmasosa koko Georgian armeijan vahvuudesta.

Samojen lähteiden mukaan Saakashvilin suunnitelma oli suunnata Venäjän ja Etelä-Ossetian yhdistävään Rokin tunneliin viidentoista tunnin tulimyrsky ja katkaista näin ainoa yhteys Pohjois- ja Etelä-Ossetian väliltä. Kello 22.35, noin tuntia ennen kuin venäläiset Saakashvilin mukaan ajoivat tunneliin, Georgian joukot alkoivat tulittaa Tshinvalia. Aseina käytettiin 27 raketinheitintä sekä rypälepommeja. Yölliseen hyökkäykseen osallistui kolme prikaatia.

Hyökkäyksen aikana tiedustelupalvelut seurasivat Venäjän viestiliikennettä. Osin Pohjois-Ossetiaan sijoitettu Venäjän 58. armeija ei ollut ensimmäisenä yönä valmistautunut taistelutoimiin. Venäjä vastasi tuleen vasta kello 7.30 aamulla 8. elokuuta ampumalla lyhyen kantaman SS-21-ohjuksen Gorin eteläpuolelle Bortshomin kaupunkiin Georgiaan. Vähän myöhemmin Venäjän ilmavoimat yhtyivät hyökkäykseen.

Venäjän joukot alkoivat marssia Pohjois-Ossetiasta Rokin tunneliin vasta kello 11 aamupäivällä.
Läntisten arvioiden mukaan tapahtumien järjestys osoittaa, ettei Venäjä ollut hyökkääjä, vaan se reagoi Georgian hyökkäykseen.

Venäjä siirsi 5 000 sotilasta Goriin ja 7 000 Georgian ja toisen kapinamaakunnan Abhasian rajalle operaation aikana.

Etäisyyttä
Saakashviliin

Tiedot elokuun todellisista tapahtumista ovat jo saaneet läntiset poliitikot ottamaan etäisyyttä presidentti Mihail Saakashviliin, jota he vielä äsken tukivat varauksetta.

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttikamppailun hävinnyt Hillary Clinton vaati viime viikolla senaatissa selvyyttä siihen, rohkaisiko maa jotenkin Saakashviliä ryhtymään sotilaalliseen iskuun. Konservatiivisen Nixon Centerin johtaja ja Venäjä-asiantuntija Paul Sanders sanoi Spiegelille olevansa edelleen huolissaan Venäjästä, mutta myönsi, että konfliktissa oli kaksi osapuolta eikä Georgia ollut niinkään uhri kuin halukas sotaan.

Nyt myös Euroopassa on alettu vaatia puolueetonta tutkimusta konfliktista, kun vielä äsken puhuttiin pakotteista Venäjää vastaan.

Georgian asioita pitempään seuranneille Saakashvilin uhkapeli ei saksalaislehden mukaan tullut edes yllätyksenä. Hallituksesta 2006 erotettu ministeri Georgi Haindrava arvioi lehden haastattelussa silloin, että sisäpoliittisten vaikeuksiensa ratkaisemiseksi Saakashvili saattaa hyvinkin haluta pienen ja voittoisan sodan Etelä-Ossetiaa vastaan.

Samana vuonna myös entinen ulkoministeri Salomé Surabishvili arvosteli entistä pomoaan järjettömästä sotavarustelusta ja varoitti tämän aikovan ratkaista Etelä-Ossetian ja Abhasian konfliktit sotilaallisesti.

Nyt Georgian suurimmat puolueet ovat vaatineet Saakashvilin eroa ja uutta hallitusta, joka ei olisi pro-venäläinen eikä pro-amerikkalainen, vaan pro-georgialainen.