torstaina, heinäkuuta 03, 2008

Stieg Larssonin Millennium-sarjan täydellinen päätös


Stieg Larsson: Pilvilinna joka romahti. Suomentanut Marja Kyrö. 698 sivua. WSOY.
KAI HIRVASNORO
Siinä on kolme osaa, yhteensä 1850 sivua ja se on paras koskaan kirjoitettu rikosromaani. Sillä vaikka Stieg Larssonin Millennium on trilogia, niin käytännössä kyseessä yksi yhtenäinen tarina.

Sarjan finaali, Pilvilinna joka romahti on täydellinen ja täyteläinen päätös tarinalle, joka alkoi muodoltaan klassisena salapoliisiromaanina Miehet jotka vihaavat naisia ja jatkui toiminnallisella Tyttö joka leikki tulella -kirjalla.

Pilvilinna joka romahti on puolestaan hyytävä poliittinen trilleri. Täysin puskista jännityskirjailijana markkinoille tullut toimittaja Stieg Larsson osoitti taitojaan laajalla skaalalla. Varsinaisesti hänet tunnettiin Ruotsissa rasismia ja äärioikeistoa vastustaneena toimittajana. Jännäreitä hän kirjoitti eläkepäiviensä turvaksi.

Ja kyllä turvaa onkin kertynyt. Maailmalla menestynyttä sarjaa on myyty jo viisi miljoonaa kappaletta. Mutta Larsson ei kirjan menestyksestä nauti. Hän kuoli sydänkohtaukseen vain 50-vuotiaana ennen kuin ensimmäinenkään kirjoista ehti ilmestyä. Nyt perikunta riitelee hänen tuottamistaan miljoonista. Stieg Larsson itse aikoi jättää omaisuutensa uumajalaiselle kommunistiyhdistykselle.

Sankaritoimittaja Mikael Blomqvistin ja kummallisen hakkerin Lisbeth Salanderin tarina päättyy näyttävästi ja ehkä liiankin auvoisesti. Kaikki pahat saavat palkkansa.

Pilvilinna alkaa suoraan siitä, mihin edellinen romaani päättyi. Lisbeth Salander kiidätetään sairaalaan luoti päässään yhdessä isänsä Aleksander Zalatsenkon kanssa, jolla on kirveeniskemä kasvoissaan. Isä ja tytär ovat yrittäneet tappaa toisensa.

Jo edellisessä romaanissa kävi selväksi, että väärällä nimellä Ruotsissa elänyt Zalatsenko on 1970-luvulla Neuvostoliitosta Ruotsiin loikannut sotilastiedustelun agentti. Nyt Larsson räväyttää hänen tarinansa lukijalle heti kirjan alussa. Ruotsin salaisessa poliisissa toiminut huippusalainen ja laiton Sektio on suojellut ja käyttänyt Zalatsenkoa kaikki vuodet. Hänen salaisuutensa säilyttämiseksi Lisbeth Salander tuomittiin väärin perustein pakkohoitoon 12-vuotiaana. Ja siksi Salander kantaa kaunaa koko maailmalle.