tiistaina, huhtikuuta 03, 2007

Anna Politkovskaja kirjoittaa vuoden 2004 Putin-vaaleista


(Kansan Uutisten Viikkolehti 30.3. 2007)

Anna Politkovskaja kirjoitti päiväkirjassaan Venäjän edellisistä presidentinvaaleista demokratian kuolemana. Kirjoitus sisältyy myöhemmin keväällä suomeksi ilmestyvään Politkovskajan viimeiseen kirjaan Venäläinen päiväkirja.

KAI HIRVASNORO
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi

Viime lokakuussa murhatun Anna Politkovskajan Venäläinen päiväkirja ilmestyy suomeksi ennakkotietojen mukaan toukokuussa Liken Pystykorva-sarjassa.
Politkovskaja kokosi ennen kuolemaansa yhteen erilaisia tekstejään joulukuusta 2003 elokuuhun 2005. Niissä hän ei suomi vain Vladimir Putinia ja hänen hallintoaan, vaan myös liberaalien ja demokraattien loputonta kiistelyä ja kyvyttömyyttä yhdistyä tehokkaaksi oppositioksi. Kansakin saa Politkovskajalta huonon arvosanan, koska se on apaattinen ja protestoi vasta kun valtio käy ihmisten taskuilla.
Englanniksi Venäläinen päiväkirja ilmestyy näinä päivinä. Alla oleva juttu perustuu englanninkieliseen laitokseen. Kyseessä on Anna Politkovskajan päiväkirja niiltä osin, kun hän seuraa vuoden 2004 presidentinvaaleja, joissa Putin valittiin toiselle kaudelle ja Politkovskajan sanoin ”demokratia kuoli.” Alkuperäistä tekstiä on lyhennetty.

7.12. 2003
Duuman vaalit. Samana päivänä Putin käynnisti kampanjansa uudelleenvalintansa puolesta. Aamulla hän esiintyi äänestyspaikalla. Hän oli hilpeä, jopa voitonriemuinen, ja vähän hermostunut. Tämä oli epätavallista. Yleensä hän on juro.
Leveästi hymyillen hän kertoi paikalla olleille rakkaan koiransa Connien saaneen pentuja edellisenä yönä.
”Vladimir Vladimirovitsh oli niin huolestunut”, rouva Putina täydensi miehensä takaa.
”Meillä on kiire kotiin”, hän jatkoi innokkaana palaamaan nartun luo, jonka täydellinen ajoitus oli tuonut tämän lahjan Yhtyneen Venäjän puolueelle.
Kaukasuksella haudattiin 13 ensimmäistä terroristien junaiskun uhria. Se oli aamujuna, joka tunnettiin opiskelijajunana, koska nuoret matkustivat sillä kouluihinsa. Kun Putin äänestettyään meni puhumaan toimittajille, näytti siltä, että hän esittäisi surunvalittelunsa. Pyytäisi ehkä jopa anteeksi, koska hallitus oli jälleen epäonnistunut suojelemaan kansalaisiaan. Sen sijaan hän kertoi, miten onnellinen on koiransa pennuista.
Kun tulokset alkoivat yöllä valmistua, monet ihmiset olivat shokissa. Venäjä oli antautunut Putinille. Alueilta saamamme raportit kertoivat, miten tämä tapahtui. Saratovin yhden äänestyspaikan ulkopuolella jaettiin ilmaista vodkaa ja kehotettiin äänestämään Tretjakia, Yhtyneen Venäjän ehdokasta. Erään opposition ehdokkaan ikkunasta sisään heitettiin kaksi muovikassia, jotka olivat täynnä ihmisten osia; korvia ja sydän.

8.12. 2003
Todistimmeko Venäjän parlamentaarisen demokratian kriisiä Putinin kaudella? Ei, me todistimme sen kuolemaa.
Ensinnäkin lakia säätävä ja toimeenpanovalta sulautuivat yhteen ja tämä tarkoitti neuvostojärjestelmän uudelleensyntymää. Duuma oli Putinin päätösten kumileimasin.
Toiseksi Venäjän kansa hyväksyi tämän. Ei ollut mielenosoituksia. Kansanedustajat suostuivat käyttäytymään kuin idiootit. He suostuivat palaamaan Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoon, kevyesti ehostettuun, trimmattuun ja modernisoituun, mutta vanhaan kunnon Neuvostoliittoon yhtä kaikki, byrokraattiseen kapitalismiin, jossa valtionpäämies on pääoligarkki.
Jos olimme palaamassa Neuvostoliittoon, niin luonnollinen seuraus tästä on Putinin uudelleenvalinta maaliskuussa 2004.

23.12. 2003
Rituaalimurhia Moskovassa. Toinen irtileikattu pää 24 tunnin sisällä on löytynyt. Tapaukset ovat melkein identtisiä. Uhrit ovat Kaukasukselta, 30-40 -vuotiaita, tummatukkaisia. Tällaisia seurauksia on sillä rasistisella propagandalla, jolla parlamenttivaaleissa kampanjoitiin. Kansalaisemme ovat kovin taipuisia ja reagoivat viipymättä.

28.12. 2003
Ivan Rybkin on ilmoittautunut Putinin vastaehdokkaaksi. Hän on Putinin päävastustajan Boris Berezovskin ehdokas. Rybkin on ollut Duuman puhemies sekä kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja. Kuka hän on tänään? Aika näyttää.

16.1. 2004
Kotoaan 10. tammikuuta siepatun Aslam Davletukajevin ruumis on löytynyt ja siinä on merkkejä kidutuksesta. Häntä oli ammuttu takaraivoon. Aslam oli hyvin tunnettu tshetsheenien ihmisoikeuksien puolustaja.

