Anna Politkovskajan murha yhä avoin tapaus
(Kansan Uutisten Viikkolehti 7.9. 2007)
Anna Politkovskajan murhasta pidätettyjen kymmenen henkilön nimet vuodatettiin vauhdilla julkisuuteen viime viikolla. Novaja Gazeta -lehti uskoo, että näin tehtiin tarkoituksella murhatutkimuksien sotkemiseksi ja murhan taustavoimien suojelemiseksi.
KAI HIRVASNORO
Toissa maanantaina Kremlissä järjestettiin huomattava mediatapahtuma. Venäjän valtakunnansyyttäjä Juri Tshaika raportoi presidentti Vladimir Putinille toimittaja Anna Politkovskajan murhan olevan ratkeamassa. Televisiokameroiden seuratessa Tshaika kertoi kymmenestä pidätyksestä jutussa. Murhan takana on tshetsheenien johtama rikollisjoukko, johon kuuluu myös sisäministeriön ja turvallisuuspalvelun virkailijoita.
Murhan tilaaja on kuitenkin ulkomailla, Tshaika sanoi tiedotustilaisuudessa. Murhan motiivina oli horjuttaa presidentti Vladimir Putinin asemaa.
Juttu näytti ratkeavan juuri niin kuin Putin jo viime syksynä vihjasi. Kaiken takana ovat ”ulkomaalaiset”, todennäköisesti Lontoossa maanpaossa elävä Kremlin nykyjohdon arkkivihollinen Boris Berezovski, vaikkei hänen nimeään toissa maanantainakaan lausuttu.
Mutta vain Venäjän ulkopuolella asuville oli hyötyä Politkovskajan murhasta, Putin sanoi viime syksynä.
Juri Tshaika myötäili viime viikolla oligarkkien haluavan palauttaa maahan haluamansa järjestyksen.
Kreml on antanut ymmärtää, että Berezovskin lisäksi murhan takana saattoi olla Siperiassa vankilassa olevan Mihail Hodorkovskin entinen liikekumppani Leonid Nevslin, joka asuu nykyään Israelissa.
Vladimir Putinia tukeva Venäjän valtalehdistö nieli syötin välittömästi. Rossiskaja Gazetan mukaan ”Luoti tuli ulkomailta”, ja Izvestijan teettämän mielipidemittauksen mukaan 57 prosenttia venäläisistä on samaa mieltä.
Pidätettyjä vapaaksi
seuraavana päivänä
Anna Politkovskaja ammuttiin kuoliaaksi kotitalonsa rappukäytävässä seitsemäs lokakuuta viime vuonna. Viime vuosina Venäjällä on tehty 20 ratkaisematonta toimittajan murhaa, joten Kremlillä on paineita edistyä edes jossain tapauksessa. Ja mieluiten juuri suurimman kansainvälisen kohun aiheuttaneessa Anna Politkovskajan murhassa.
Mutta jo samalla viikolla kävi selväksi, ettei murha ratkennutkaan Juri Tshaikan kertomalla tavalla.
Juri Tshaika ei julkistanut pidätettyjen nimiä. Silti ne, pidätettyjen kuvat ja jopa osoitteet levisivät vuodon kautta venäläisiin tiedotusvälineisiin seuraavana päivänä.
Ja seuraavana päivänä alkoi myös pidätettyjen vapauttaminen. Jo tiistaina Tshaika joutui todisteiden puutteessa vapauttamaan henkivartija Aleksei Berkinin ja poliisi Oleg Alimovin.
Seuraavana päivänä poliisiupseeri Sergei Hadjikurbanov sisäministeriön järjestäytyneen rikollisuuden osastolta esitti syyttäjälle vedenpitävän alibin: Politkovskajan murhan aikana hän oli vankilassa. Hadjikurbanov kertoi toimittaneensa vankilassa istuvalle liikenaiselle lähetyksen kokaiinia, mikä näyttää olevan maan tapa hankkia poliisimiehille lisäansioita.
Seuraavaksi vapautui turvallisuuspalvelu FSB:n upseeri Pavel Rjagusov. Syyttäjän mukaan hänellä saattoi olla yhteyksiä Anna Politkovskajan murhanneeseen rikollisjoukkoon, mutta itse murhaan Rjagusovia ei pystytty yhdistämään.
Murhatutkimus
tärveltyi lopullisesti?
Anna Politkovskajan lehti Novaja Gazeta on tehnyt omia murhatutkimuksiaan kymmenen kuukautta, mutta pysynyt niiden tuloksista syyskuun alkuun asti vaiti. Kun Juri Tshaikan korkean profiilin läpimurrosta tulikin pannukakku, julkisti Novaja Gazeta osia omista selvityksistään. Yhtenä kirjoittajana oli Politkovskajan poika Ilja Politkovski.
Novaja Gazeta syyttää Juri Tshaikaa koko murhatutkimuksen tärvelemisestä. Lehden mukaan pidätyksien julkaisemisella varoitettiin murhan todellisia taustavoimia ja vietiin viranomaisilta yllätysmomentti jatkotutkimuksissa.
Jopa Tshaikan itsensäkin mukaan hänen omassa valtakunnansyyttäjänvirastossaan on räikeitä vuotoja. Samoin Moskovan kaupunginhallinnossa, poliisissa ja turvallisuuselimissä. Tämän takia Juri Tshaika kertoi lähettäneensä elokuussa kaksi kuljetuslentokonetta ja 300 raskaasti aseistautunutta poliisia Moskovasta Pietariin pidättämään Pietarin kummisedäksi kutsuttua Vladimir Barsukovia. Tshaika sanoi, että toisin toimittaessa Barsukovia olisi varoitettu etukäteen.
