keskiviikkona, joulukuuta 13, 2006

Bernie Sanders, USA:n senaatin sosialisti ihailee Pohjoismaita


(Kansan Uutisten Viikkolehti 8.12. 2006)

Sosialismi on amerikkalaiselle senaattorille Bernie Sandersille suunnilleen sama asia kuin pohjoismainen hyvinvointivaltio. Sandersista tulee ensi kuussa historian ensimmäinen Yhdysvaltain senaatin jäsen, joka on avoimesti sosialisti.

KAI HIRVASNORO
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi

Pieni Vermontin osavaltio Yhdysvaltain koillisnurkassa on tunnettu poliittisesta vapaamielisyydestään. Yhdysvaltoja hallitsee kaksi puoluetta, mutta Vermontissa on demokraattien ja republikaanien lisäksi vaikutusvaltainen, aatteeltaan lähinnä sosialidemokraattinen Edistyspuolue, jota edustava Bernie Sanders on istunut Yhdysvaltain kongressissa riippumattomana jäsenenä vuodesta 1991.

Marraskuun välivaaleissa sosialistiksi itseään kutsuva Sanders päihitti osavaltion rikkaimpiin miehiin kuuluvan republikaaniliikemies Rich Tarrantin ja nousi ensimmäisenä sosialistina Yhdysvaltain senaattiin. Bernie Sanders sai vaalissa 65 prosenttia äänistä. Myös hänen edeltäjänsä Jim Jeffords oli riippumaton edustaja. Jeffords istui republikaanien ryhmässä, mutta Sanders on toiminut koko kongressiuransa demokraattien ryhmässä.

Skandinavia on
sosialismia

Sosialisti Yhdysvaltain senaatissa on niin outo lintu, että Bernie Sanders joutuu jatkuvasti vastaamaan kysymykseen, minkä sortin sosialisti hän oikein on.

Sanders korostaa olevansa demokraattinen sosialisti. Marraskuun alussa hän kuvasi brittiläisessä Guardian-lehdessä aatettaan näin:

– 20 vuotta sitten ihmiset täällä ajattelivat sosialismilla Neuvostoliittoa tai Albaniaa. Nyt he ajattelevat Skandinaviaa. Vermontissa ihmiset ymmärtävät minun puhuvan demokraattisesta sosialismista.

Heti vaalin ratkettua Sanders jatkoi amerikkalaisessa Democracy Now! -radio-ohjelman haastattelussa:

– Sosialismista puheen ollen ajattelen, että meillä on paljon opittavaa Skandinaviasta ja siitä erittäin hyvästä työstä, mitä eurooppalaiset ovat tehneet. Sellaisissa maissa kuin Suomi, Norja ja Tanska köyhyys on lähes poistettu. Kaikilla on oikeus terveydenhoitoon kansalaisuuden perusteella. Keskiasteen opetus on kaikkien saatavilla tuloista riippumatta, käytännössä ilmaiseksi. Siellä ollaan paljon mukana politiikassa, äänestysprosentit ovat korkealla. Minusta meillä on paljon opittavaa maista, jotka ovat luoneet tasa-arvoisemman yhteiskunnan kuin Yhdysvallat.

Sosialismi merkitsee Bernie Sandersille sitä, että valtio ottaa enemmän vastuuta ihmisten hyvinvoinnista. On oltava oikeus terveydenhoitoon ja koulutukseen varallisuudesta riippumatta. Hallitus ei saa olla rahapiirien ohjauksessa eikä suuryhtiöillä ole oikeutta saastuttaa ympäristöä.

– Minulle sosialismi merkitsee yksinkertaisesti demokratiaa. Siinä kaikki. Nyt elämme yhteiskunnassa, joka muuttuu koko ajan epädemokraattisemmaksi. Päätöksiä tekevät ihmiset, joilla on huikeita omaisuuksia, hän sanoi.

Edellinen ennätys
kuusi prosenttia

Sosialistin vaalivoitto Yhdysvalloissa on hurja saavutus, sillä jo ”liberaaliksi” julistautuminen on monissa muissa osavaltioissa poliittinen itsemurha. Saavutuksesta kertoo jotain sekin, että edellinen senaattiin kampanjoineen sosialistin ennätys oli Emil Seidelin kuusi prosenttia äänistä vuonna 1930.

New Yorkista kotoisin oleva Bernie Sanders valittiin Vermontin suurimman kaupungin, Järvenpään kokoisen Burlingtonin pormestariksi vuonna 1981. Hän on muistellut yrittäneensä saada osavaltion hallinnon kuuntelemaan ihmisiä eikä vain suuryrityksiä, ja ilmeisesti onnistui tässä, koska on uusinut paikkansa kongressissa vaaleista toiseen 16 vuoden ajan ja otti nyt askeleen vielä pidemmälle.

Democracy Now! -ohjelman haastattelussa Sanders arvioi kannatuksensa perustuvan ruohonjuuritason työhön.

- Olemme koonneet yhteen ammattiosastoja, naisasiaryhmiä, ympäristöliikkeitä, eläkeläisiä ja maanviljelijöitä. Tämä on hyvin jännittävää, Sanders totesi.

Nyt nujerretaan
keskiluokka

Mutta ”edistyksellisten” lisäksi Bernie Sanders keräsi kasvavaa kannatusta myös republikaaneja aiemmin äänestäneiltä puhumalla näissä vaaleissa Irakin lisäksi maansa sosiaalisista ongelmista, keskiluokan kasvavasta ahdingosta sekä köyhien ja rikkaiden välisen kuilun syvenemisestä.

– Konservatiivisilla republikaaneillakaan ei ole terveydenhoitoa, konservatiivisilla republikaaneillakaan ei ole varaa kouluttaa lapsiaan ja hekin saavat potkut, kun hyvin palkatut työt viedään Kiinaan. Kun näistä asioista puhuu ihmisten kanssa, niin he sanovat haluavansa jonkun puolustamaan taloudellista hyvinvointiaan.

Kun Yhdysvaltain senaatti aloittaa työnsä tammikuussa, Bernie Sandersista tulee senaattori Ted Kennedyn johtaman, terveys-, koulutus- ja sosiaaliasioita käsittelevän valiokunnan jäsen. Ensimmäisenä työnään Sanders haluaa valiokunnan käynnistävän tutkimuksen rahan ja vallan välisestä suhteesta Yhdysvalloissa. Hän haluaa selvittää, kuka omistaa Amerikan.

– Kongressissa ei ole juuri koskaan keskusteltu ison rahan mahdista. Mitä nämä ihmiset tekevät, kun heillä on valtavat määrät rahaa? He käyttävät sitä oman varallisuutensa ja valtansa lisäämiseen, Sanders perusteli marraskuun lopulla Mother Jones -lehdessä.

Lisäksi Sandersin ensimmäisen sadan päivän asialistalla on nostaa esiin Yhdysvaltain talous, joka hänen mukaansa on katastrofi keskiluokalle.

Kolmanneksi hän haluaa levittää amerikkalaisille sanomaa ihailemansa Euroopan yhteiskunnallisista oloista.

– Miten usein puhutaan siitä, että amerikkalaisten työpäivät ovat teollisuusmaiden pisimmät? Kahden viikon palkallinen loma alkaa olla menneisyyttä, mutta samaan aikaan Euroopassa on 4-6 viikon lomat ja äitiyslomat. Meillä ei tunneta näitä asioita. Haluan oppimismielessä verrata sitä, mitä työläiset muualla päin maailmaa saavat ja mitä Yhdysvalloissa, Sanders sanoi.