perjantaina, heinäkuuta 25, 2008

Bushille murhasyyte?


(Kansan Uutisten Viikkolehti 18.7. 2008)

KAI HIRVASNORO

Puolen vuoden kuluttua se on varmasti ohi. Yhdysvaltain uusi presidentti astuu virkaansa 10. tammikuuta 2009. George W. Bushin katastrofaaliset kahdeksan vuotta ovat takana ja edessä poliittisten kirjojen vyöry, joissa tehdään tiliä maailman yhden kaikkien aikojen huonoimman presidentin aikakaudesta.
Yleinen mieliala ainakin Euroopassa vaikuttaa siltä, että uuden presidentin kanssa tullaan kyllä toimeen. On valinta sitten John McCain tai Barack Obama, parannus entiseen vaatii valovuoden mittayksikökseen.
Bush teki jäähyväiskiertueen Eurooppaan kesäkuussa. Häneen suhtauduttiin sinä, mikä hän onkin; menneisyyden mies.
* * *
George W. Bush on ns. rampa ankka, mutta eihän hänen aikakautensa pääty kuin veitsellä leikaten ensi tammikuussa.
Tätä mieltä on ainakin Vincent Bugliosi, kalifornialainen tähtisyyttäjä. Hän julkaisi toukokuussa 352-sivuisen syytekirjelmän Bushia vastaan ja vaatii presidentille tuomiota ensimmäisen asteen murhasta.
Vincent Bugliosi ei ole ihan kuka tahansa päähänpiston saanut höyrypää. Hän on tehnyt työnsä Los Angelesin piirikunnan syyttäjänvirastossa ja voittanut 21 murhaoikeudenkäyntiä häviämättä yhtään. Bugliosin tunnetuin juttu oli hippimurhaaja Charles Manson.
Vincent Bugliosin syyte Bushia vastaan on kirja, joka tekee hyvin kauppansa Yhdysvalloissa. Yksi syy on kirjan aihe, toinen Bugliosin maine. Hänen Manson-jutusta kirjoittamansa Helter Skelter on edelleen kaikkien aikojen myydyin todellista rikosta käsittelevä kirja.
* * *
Vincent Bugliosin syytteessä ei sinänsä ole mitään uutta, ei ainakaan Viikkolehden lukijoille. Hän osoittaa, että Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin valheiden voimalla ja sen vuoksi 4 000 amerikkalaista on kuollut. Lisäksi ainakin 100 000 irakilaista on kuollut sodan aikana, mutta Bush vain hymyilee poikamaista hymyään.
* * *
Todisteista George W. Bushia vastaan ei ole pulaa, mutta tässä vain kaksi niistä:
1) Ensimmäisessä Irakia ja Saddam Husseinia koskevassa puheessaan kansakunnalle Bush sanoi 7. lokakuuta 2002 Saddamin joukkotuhoaseiden olevan välitön uhka Yhdysvalloille. Hyökkäys voi tapahtua "minä päivänä tahansa."
Bugliosin mielestä Bush olisi oikeussalissa liemessä jo tämän lausunnon vuoksi, sillä kuusi päivää aiemmin hän ja hänen hallintonsa sai CIA:lta kansallisen turvallisuusarvion (National Intelligence Estimate), jossa kaikki 16 amerikkalaista tiedusteluvirastoa toteaa, ettei Saddamista ole välitöntä uhkaa ja että uhkaksi hän muodostuu vasta, jos tuntee, että Yhdysvallat on hyökkäämässä.
Toisin sanoen Irakista tulee uhka vasta, jos se pakotetaan itsepuolustukseen.
Eli Bush ilmiselvästi valehteli Yhdysvaltain kansalle.
* * *
2) On myös olemassa Bushin, ja hänen puudelinsa Tony Blairin kannalta hyvin raskauttava muistio, joka koskee näiden kahden hallinnon avainhenkilöiden neuvotteluja Valkoisessa talossa 31. tammikuuta 2003, siis vain kaksi kuukautta ennen hyökkäystä.
Blairin ulkopoliittinen neuvonantaja David Manning kirjoitti neuvottelusta muistion, ja sen mukaan Bush ja Blair epäilivät tammikuussa hyvin vahvasti joukkotuhoaseiden löytymistä Irakista. Ja silti kaksi kuukautta myöhemmin he menivät sotaan joukkotuhoaseiden vuoksi.
Manningin muistion mukaan Bush oli niin hermostunut, että hän pohti Saddam Husseinin provosoimista hyökkäämään itse. Provokaation välineenä olisi käytetty YK:n tunnuksin varustettavaa amerikkalaista lentokonetta. Jos Saddam tulittaisi sitä, YK:n turvallisuusneuvosto myöntyisi sotaan.
* * *
Koska George W. Bush on rampa ankka, hänestä ei juuri kirjoiteta Suomen lehdissä. Kiinnostavat kohteet ovat muualla.
Bushin hallinnosta tulee kuitenkin kaiken aikaa ilmi uutta karmaisevaa tietoa. Yhden paljastuksen mukaan Pentagon pysäytti viime kesänä varapresidentti Dick Cheneyn, joka halusi hyökätä ilmateitse Iranin vallankumouskaartin joukkoja vastaan.
Toinen löytyy Yhdysvaltain Irakin joukkoja komentaneen kenraali Ricardo Sanchezin muistelmista A Soldier´s Story. Siinä Sanchez kuvaa videokonferenssia, johon hän osallistui yhdessä Irakin väliaikaishallinnon johtajan Paul Bremerin, Bushin, ulkoministeri Colin Powellin ja puolustusministeri Donald Rumsfeldin kanssa huhtikuussa 2004.
Siihen asti leppoisasti sujunut miehitys oli mennyt mönkään ja sunnit olivat täydessä kapinassa Fallujahin kaupungissa.
Miten reagoi maailman mahtavin mies?
"Potkikaa niitä perseelle! Jos joku yrittää pysäyttää marssin kohti demokratiaa, me etsimme ja tapamme heidät! Meidän oltava kovempia kuin helvetti", Bush pauhasi.
George W. Bushin murhasyyte on kaukainen haave. Mutta haaveita pitää olla.