lauantaina, helmikuuta 07, 2009

Timo Soinin kumma eurokaveri

(Kansan Uutiset 6.2. 2009)

KAI HIRVASNORO
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on yksi puuhamies hämärässä hankkeessa, jolla on perustettu Eurooppa-puolue Libertasia (KU 5.2.). Viime maanantaina puolueelle myönnettiin europarlamentissa virallinen asema, joka takasi sille heti kättelyssä yhteensä 300 000 euron puoluetuet.

Keskiviikkona hakemus pantiin kuitenkin jäihin, kun ilmeni, ettei virolainen kansanedustaja Igor Grazin olekaan allekirjoittanut puolueen hakemusta. Isot rahat takaavan Eurooppa-puolueen perustajia on oltava vähintään seitsemästä maasta.

Libertas on olemassa lähinnä vain internetissä. Puolue lupaa uudistaa ja demokratisoida Eurooppaa, mutta esimerkiksi huippusuositussa Facebookissa sillä on koko Euroopasta yhteensä 660 jäsentä. Esimerkiksi Vasemmistoliiton Facebook-ryhmässä jäseniä on 491.

Millaisten herrojen kanssa Suomen Nato-jäsenyyttä vastustavan puolueen Natoa kannattava puheenjohtaja Timo Soini oikein on lähtenyt matkaan?

Libertasin johtaja on irlantilainen miljonääri Declan Ganley. Hänellä on maine miehenä, joka yksin kaatoi Lissabonin sopimuksen viime vuoden kansanäänestyksessä. Maine on ylimitoitettu, sillä vasemmistolaista vastarintaa Irlannissa johti europarlamentin GUE/NGL-ryhmään kuuluva Sinn Fein.

Oikeistolaisen Ganleyn epäillään torpedoineen Lissabonin sopimusta Yhdysvaltain puolustusteollisuudesta tienatuilla rahoilla. Viime syyskuussa europarlamentin puhemies Hans-Gert Pöttering sanoi Ganleyllä olevan ainakin 200 miljoonan dollarin arvoiset sopimukset Pentagonin kanssa. Irish Times -lehden mukaan Ganleyn Rivada Pacific -yhtiöllä on viime vuosina ollut 37 miljoonan dollarin arvoiset sopimukset Yhdysvaltain armeijan kanssa Irakin sodassa.

Declan Ganley ei olekaan vastustanut Lissabonin sopimusta kokonaisuudessaan. Sen sotilaallisiin artikloihin hän on suhtautunut varovaisen hyväksyvästi

EU:n militarisoimisen sijaan Ganleyn vastustava kanta näyttääkin liittyvään puhtaasti hänen omiin etuihinsa, jotka koskevat Irlannin asemaa veroparatiisina.

Hanke haiskahtaa
seteliselkärankaiselta

Europarlamentaarikko Esko Seppänen kysyy, mihin kaikkeen vastoin puolueensa kantaa Nato-jäsenyyttä kannattava Timo Soini on sitoutunut. Kun Ganleyn yhteydet Yhdysvaltain ja Naton puolustusteollisuuteen ovat ilmeiset, onko Soini Libertasin yhteydessä sitoutunut myös liittoutumattomien maiden natottamiseen? hän pohtii.

Timo Soini kerää kannatuksensa EU-vastaisuudella. Hänen tukemansa Libertas ei ole lainkaan EU-kriittinen. Se luonnehtii itseään paneurooppalaiseksi poliittiseksi liikkeeksi, ”joka on omistautunut uuden, demokraattisen, vastuullisen ja avoimen Euroopan Unionin luomiseen.”

– Timo Soini on nyt menossa mukaan veroparatiisipuolueeseen ja Nato-myönteiseen eurooppalaiseen puolueeseen, jossa vasemmiston esille nostama militarisointi ei ole tärkeä asia, Seppänen luonnehtii.

Hän kertoo varoittaneensa henkilökohtaisesti Timo Soinia Libertasista.

– Puolueen perustamisessa houkuttimena on europuoluetuki, ei niinkään mikään aatteellisuus, sanoo hankkeessa seteliselkärankaisuutta näkevä Seppänen.

Perussuomalaiset vastustavat tavoiteohjelmassaan puoluetukien korottamista.

EU-kriittisillä on jo ennestään neljä Eurooppa-puoluetta.