perjantaina, heinäkuuta 21, 2006

Tämä on siviilien massamurha


Libanonissa kasvaneen
Patsy Nakellin haastattelu

(Kansan Uutisten Viikkolehti 21.7. 2006)

Mihin Israelin hyökkäys Libanoniin lähiviikkoina johtaa? Maan eteläosissa asukkaat ovat loukussa ja jäävät massamurhan uhreiksi. Vaikutusvaltaansa menettäneen Hizbollah-järjestön suosio kasvaa ja se pyrkii laajentamaan taistelun luonteen islamilaiseksi sodaksi Israelia vastaan. Sisällissodan jälkeen jälleenrakennettu Libanon on joka tapauksessa pommitettu jo nyt takaisin kauas menneisyyteen.

KAI HIRVASNORO

Ruotsinkielinen vasemmistolehti Ny Tid on heinäkuun ilmestymistauolla, mutta lehden päätoimittajan Patsy Nakellin kesäloma meni piloille viime viikon keskiviikkona. Israelin armeija alkoi silloin moukaroida hänen entistä kotimaataan Libanonia kostona siitä, että Hizbollah-järjestön sissit olivat siepanneet sotilaitaan. Jo ensimmäisen vuorokauden ilmaiskuissa kuoli yli 50 siviiliä, joukossa toistakymmentä lasta.

Sen jälkeen iskut ja vastaiskut ovat seuranneet toisiaan öin ja päivin. Pitkästä sisällissodasta toipunut Libanon osin sen pääkaupunkia Beirutia myöten on jälleen hävityksen kohteena.

Patsy Nakell tietää, miltä sota tuntuu. Hän itse eli Beirutissa sisällissodan keskellä teini-ikäiseksi asti. Suomalais-libanonilainen perhe muutti Suomeen vuonna 1985.

Nakellin libanonilaisen isän piti saapua vierailulle Suomeen viime lauantaina. Matka jäi tekemättä, sillä silloin Libanonista ei enää päässyt pois. Israel kävi sotaa "terrorismia" vastaan pommittamalla siviilikohteita, kuten Beirutin lentokentän ja maasta ulos johtavia teitä. Ja koska kyseessä ei ole Suomen kansalainen, häntä ei myöskään saatu mukaan suomalaisten evakuointiin maasta pois.

Lähi-idän uusin kriisi alkoi kärjistyä jo kesäkuun lopulla, kun palestiinalaisten Hamas-järjestö tappoi ja sieppasi israelilaisia sotilaita. Israel vastasi kovin ottein myös palestiinalaisalueilla ja tuhosi laajasti infrastruktuuria Gazassa.

Syyria muistuttaa
olevansa olemassa

Pommitusten alkamisen jälkeen Patsy Nakell on ollut lähes päivittäin yhteydessä Libanoniin. Ensikäden kontaktien lisäksi hän pystyy seuraamaan tapahtumia myös arabiankielisen median kautta. Mikä siis on Patsy Nakellin näkemys siitä, miksi ruuti leimahti Lähi-idässä taas kerran ja miksi juuri nyt?

Vasemmistotoimittaja ei lähdekään purkamaan vyyhtiä vain Israelia syyttäen, vaan aloittaa Hizbollahin ja sen taustavoimien vaikuttimista. Israeliinkin kyllä kohta päästään.

Kriisin monista haaroista Nakell nostaa ensiksi esiin Hizbollahia tukevan Syyrian, joka viime kesänä joutui vetämään joukkonsa pois Libanonista. Syyria kokee itsensä eristetyksi ja voimattomaksi. Hizbollahin kautta iskemällä se muistutti olemassaolostaan ja vaikutusvallastaan Lähi-idässä.

Samaan aikaan ja oikeastaan koko kevään tilanne Israelin palestiinalaisalueilla oli äärimmäisen tulehtunut. Vaaleilla valtaan noussut Hamas luokitellaan lännessä terroristijärjestöksi ja muun muassa EU katkaisi palestiinalaishallinnon taloudellisen tuen. Palestiinalaisia rangaistiin väärästä vaalituloksesta, mikä oli myös omiaan aktivoimaan naapurimaassa toimivaa ja Hamasin kanssa monessa suhteessa samankaltaista Hizbollahia.

- Kun kukaan ei tule palestiinalaisten avuksi, niin Hizbollahin täytyi tehdä jotain, Patsy Nakell sanoo.

