maanantaina, maaliskuuta 26, 2007

Hyökkäys Irakiin lisäsi terrorismia

(Kansan Uutisten Viikkolehti 23.3. 2007)
Yhdysvaltain hyökkäyksestä Irakiin tuli alkuviikolla kuluneeksi neljä vuotta. Hyökkäys oli osa ns. terrorismin vastaista sotaa. Terrorismin taltuttamisen sijaan se lisäsi terrori-iskujen määrää yli 600 prosentilla kahteen edeltävään vuoteen verrattuna.
KAI HIRVASNORO
Jos me emme taistelisi ja tuhoaisi tätä vihollista Irakissa, he eivät laiskottelisi. He tappaisivat amerikkalaisia eri puolilla maailmaa ja meidän rajojemme sisäpuolella. Taistelemalla näitä terroristeja vastaan Irakissa amerikkalaiset sotilaat tuhoavat suoran kansalaisiimme kohdistuvan uhkan.
Presidentti George W. Bush 30.11. 2005.
Yhdysvaltain sota Irakissa on nyt kestänyt neljä vuotta eikä loppua ole näkyvissä.
Vuosien kuluessa kaikki sodalle esitetyt perustelut ovat murentuneet. Irakista ei löytynyt joukkotuhoaseita, koska niitä ei ollut. Irak ei tukenut terroristijärjestö al-Qaidaa, vaan al-Qaida pääsi Irakin sisälle vasta sodan seurauksena.
Eikä sota tuonut turvaa terrorismiltakaan. Päinvastoin. Maailmanlaajuinen islamistinen terrorismi on lisääntynyt 20. maaliskuuta 2003 jälkeen, jolloin hyökkäys alkoi.
Amerikkalaiset tutkijat Peter Bergen ja Paul Cruickshank ryhtyivät etsimään vastausta kolmeen kysymykseen:
Onko jihadistinen terrorismi vähentynyt vai lisääntynyt Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen?Millaista terrorismin kehitys on ollut, jos mukaan ei lasketa sotia Afganistanissa ja Irakissa?Onko nimenomaan Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan suunnattu terrorismi lisääntynyt?
”En tiedä,
en sanoisi...”
Terrorismin kehitystä seurattiin tutkimuksessa kahtena ajanjaksona. Ensimmäinen oli 12.9. 2001 - 20.3. 2003 ja toinen 21.3. 2003 - 30.9. 2006. Ensimmäinen jakso alkoi siis päivää jälkeen 11. syyskuuta tapahtuneiden iskujen ja päättyi Irak-hyökkäykseen. Aineisto on peräisin MIPT- ja RAND -tutkimuslaitosten terrorismitiekokannasta, joka ulottuu vuoteen 1968 asti.
Presidentti George W. Bush ei ole ainoa, jolle terrorismin kehitys Irakin hyökkäyksen jälkeen on epäselvää. Vuosi sitten Yhdysvaltain hallintoa kiertäneessä kansallisessa turvallisuusarviossa todettiin sodan synnyttäneen uuden terroristisukupolven. Silti viime syyskuussa puolustusministeri Donald Rumsfeld pohti, ettei maailma tiedä, onko terrorismi sodan vuoksi lisääntynyt. Vielä tämän vuoden tammikuussa tiedustelujohtaja John Negroponte pohti kongressille antamassaan todistuksessa, että ainakaan hän ei sanoisi Irakin sodan lietsoneen islamistisia äärivoimia.
200 iskua vuodessa,
1 689 kuollutta
Mother Jones -aikakauslehden maalis-huhtikuun numerossa julkaistu Peter Bergenin ja Paul Cruickshankin tutkimus viimeistään panee päätepisteen tällaisille pohdinnoille. ”Irak-efekti” kansainväliseen terrorismiin on ollut valtava. Terroristiset hyökkäykset lisääntyivät sen jälkeen kuusinkertaisesti ja niissä on kuollut tuhansia ihmisiä. Ja vaikka iskut Afganistanissa ja Irakissa jätetään huomiotta, silti kuolonuhreja vaatineet hyökkäykset lisääntyivät kolminkertaisiksi 21.3. 2003 jälkeen.
Tutkimuksessa ei ole edes huomioitu palestiinalaisten tekemiä iskuja, koska ne liittyvät kokonaan eri konfliktiin kuin Irakin sotaan.
Irakin sodan alkamisen jälkeen jihadistien tekemät terroriteot lisääntyivät 607 prosentilla vuodessa vajaaseen kahteen edelliseen vuoteen verrattuna. Ennen sotaa iskuja tehtiin 28 per vuosi kautta maailman. Irakin sodan jälkeen niitä tehtiin 200. Kuolonuhrien määrä nousi 501:stä 1 689:ään.
