perjantaina, maaliskuuta 23, 2007

Suomen rikkaat pahassa palkkakuopassa

(Kansan Uutisten Viikkolehti 23.3. 2007)

KAI HIRVASNORO

Elämme ihmiskunnan historian rikkainta vuotta, sanoo miljardööri Steve Forbes, bisneslehti Forbesin kustantaja.

Forbes-lehti on jälleen laittanut maailman isorikkaat paremmuusjärjestykseen. Tuloksena oli, että yli miljardin dollarin omaisuutta hallinnoivia miljardöörejä on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin, 946 kappaletta. Viime vuoteen verrattuna miljardöörien määrä lisääntyi 19 prosentilla ja heidän omaisuutensa kasvoi 35 prosentilla. 946 miljardöörin omaisuus on käsittämättömät 3,5 triljoonaa dollaria. Se näyttää tältä: 3,500 000 000 000 dollaria.

Suomen kannalta Forbesin lista on synkkääkin synkempi. Käytännössä kaikista Länsi-Euroopan maista, ja useista idänkin, löytyy vähintään yksi miljardööri, mutta Suomen kohdalla on musta aukko. Ei ensimmäistäkään oikeasti rikasta.

Edes Suomen rikkain mies Aatos Erkko ei vedä vertoja Forbesin listan viimeiselle, joka on ukrainalainen Kostjantin Tshevago. Vasta 33-vuotias Tshevago on tienannut tasan miljardin dollarin omaisuuden pankki- ja kaivosbisneksessä.

Mikael Liliuksen kohuoptiot ovat ihan paperia rikkauden MM-kisoissa ja mitä arvovaltaa on Jorma Ollilallakaan niissä kabineteissa, mistä käsin maailman kohtaloita oikeasti hallitaan? Ettei olisi kahvinkeittäjänä siellä.

Työnantajien EK narisee tylsästi, että suomalaisten pitää lisätä tuottavuutta ja tehdä enemmän töitä samalla, tai mieluummin pienemmillä palkoilla jonkun abstraktin kilpailukyvyn ja tulevaisuuteen varautumisen vuoksi.

Paljon helpommin 50 tuntinen työviikko ja palkkojen alennus menisi läpi, jos vedottaisiin maaotteluhenkeen: On häpeä, että melkein tuhannen maailman rikkaimman joukossa ei ole yhtään suomalaista, vaikka siellä on kasapäin ruotsalaisia. Jo 20 rikkaimman joukossa heitä on kaksi, Ikean luonut Ingvar Kamprad (33 miljardia) ja isänsä perustamaa Hennes&Mauritz-vaatekauppaketjua johtava Stefan Persson (18,4 miljardia).

Tänä vuonna miljardöörien listalle tuli 178 uutta henkilöä tai perhettä. Heistä 19 on venäläisiä, 14 intialaisia, 13 kiinalaisia ja 10 espanjalaisia. Kypros, Oman, Romania ja Serbia saivat nyt ensimmäiset edustajansa listalle.

Niin, ja se maailman rikkain on edelleen Microsoft-yhtiön perustaja Bill Gates, jonka omaisuus on 56 miljardia dollaria.