torstaina, lokakuuta 20, 2005

"Ei suurituloisia suosivia veronkevennyksiä"

Ennen vaaleja puhutaan yhtä,
vaalien jälkeen tehdään toista

(Kansan Uutisten Viikkolehti 21.10. 2005)
– Verotuksen liikkumatila on käytettävä todella tarkasti työllisyyden hyväksi eikä roiskittava sitä taivaan tuuliin suurituloisia suosivalla tavalla.

Uskoisitteko, että tämän järkevän periaatteen sanonut mies esitteli viime viikolla eduskunnalle esityksen, jonka mukaan ainoastaan kaikkein rikkaimpia suomalaisia koskeva varallisuusvero poistetaan kokonaan. Kysymyksessä on vähintään 70 miljoonan euron tulonsiirto yhteiskunnan ehdottomalle huippukerrokselle, jolta kermakakkua ei ole puuttunut muutenkaan.

Pakko se on uskoa, sillä näin SDP:n Eero Heinäluoma agitoi kuulijoitaan Härmässä lauantaina 11. tammikuuta 2003.

Mutta sehän olikin vaalikamppailua käyvä puoluesihteeri Heinäluoma eikä vaalien välillä reaalipolitiikkaa toteuttava puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Heinäluoma. Vaaleihin mennään yksillä periaatteilla, arkipolitiikassa jylläävät toiset.

Mutta pitäisikö tässä nyt uskoa juhla- vai arki-Heinäluomaa, kun hän sanoo (sanoi), että ”kokoomuksen isot veronalennuslupaukset vaarantavat julkiset palvelut.” Kysymys herää ihan vain siksi, että hallitus on nyt toteuttanut ne kokoomuksen verotavoitteet, vaikka kokoomus ei edes ole hallituksessa. Ja päälle vielä kaikenlaista hyvää, jota kokoomus ei edes osannut vaatia.

STT:n uutisen mukaan Eero Heinäluoma läksytti kokoomusta siitä, että sen kaavailemat veronalennukset vaikeuttaisivat kuntien taloutta, millä olisi kestämättömät vaikutukset hoitojonoihin ja terveydenhuoltoalan henkilöstön jaksamiseen.

Kestääkö terveydenhuoltoalan ylikuormitettu henkilöstö paremmin veronkevennyksistä seuraavan lisäkuormituksen silloin, kun sen panee toimeen demari eikä porvari?

No joo, aina voi sanoa, että Eero Heinäluoma joutui istumaan valmiiksi katettuun pöytään. Todellisuudessa veroesitykset ovat tietysti hänen edeltäjänsä Antti Kalliomäen käsialaa. Aivan varmasti Antti rehtinä ex-urheilijana ja korkeaotteisena seiväshyppääjänä kertoi jo ennen vaaleja, mitä tulee vaalien jälkeen kannattamaan.

Ei perhana!

Helsingin Sanomissa 26.2. 2003 Antti Kalliomäki sanoikin, että suhdannenäkymien vuoksi verotuksessa ei ole luvassa merkittäviä kevennyksiä. Tuloveronalennuksia ei Kalliomäen mielestä ollut luvassa itse asiassa lainkaan, vaikka vielä tammikuun 2003 alussa kaikkien kolmen suuren puolueen johtajat olivat kilpailleet miljardiluokan kevennyksillä.

– Tuloveroa voidaan alentaa, jos riittävän varmasti voidaan osoittaa sen parantavan työllisyyttä, Kalliomäki sanoi.

– Emme kuitenkaan voi ottaa riskiä, että holtittomilla veronkevennyksillä asettaisimme hyvinvointipalvelut ja tulonsiirrot uhanalaisiksi, Antti Kalliomäki varoitti.

– Onko puolueella sydän mukana veronalennuksissa? Eero Heinäluoma kovisteli tammikuussa 2003 kokoomusta.

Onko Heinäluomalla itsellään? Viime keskiviikkona eduskunnassa hän sanoi valtiovarainministerin itkevän aina, kun luovutaan mistä tahansa verotulosta.

– On selvää, että tämä on tietenkin kädenojennus elinkeinoelämän suuntaan, joka lähtee siitä ajattelusta, että nämäkin rahat käytettäisiin yritysten laajennukseen ja uusien työpaikkojen synnyttämiseen, oli ministerin kanta lokakuussa 2005.

Aikamoisia toiveita yksityisille pörssiyhtiöille, kun ei hallitus näytä pystyvän vaikuttamaan valtionyhtiöihinkään esimerkiksi johtajaoptioiden kohtuullistamiseksi esimerkiksi niissä yhtiöissä, joissa valtiolla itsellään on enemmistö.

Mihin muuten käyttäisit ne 70 miljoonaa euroa, jotka Eero Heinäluoma ja kumppanit lahjoittavat superrikkaille? Pitäisikö valtion vaihtoehtoisesti tuhlata ne johonkin yhtä turhaan, mutta useammalle iloa tuottavaan hankkeeseen? Rakennuttaa vaikka Björn Wahlroos -patsas Aleksanterinkadulle Helsinkiin kasinokapitalismin muistoksi? Toteuttaa Viikkolehden lukijoiden jo kymmenen vuotta sitten suunnittelema pankkitukimonumentti? Vai ostaa kaikille Etelärannan työnantajajohtajille Juha Siltalan kirja Työelämän huonontumisen lyhyt historia? Vai jotain muuta?

Kerro perusteltu ehdotus. Vastanneiden kesken arvotaan laadukas Kansan Uutiset -olkalaukku. Vastaukset ensi perjantaihin mennessä sähköpostilla osoitteeseen kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi tai Kai Hirvasnoro, Kansan Uutiset, PL 170, 00131 Helsinki.