Libanonin oma
hallitus voimaton

Hän uskoo myös Iranin vaikuttavan taustalla, mutta lännessä Iranin ja Hizbollahin välistä suhdetta liioitellaan.

- Se on vähän samanlainen kuin Israelin ja Yhdysvaltain välinen suhde. Totta kai Israel kuuntelee Yhdysvaltoja, mutta silti se toimii itsenäisesti. Ei Hizbollahkaan ole Iranin sätkynukke, vaan kyllä sillä on omatkin ajatuksensa.

- Mutta olen ihan varma siitä, että Iran on tiennyt, mitä on tulossa. Näin isoa kattilaa ei sekoiteta ilman, että alueen suuret voimatekijät tietävät siitä, Patsy Nakell uskoo.

Ainoa, joka on ollut asioista ulkona, on Patsy Nakellin mukaan heikko Libanonin hallitus. Ja vaikka se olisi jotain tiennytkin, ei se olisi voinut tehdä asialle mitään.

- Se on ehkä alueen heikoin hallitus ja tällä hetkellä on erittäin suuri vaara, että se kaatuu. Ja jos se kaatuu, niin sitten Libanon on liemessä. Syntyy valtatyhjiö, jolle ei ole muuta täyttäjää kuin Hizbollah. Ja yhtäkkiä Hizbollah ja Libanon ovat sama asia. Nyt vielä näin ei ole. Nyt on äärimmäisen hauras kansallinen yhtenäisyys.

Hizbollahin suosio
uuteen kasvuun

Patsy Nakell uskoo Israelin hyökkäyksen vain vahvistavan Hizbollahin roolia. Libanonilaiset eivät siitä kovin paljoa pidä, mutta tämän tunteen ylittää nyt viha Israelia kohtaan.

- Pääministeri Rafik Haririn murhan jälkeen syyrialaiset häädettiin pois Libanonista ja Hizbollahin suosio vastarintaliikkeenä heikentyi. Se uskallettiin kyseenalaistaa viimeksi kuluneen vuoden aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

YK:n päätöslauselma 1559 vaati kaikkien miliisien riisumista aseista Libanonissa eikä maassa ole muita miliisejä kuin Hizbollah.

- Libanonin sisäpolitiikassa on ollut kuuma peruna, että miten saadaan Hizbollah riisumaan aseensa. Hizbollah on tähän asti halunnut esiintyä hyvin kansallisin tunnuksin libanonilaisena liikkeenä. Nyt heidän imagoonsa oli tullut särö. Kyse ei ollut enää kansallisesta identiteetistä, vaan siitä, että he haluavat pitää aseensa ja käyttää voimaa. Tämä on heikentänyt heidän kannatustaan, Nakell kertoo.

Aina joku myös
hyötyy sodasta

Aikaisemmin Hizbollahin suosio kattoi koko libanonilaisen yhteiskunnan. Syyrian lähtö heikensi sitä, mutta nyt Hizbollah on taas voimakkaampi kuin aikaisemmin.

Syyria kuuluu kriisin voittajiin, jos se pääsee takaisin valtapeleihin mukaan alueen voimatekijänä ja jos esimerkiksi Yhdysvallat lähettää edustajansa Damaskokseen hakemaan apua.

Iran on ainakin toistaiseksi turvallisen kaukana kriisistä ja päälle päätteeksi viime viikonlopun G8-huippukokouksessa sen ydinhankkeet unohtuivat taka-alalle.

- Libanonilaiset ovat jälleen kerran ne, jotka häviävät kaikista eniten, Patsy Nakell huokaa.

Kun Patsy Nakell on yhteydessä Libanoniin, hän kuulee monenlaisia viestejä. Jotkut kristityt ovat vahingoniloisia siitä, että taas kerran nähtiin, mitä Hizbollah saa aikaan. Toiset taas katsovat, että juuri tässä tilanteessa Hizbollahia ei saa kyseenalaistaa, vaan vahinko on jo tapahtunut ja voimat pitää koota yhteistä vihollista, Israelia, vastaan.

Israel käveli
suoraan ansaan

Ja sitten päästään Israelin rooliin kriisissä. Patsy Nakellin ilme kiristyy, kun kysyn, eikö hänellä ole mitään sanottavaa siitä. Kyllä on, mutta sokeri on vain jäänyt pohjalle. Patsy Nakell uskoo, että Israelin hallinnossa äärimmäistä voimankäyttöä on suunniteltu pitemmän aikaa. Israel on analysoinut tilannetta niin, että Hizbollahin on pakko tehdä jotain. Joko se luopuu aseistaan tai tekee jotain, joka vahvistaa järjestön otetta vallasta.