6.2. 2004
8.32. Moskovan metrossa on räjähtänyt pommi. 30 ihmistä kuoli heti keskustaan matkanneessa ruuhkajunassa ja yhdeksän muuta myöhemmin palovammoihinsa. 140 on loukkaantunut.
12.12. Poliisi alkoi etsiä epäiltyä 30-35 -vuotiasta miestä, joka ”näyttää kaukasialaiselta.”

7.2. 2004
Ivan Rybkin on kateissa. Vähän jännitystä vaalitaisteluun viimeinkin. Hänen vaimonsa on tulossa hulluksi. 2. helmikuuta Rybkin arvosteli rajusti Putinia ja nyt hänen vaimonsa arvelee, että se on katoamisen syy.

9.2. 2004
Vielä ei ole julkistettu yksityiskohtia siitä, millaista pommia metrossa käytettiin. Putin toistaa toistamistaan niin kuin Moskovan teatterikaappauksenkin jälkeen, että kukaan Venäjällä ei ole syyllinen. Kaikki oli suunniteltu ulkomailla.

10.2. 2004
Rybkin on löydetty. Todella outo tapaus. Keskipäivällä hän ilmoitti olevansa Kiovassa. Hän sanoi olleensa siellä ystävien kanssa lomalla ja että onhan ihmisellä oikeus yksityiselämään.
Ksenja Ponomarjova jätti paikkansa hänen tukiryhmänsä johdossa. Vaimo kieltäytyy puhumasta hänelle.
Illalla hän saapui Moskovaan näyttäen puolikuoliaalta eikä lainkaan sellaiselta, jolla on ollut hauska loma. Hänellä oli naisten aurinkolasit ja seuranaan valtava henkivartija.
Pietarissa skinit ovat puukottaneet kuoliaaksi yhdeksänvuotiaan tytön Hursheda Sultanovan. Hänen isänsä, 35-vuotias Jusuf Sultanov on tajikki ja työskennellyt vuosia Pietarissa. Tuona iltana hän oli tuomassa lapsia kotiin Jusupovin jääpuistosta, kun aggressiiviset nuoret lähtivät seuraamaan heitä. Hyökkäyksessä pimeällä kujalla Hurshedaa puukotettiin 11 kertaa ja hän kuoli heti.
Jusufin 11-vuotias veljenpoika Alabir pakeni ja piilotteli pimeässä auton alla. Alabir sanoi skinien puukottaneen Hurshedaa kunnes hän oli varmasti kuollut. He huusivat Venäjä venäläisille.
Sultanovit eivät ole laittomia siirtolaisia, vaan rekisteröityneet virallisesti Pietarin asukkaiksi. Kun Venäjän viranomaiset puhuvat maahanmuuttajien ja vierastyöläisten oikeuksien polkemisesta, he ovat osavastuussa tällaisista tragedioista.
Pietarissa on 20 000 epävirallisten rasististen ja fasististen organisaatioiden jäsentä. Ketään ei koskaan rangaista, koska lakia valvovat organisaatiot ovat itse rasismin läpitunkemia. Fasismi on muodissa.

11.2. 2004
Ehdokas Rybkinin saippuaooppera jatkuu. Ennen tätä tapausta hänet tunnettiin pikkutarkkana henkilönä, ei juoppona, vaan enemmänkin tylsänä. Kaksi päivää Kiovassa ei oikein sovi kuvaan.
Rybkin ilmoittaa, että katoamisensa jälkeen hän oli jonkin aikaa Moskovan ulkopuolella presidentin hallinnon vierastalossa. Sen jälkeen hän löysi itsensä Kiovasta. Hän jatkoi, että siellä hänet painostettiin soittamaan Moskovaan ja puhumaan kevyesti oikeudesta yksityiselämään.

12.2. 2004
Entiset FSB/KGB-upseerit Aleksander Litvinenko ja Oleg Kalugin, joille on myönnetty poliittinen turvapaikka lännessä, ovat arvelleet, että Rybkiniin käytettiin ehkä psyykenlääkettä nimeltä SP117. FSB:n terrorisminvastaiset yksiköt käyttivät sitä tärkeitä kohteita vastaan. SP117 on totuusseerumi.Nämä lausunnot eivät pelasta Rybkinia. Putin on voittanut tämän erän Berezovskia vastaan.

13.2. 2004
Ivan Rybkin on ilmoittautunut, ettei hän palaa Lontoosta. Ensimmäinen vammautettu presidenttiehdokas meidän historiassamme. Kellään ei ole enää epäilystä, etteikö hallitus olisi myrkyttänyt häntä.

15.2. 2004
Sultanovit ovat jättäneet Venäjän ja palanneet Tajikistaniin. Mukanaan he veivät pienen arkun, jossa ovat lapsen jäännökset.

5.3. 2004
Kaikki alennetaan absurdisuuteen saakka. Duuman pitäisi päästä Guinnessin ennätysten kirjaan Mihail Fradkovin valinnasta pääministeriksi. 352 ääntä miehelle, joka tulevaisuudesta kysyttäessä onnistuu vain mumisemaan, että olen juuri tullut varjoista valoon. Fradkov on varjojen mies, koska hän on vakooja. Meillä on kolmannen luokan pääministeri. Tämä maa on vajoamassa tiedottomuuteen ja tarkoituksettomuuteen.

12.-13.3. 2004
Hiljaisuutta ja apatiaa. Kukaan ei jaksa kuunnella televisiosta tulevia loruja.

14.3. 2004
No niin, hänet on valittu. Maata hallitaan samalla metodilla kuin terrorismin vastaisia operaatioita: Valtio, se on Putin.