maanantaina, syyskuuta 01, 2008

Poliisivaltiolle kättä pidempää

(Kansan Uutisten Viikkolehti 22.8. 2008)

Kiinaa johti aikanaan Suuri ruorimies.

Suomi panee nyt paremmaksi. Entinen johtaja on jo pitkään tunnettu Suurena atomimiehenä, mutta virkeälle eläkeläiselle se ei riitä. Saksalais-venäläinen maakaasuyhtiö Nord Stream palkkasi neuvonantajakseen ex-pääministeri Paavo Lipposen. Nyt meillä on myös Suuri putkimies.

Lipponen on pitkän uransa aikana kääntynyt ketterästi tuulen mukana tulipunaisesta sosialistista uusliberalistiksi ja ydinvoiman vastustajasta sen lobbariksi. Siksi ei ole mitenkään ihmeellistä, että Lipponen kannattaa yhtä aikaa Nato-jäsenyyttä ja työskentelee Natoa vastustavan Venäjän hallituksen työkalun Gazpromin leivissä.

Nykyinen pääministeri Matti Vanhanen tunnetaan kuulemma myös Suurena suitsimiehenä. Urheilijat valmistautuvat neljän vuoden olympiadin aikana uransa tärkeimpään kisaan ja myös politiikan huipulla edetään nykyään eräänlaisin olympiadein. Pääministerit osoittavat neljän vuoden periodein elinkeinoelämälle käyttökelpoisuutensa eri huipputehtäviin.

Esko Aholla ja Paavo Lipposella kuntohuippu osui kohdalleen. Hyvin näyttää Vanhanenkin pärjäävän toisella olympiadillaan. Vuorineuvoston toiveet on toteutettu kuuliaisesti.

* * *

Kiina on ollut maailman valokeilassa nyt kaksi viikkoa ja päivänpaistetta riittää vielä tämä viikonloppu. Vähitellen olympialaisten takia suljetut tehtaat aloittavat uudelleen tuotannon ja liikenne palaa normaaliksi. Sinisestä taivaasta tulee taas harvinainen näky Pekingissä.

Olympialaiset jättävät pysyviä jälkiä Kiinaan, mutta eivät sellaisia kuin aluksi luultiin.
Kun kisat myönnettiin Pekingille heinäkuussa 2001, niiden ajateltiin ja suorastaan vaadittiin johtavan kiinalaisten ihmisoikeuksien paranemiseen.

Mutta jo kaksi kuukautta myöhemmin ihmisoikeuksien kunnioittamiselle asetettiin uudet maailman laajuiset standardit. 9/11-iskujen jälkeen puheet ovat olleet puheita ja julistukset julistuksia. Käytäntöön astuivat loputtomat turvakontrollit, laittomat vangitsemiset ja myös kidutus.

Olympialaisten näennäisen harmonian jälkeen Kiina palaa arkeen. Ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään. Maassa arvioidaan olevan 130 miljoonaa ajelehtivaa siirtolaista, jotka etsivät parempaa elämää kaupungeista tai yrittävät ylipäänsä selviytyä hengissä jouduttuaan jättämään kotinsa megaprojektien tieltä.

Käsittämättömän suuret epävarmuudessa elävät ihmismassat ovat valtava sisäisen turvallisuuden ongelma Kiinalle. Vuonna 2005 maassa raportoitiin tapahtuneen 87 000 eri asteista mielenosoitusta, joukkoprotestia ja mellakkaa.

87 000. Se on 238 välikohtausta joka päivä.

* * *
Ihmisoikeuksien parantamisen sijaan Kiinan viranomaisilla on olympialaisten ansiosta entistä paremmat mahdollisuudet valvoa kansalaisiaan ja estää työläisten järjestäytymisen kaltaiset epäilyttävät hankkeet. Kapitalismin syvenemisestä katastrofien varjolla kirjoittanut Naomi Klein kävi olympialaisten alla Kiinassa. Kokemuksistaan hän raportoi maailmanverkon tämän hetken trendikkäimmässä uutisvälineessä Huffington Postissa otsikolla Poliisivaltio 2.0.
Kleinin mukaan yksin Pekingiä vartioi tänään 300 000 turvakameraa ja niiden lisäksi turvallisuusalalla toimivat amerikkalaisyhtiöt ovat toimittaneet Kiinan hallitukselle kaikkea muutakin uusinta uutta kontrollin alueelta.

Ja miksi eivät toimittaisi? Kiinan sanotaan käyttävän jo 43 miljardia dollaria vuodessa sisäisen turvallisuuden hankkeisiin. Markkinat ovat valtavat, vaikka oikeastaan amerikkalaisen turvatekniikan vienti Kiinaan onkin ollut laitonta Tiananmenin verilöylyn jälkeen. Silloin kiellettiin viemästä Kiinaan teknologiaa, joka auttaa hallitusta sortamaan kansaansa.

Mutta olympialaisten turvallisuus onkin toinen juttu.

Vanhassa Kiinassa kansalaiset pysyivät paikoillaan ja naapurit kyttäsivät toisiaan. Yhteisöjen hajottua samaan tehtävään tarvitaan korkeaa teknologiaa.

Ja se myös toimii. Huhtikuussa 2007 viranomaiset 13 maakunnasta pitivät kokouksen, jossa vaihdettiin kokemuksia uuden turvatekniikan saavutuksista. South China Morning Post -lehden mukaan mielenosoitukset ja muut protestit olivat vähentyneet maakunnasta riippuen 27 – 44 prosentilla edellisestä vuodesta jatkuvan valvonnan ansiosta.

Olympialaiset päättyvät, valvontakamerat jäävät.