Puolet terrorismin lisääntymisestä tapahtui Irakissa. Mutta sodat Irakissa ja Afganistanissa eivät ole lisänneet turvallisuutta muualla maailmassa. Vaikka molemmat jätetään huomiotta, terroritekojen määrä kasvoi 27:stä 37:ään ja kuolonuhrien määrä 496:sta 554:ään vuodessa.
Madridin pommi
oli tuhoisin isku
Yhdysvallat on ollut melko turvassa terrorismilta. Maaliskuun 2003 jälkeen vain 18 amerikkalaista on kuollut Irakin ja Afganistanin ulkopuolella tapahtuneissa terrori-iskuissa. Lontoon pommi-iskuissa heinäkuussa 2005 kuoli 52 ihmistä ja Madridin junapommi tappoi 191 ihmistä edellisenä vuonna.
Irakin katastrofi ei ole purrut amerikkalaisten omaan nilkkaan vain lisääntyneenä väkivaltana varsinkin sen Nato-liittolaisten alueella.
Arabimaissa maan arvostus on romahtanut. Jordanialaisista 25 prosenttia näki Yhdysvallat myönteisessä valossa vielä vuonna 2002 tehdyssä mielipidetutkimuksessa. Seuraavana vuonna Irak-efekti pudotti arvostuksen 1 prosenttiin. Libanonissa luvut olivat 30 ja 15.
Maailman suurimmassa muslimimaassa Indonesiassa Yhdysvaltain suosio romahti 61 prosentista 15:een.
Peter Bergen ja Paul Cruickshank painottavat, ettei inho Yhdysvaltoja kohtaan tee vielä kenestäkään terroristia. Mutta joka tapauksessa sadat miljoonat ihmiset ovat kääntyneet maata vastaan ja se on luonut kasvualustaa myös äärimmäisyyksille.
Äärijärjestöt ovat siirtyneet myös sanoista tekoihin. Ääri-islamilaisiksi luokiteltujen terroritekojen määrä muissa arabimaissa kuin Irakissa lisääntyi räjähdysmäisesti. Ennen Irakin sotaa niitä oli kolme, sodan jälkeen 37. Kuolonuhrien määrä niissä lisääntyi 783 prosenttia.
Esimerkiksi Yhdysvaltain tärkeimmässä arabiliittolaisessa Saudi Arabiassa terroritekoja ei ollut lainkaan ennen sotaa, mutta sodan jälkeen iskuja tehtiin 12.
Lisäksi nimenomaan saudit ovat tehneet itsemurhaiskuja myös Irakissa. 101 tunnistetusta itsemurhapommittajasta 40 oli saudeja maaliskuun 2003 ja helmikuun 2006 välisenä aikana.
Bushin politiikka
inspiroi terrorismia
Afganistanissakin itsemurhaiskut ovat Irakin esimerkin tuontitavaraa. Ennen vuotta 2005 itsemurhapommit olivat käytännössä tuntemattomia maassa. Mutta varsinkin internetissä leviävät kuvat ja filmit hyökkäyksistä inspiroivat ääri-ihmisiä kaikkialla maailmassa. Afgaanisissit ovat myös käyneet paikan päällä Irakissa harjoittelemassa erilaisia iskuja amerikkalaisia vastaan.
Kertaalleen lyödyt Afganistanin talebanit saivatkin uutta voimaa Irakin tapahtumista. Terrori-iskut Afganistanissa lisääntyivät kesällä 2005 puoli vuotta sen jälkeen, kun vastaava nousu oli nähty Irakissa. Viime vuonna terrorismi nousi molemmissa maissa samaan aikaan uusiin ennätyslukuihin.
George W. Bushin hallinto tuli globalisoineeksi jihadin ja marttyyrikuoleman ihannoinnin. Peter Bergen ja Paul Cruickshank muistuttavat, että kaikki näistä inspiroituneet uskonsoturit eivät kuole Irakissa. Osa siirtyy uusille taistelukentille. Saudi Arabia onkin jo pidättänyt Irakin sodan veteraaneja. Jordanian tiedusteluviranomaiset ovat ilmoittaneet 300 taistelijan palanneen kotimaahan.
Saksan, Ranskan ja Hollannin tiedustelupalvelut ovat arvioineet joidenkin kymmenten Irakissa sotineiden palanneen Eurooppaan. Joitakin on pidätetty epäiltynä terrori-iskujen valmistelusta.
Varsinainen sotureiden virta muualle maailmaan käynnistyy vasta sitten, kun sota Irakissa joskus vaimenee. Monien arvioiden mukaan Yhdysvaltain uudella Irakin joukkojen komentajalla David Petraeuksella on puoli vuotta aikaa ja sen jälkeen Yhdysvaltoja odottaa yhtä nöyryyttävä vetäytyminen Irakista kuin 1970-luvulla Vietnamista.