tiistaina, heinäkuuta 01, 2008

Vankien kidutus alkoi Afganistanista


Jo ennen Abu Ghraibia olivat Bagram ja Kandaharin lentokenttä Afganistanissa. Vankien hakkaaminen jopa kuolemaan asti pääsi vauhtiin, kun presidentti George W. Bush lakkautti kaikki säännöt sotavankien kohtelusta.


KAI HIRVASNORO

Tapahtumat Abu Ghraibin vankilassa Irakissa toivat maailman tietoon, että Yhdysvallat kiduttaa terrorismin vastaisessa sodassa ottamiaan vankeja.

Mutta jo ennen Abu Ghraibia raakaa kidutusta harjoitettiin sodan ensimmäisessä vaiheessa Afganistanissa. Brutaaleinta vankien kohtelu oli Neuvostoliiton entisessä lentotukikohdassa Bagramissa, joka sijaitsee 30 kilometrin päässä Kabulista. Yleisintä kidutus oli Yhdysvaltain tukikohdassa Kandaharin lentokentällä.

Uusimmat tiedot presidentti George W. Bushin valtakauden pimeistä puolista tulivat julkisuuteen Yhdysvalloissa kesäkuussa. Maan suurimpiin lehtikustantamoihin kuuluvan McClatchyn sanomalehtien ryhmä julkisti silloin kahdeksan kuukautta kestäneen tutkintansa tulokset.

Toimittajat haastattelivat entisiä vankeja sekä entisiä vartijoita ja kuulustelijoita. Monet entiset vangit kertovat jutussa kokemuksistaan omilla nimillään ja kuvillaan. Kertomuksista syntyvän kokonaiskuvan mukaan Bagramin tukikohta oli säännönmukaisen kidutuksen keskipiste ainakin 20 kuukauden ajan alkaen loppuvuodesta 2001, jolloin Yhdysvaltain johtama liittouma kukisti Afganistania hallinneet talibanit.

Varoitus kovin
rangaistus

Yksikään kidutukseen syyllistynyt amerikkalainen ei ole saanut merkittävää rangaistusta teoistaan. Kahden vangin tappamiseen osallistunut kapteeni on ainoa upseeri, joka on saanut edes varoituksen toiminnastaan.

Yksi monista tarinansa kertoneista on Nazar Chaman Gul, afgaani, joka oli vangittuna Bagramissa yli kolme kuukautta vuonna 2003. Oman arvionsa mukaan hänet hakattiin viiden päivän välein. Sen jälkeen Gul oli vankina Guantanamossa kolme vuotta.

Virallisen tutkinnan mukaan Nazar Chaman Gul ei kuulunut sen enempää al-Qaidaan kuin talibaneihinkaan. Vangitsemisensa aikaan hän toimi Yhdysvaltain tukeman Afganistanin hallituksen leivissä polttoainevarikon vartijana.

Gul pidätettiin talossa, jossa hän oli vieraisilla. Amerikkalaiset tunkeutuivat taloon kilpailevasta heimosta tulleen vihjeen perässä. Gul sekoitettiin saman nimiseen mieheen.

Kidutus oli kosto
terrori-iskuista

Lehtiryhmän haastattelemien vartijoiden mukaan vankeja hakattiin rutiininomaisesti kostona 9/11-terrori-iskuista. Kun vangit saapuivat Bagramiin ja huppu poistettiin päästä, he näkivät ensimmäiseksi suuren Amerikan lipun ja New Yorkin poliisilaitoksen virkamerkin muistutukseksi tapahtumista 11. syyskuuta 2001.

Vangeista kuitenkin vain harvalla oli yhteyksiä al-Qaidaan.

Väkivalta Bagramissa saavutti huippunsa joulukuussa 2002, jolloin amerikkalaiset sotilaat hakkasivat kaksi afgaanivankia kuoliaiksi. Vankeja oli piesty jalkoihin niin brutaalisti, että ruumiinavauksen suorittaneen armeijan oikeuslääkärin mukaan heidät olisi jouduttu amputoimaan, jos he olisivat jääneet henkiin.

Vakavimman syytteen Dilawar-nimisen vangin kuolemasta sai tavallinen sotilas Willie Brand, joka myönsi lyöneensä vankia ainakin 37 kertaa. Spesialistin arvoista Brandia uhkasi 11 vuoden vankeustuomio, mutta ainoaksi rangaistukseksi jäi arvon alentaminen tavalliseksi sotilaaksi.

Yleinen käytäntö oli ripustaa vangit käsistään roikkumaan ja sitten hakata heidät. Vankeja myös huputettiin samalla tavalla kuin Abu Ghraibissa. Heitä potkittiin. Viitteitä saatiin myös raiskauksista.

Bush lakkautti
lait vangeilta

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvallat rikkoi todennäköisesti kansainvälisiä lakeja sotavankien kohtelusta. Yhdysvaltain oma sotarikoslaki tuntee jopa kuolemanrangaistuksen kyseisistä väärinkäytöksistä.

Afganistanissa säännöt eivät kuitenkaan olleet voimassa. Presidentti George W. Bush kielsi helmikuussa 2002 talibaneiksi ja al-Qaidan jäseniksi epäillyiltä sotavangin statuksen. Näin Bushin hallinto loi tilan, jossa mitkään lait eivät päteneet.

Vielä vuonna 2006 Bush onnistui painostamaan kongressia alentamaan sotarikoksen kynnystä, mikä teki syytteiden nostamisesta entistäkin vaikeampaa.

Bagramin kiduttaja
Abu Ghraibiin

Samoin kuin Abu Ghraibissa, Afganistanissa vangeista vastanneet vartijat ja kuulustelijat olivat täysiä amatöörejä alallaan. Kesästä 2002 kevääseen 2003 kaikki Bagramissa työskennelleet vartijat olivat Cincinnatissa sijaitsevan 377. sotilaspoliisikomppanian reserviläisiä. Suuri osa kuulustelijoista taas oli Utahin kansalliskaartilaisia.

Kuria ja järjestystä tukikohdassa ei juuri tunnettu. Moni työvuoro jäi väliin ankaran juopottelun takia.

Yhtään kapteenia korkea-arvoisempaa upseeria ei ole haastettu oikeuteen tapahtumista kahdessa sotavankilassa. Kuulustelijoita Bagramissa johtanut kapteeni Carolyn Wood sai kesällä 2003 siirron Abu Ghraibiin, jossa samanlainen vankien kiduttaminen käynnistyi melkein välittömästi.

Carolyn Wood on edelleen aktiivipalveluksessa Yhdysvaltain armeijassa.