- Molemmat ovat kytänneet toisiaan, että milloin tapahtuu ensimmäinen liike. Hizbollah tiesi, mitä teki ja Israel meni ansaan, Nakell analysoi.

Jos sota tästä laajenee, niin seuraukset voivat olla arvaamattomat ja tasan päinvastaiset sille, mitä Israel tavoittelee. Patsy Nakell huomauttaa, että myös Syyrian hallitus on hauras ja armeija heikko. Jos Libanonin lisäksi Syyrian hallitus kaatuu, niin tilalle tulee islamistinen Muslimiveljeskunta. Muuta seuraajaa presidentti Bashar al-Assadille ei ole näköpiirissä.

- Israelissa ollaan nyt hysteerisessä hybriksessä. Siinä tilanteessa tuollaiset valtiot voivat tehdä todella tyhmiä arvioita, Nakell pelkää.

Raakuus ei anna
toivolle sijaa

Patsy Nakell ei näe Lähi-idässä tällä hetkellä mitään toivoa. Israel tuhoaa Etelä-Libanonia sellaisella raakuudella ja barbarialla eikä välitä siitä, että ympäri maailmaa leviävät kuvat pommituksissa kuolleista perheistä ja lapsista.

- Tämän junan voi pysäyttää vain jatkuva paine, joka tulee sekä EU:lta että YK:sta.

Jonkin verran toivoa antaa se, että ilmeisesti myös Yhdysvallat yrittää kulissien takana hillitä Israelia.

- Kyllä kai amerikkalaiset ymmärtävät sen, että aiemmin Israelin ylimitoitetut toimet ovat synnyttäneet sekä Hamasin että Hizbollahin. Mitä ne ovat nyt synnyttämässä? En haluaisi edes ajatella sitä.

Tämän kesän piti
olla uusi alku

Libanonille sota on varsinainen tragedia siksikin, että maa ja varsinkin pääkaupunki Beirut oli palaamassa suosituksi turistialueeksi 15 vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen. Viime kesän turistikauden pilasi kuitenkin pääministeri Rafik Haririn murha ja tämän kesän piti olla jälleenrakennetun kaupungin uusi alku.

- Tämä kesä näytti loistavalta. Ihmiset olivat palaamassa takaisin ja elettiin jotenkuten normaalisti. Libanonilaiset ovat koko 1990-luvun tehneet todella paljon töitä sen eteen, että maa on saatu rakennettua. Totta kai korruptoituneet poliitikot ovat saaneet ison osan tuloista, mutta libanonilaiset ovat hyväksyneet jopa sen, kunhan pääsevät taas jaloilleen. Beirutin keskusta oli libanonilaisille hirveän suuri symboli sodasta selviytymisestä, Patsy Nakell kertoo.

Myös nyt pahimmin pommituksista kärsineeseen Etelä-Libanoniin ehdittiin rakentaa teitä, siltoja, kouluja ja hotelleja.

- Usko siihen, ettei sota enää voi palata kasvoi vuosi vuodelta. Ja nyt se tuhottiin viidessä päivässä, Patsy Nakell sanoi viime maanantaina, jolloin tämä haastattelu tehtiin.

Israel on aiemminkin pommittanut Libanonissa sijaitsevia kohteita. Mutta kun Patsy Nakell viime viikolla kuuli myös lentokentän olleen kohteena, hän tiesi, että nyt on tekeillä jotain suurempaa ja pahempaa.

- Beirutin lentokentällä ei ole mitään tekemistä Hizbollahin kanssa. Se on kaikkien libanonilaisten lentokenttä, hän huomauttaa.

- Jos halutaan oikeasti päästä käsiksi Hizbollahin aseisiin, niin pitäisi ehkä pommittaa Damaskoksen lentokenttää Syyriassa tai rajaa, mistä Hizbollahille virtaa aseita.

Pahinta olisi
avoin maasota

Lentokentän pommituksen jälkeen Patsy Nakell ei ole juuri öisin nukkunut. Hän seuraa sotatapahtumia tunnista toiseen internetistä sekä CNN:n arabiankieliseltä kanavalta ja BBC:ltä. Hyvän kosketuksen tavallisten ihmisten tuntemuksiin saa hänen mukaansa myös nettipäiväkirjoista eli blogeista.

Mitä odotat, että lähimpien viikkojen aikana tapahtuu?

- Etelä-Libanon on täynnä pieniä kyliä ja kulkuyhteydet niiden välillä on nyt pommitettu. Suurin osa ihmisistä ei pääse sieltä pois. He ovat kuolemanansassa. Massamurha. Se on se, mitä minä odotan. En usko, että mitään tulitaukoa saadaan aikaan ellei herra George Bush itse ota (Israelin pääministeriä) Ehud Olmertia käsistä ja vaadi sitä. En usko, että niin tapahtuu.
Pahinta olisi, jos Israel tunkeutuisi Libanoniin myös maateitse ja ryhtyisi avoimeen sotaan Hizbollahin kanssa.

- Hizbollah on jo muuttanut retoriikkaansa, että kysymys ei enää ole pelkästään libanonilaisista, vaan nyt ollaan taas islamilaisia. Palestiinalaiset ovat jo tarjoutuneet taistelemaan Libanonissa Israelia vastaan ja ihan varmasti jihadisteja löytyy muualtakin.

Viime viikon lopulla Patsy Nakell kutsui yhdessä toimittaja Umayya Abu-Hannan ja ohjaaja Jari Halosen kanssa ihmisiä tuomaan kukkia Israelin suurlähetystön edustalle arkipäivisin noin kello 15.30 niin kauan kuin sotatoimet jatkuvat. Osoite on Yrjönkatu 36 Helsingissä.

Toisenlaisia lähteitä kriisin seuraamiseen

Lähi-idän kriisiä voi seurata kotimaisten tiedotusvälineiden lisäksi englanniksi monista vaihtoehtoista näkökulmaa edustavista laadukkaista internet-lähteistä. Joukossa on uutisia, analyysejä ja henkilökohtaisia tuntemuksia edustavia sivustoja.

http://www.informationclearinghouse.info/
Brittiläisen Independent-lehden maineikas kirjeenvaihtaja Robert Fisk on raportoinut alueelta 1970-luvun puolivälistä lähtien ja hän asuu Beirutissa. Independentin omilla sivuilla Fiskin analyysit ovat maksullisia, mutta ilmaiseksi ne voi lukea tuoreeltaan yllä olevasta osoitteesta.

http://www.avnery-news.co.il/
Israelilaisen rauhanveteraanin Uri Avneryn kommentteja.

http://www.haaretz.com/
Israelin johtavia sanomalehtiä ja usein kriittisiä näkökulmia maan hallintoon.

http://www.dailystar.com.lb/home3.asp
Libanonilainen päivälehti englanniksi.

http://lebanonheartblogs.blogspot.com/
http://mazenkerblog.blogspot.com/
http://ramziblahblah.blogspot.com/
Tunnelmia, kuvia, piirroksia, sotapäiväkirjoja Libanonista tässä ja nyt.

http://ontheface.blogware.com/blog
Nettipäiväkirja rajan toiselta puolelta Israelista.

http://www.bitterlemons.org/
Sekä palestiinalaisten että israelilaisten näkemyksiä Lähi-idän konflikteista samalla sivulla.

8 Comments:

Blogger Kai Hirvasnoro said...

Ehkä hallitus on kuitenkin siinä suhteessa voimaton, että Hizbollahin riisuminen aseista edellyttäisi voimatoimia, ja se taas (ehkä) johtaisi sisällissotaan, mitä libanonilaiset menneisyytensä huomioon ottaen haluavat välttää viimeiseen asti.

SS-vertaus ei osu juuri siksi, että Hizbollah ei ole suoraan hallitukselle alisteinen.

3:46 ip.  
Blogger Kai Hirvasnoro said...

Hizbollah ei kuitenkaan suostu olemaan Libanonin hallitukselle alisteinen. Se ei suostu riisumaan aseitaan, vaikka tietenkin sen pitäisi.

7:43 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»

5:22 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Very pretty site! Keep working. thnx!
»

3:39 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Keep up the good work www ambien com ambian suicide Can you buy levitra at stores Propecia cena leku 8031 print nessel digital print Plotters etc mercedes turkiye

2:12 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Very goоԁ artiсle. I'm dealing with many of these issues as well..

my weblog: www.Paydayloanst3.com
my web site: Payday Loan

11:23 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

I used to be ablе to find good infοгmаtion
frоm your сοntent.

Τake a loоk at mу sіte :
: payday loans online
Also see my website - Payday Loans

8:01 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Hi, its nice paragraph concerning media print, we all understand media is a impressive source of facts.


my page :: paydayloanshut1b.com

4:46 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home