”FSB:llä avoimien
ovien päivät”
Novaja Gazeta syytti sisäministeriön, FSB:n ja syyttäjänviraston pitäneen avoimien ovien päiviä maanantaista 27. elokuuta lähtien. Siinä rytäkässä julkisuuteen vuodatettiin paitsi pidätettyjen, myös murhan päätutkijan nimi ja kuva ikään kuin vihjeeksi tappajille. Lehti väittää omien selvitystensä perusteella jälkien johtavan sisäministeriöön ja turvallisuuspalveluihin, ja pidätetyillä saattaa todella olla yhteyksiä murhan toteuttamiseen. Mutta toisin kuin Juri Tshaika ja Vladimir Putin väittävät, murhan tilaaja on Venäjällä.
Olennaisimpana Novaja Gazeta pitää tässä vaiheessa kuitenkin sitä, että joku järjesti pidätettyjen nimien vuodon tiedotusvälineille sekoittaakseen tutkinnan ja suojellakseen murhan tilaajaa sekä hänen tukijoitaan. Ennen vuotoa pidätetyt eivät tienneet, keitä muita on pidätetty eivätkä vielä vapaalla jalalla olleet ainakaan koko listaa. Vuodon jälkeen he voivat päätellä, mikä on tutkinnan pääsuunta ja paeta, lehti päätteli.
Novaja Gazeta kertoi, että ensimmäiset pidätykset tehtiin 13. elokuuta, ne valmisteltiin huolella ja pysyivät salassa.
Toissa maanantain jälkeen kaikki muuttui.
”Vaikuttaa siltä, että joku halusi nyt pidätettyjen listan jäävän lopulliseksi, ja myös estää muiden rikosten selvittämisen, joihin pidätetyt ovat mahdollisesti syyllistyneet. Näin luultavasti siksi, että lista näihin muihin rikoksiin osallistuneista olisi odottamaton”, neljän toimittajan kokoamassa artikkelissa pohditaan.
Lehti huomauttaa, että murhan jälkeisen kymmenen kuukauden aikana tämä oli ensimmäinen vuoto viranomaisten taholta. Nyky-Venäjällä tämä on hyvin harvinaista.
Novaja Gazeta:Politkovskajan
varjostus alkoi syyskuussa 2006
Oppositiolehti Novaja Gazeta on tutkinut toimittajansa Anna Politkovskajan murhaa viime syksystä lähtien. Tuloksista lehti vaikeni syyskuun alkuun asti. Juri Tshaikan julkistuksen jälkeen se kuitenkin paljasti osan omista tiedoistaan. Lehti on rekonstruoinut tapahtumat siitä, miten Politkovskajan murha tapahtui.
Murha tilattiin välittäjien kautta keväällä tai viimeistään kesällä 2006.
Syyskuun alusta lähtien Anna Politkovskajaa ryhdyttiin varjostamaan aamusta iltaan. Sitä ennen turvallisuuspalvelu FSB:n kautta oli selvitetty hänen todellinen osoitteensa. Politkovskaja oli vain vähän aikaisemmin muuttanut Lesnajakadulle.
Toimituksen mukaan paljon uhkailtu Anna Politkovskaja käyttäytyi normaalisti hyvin varovaisesti, ja hän kertoi aina, jos hänelle tai lähipiirilleen oli tapahtunut jotain poikkeavaa.
Viime vuoden elokuun lopussa ja syyskuun alussa Politkovskaja joutui kuitenkin luopumaan normaalista varovaisuudestaan ja rutiinien vangiksi. Hänen isänsä oli juuri kuollut ja äitinsä sairaalassa. Toisin kuin normaaleina työpäivinä, hänen kulkureittinsä olivat aina samat. Aamulla koira kävelylle, sitten kauppaan ja sieltä sairaalaan. Iltapäivällä taas koira kävelylle ja sitten äidin luokse sairaalaan.
Anna Politkovskaja oli sanonut, ettei osaa pitää itsestään samalla tavalla huolta, kun sukulaisilla on ongelmia. Hän oli kuitenkin maininnut nähneensä kotitalonsa rappukäytävässä outoja ihmisiä.
Tappaja kävi
kahdesti talossa
Novaja Gazetan päätelmien mukaan Anna Politkovskaja oli törmännyt tasan yhteen outoon mieheen. Tappaja oli lehden mukaan käynyt talossa sisällä kahdesti ennen kuin 7. lokakuuta kello 16.01 ampui viisi laukausta. Ensimmäinen ja viides osuivat Anna Politkovskajaa päähän.
Murhaaja kiirehti ulos, astui autoon ja poistui paikalta.
Lehti kertoo, että sen omat ja valtakunnansyyttäjän omat tutkimukset ovat tahoillaan päätyneet samaan tulokseen. Murhan toteutti ainakin kaksi rikollisryhmää, jotka tekevät hedelmällistä yhteistyötä. Ryhmissä on mukana myös poliiseja ja turvallisuusviranomaisia juuri niin kuin Politkovskaja monissa jutuissaan väitti. Tämä kumppanuus solmittiin jo vuosia sitten ja sen työtä ovat monet ratkaisematta jääneet rikokset.
Itse murhan suunnittelivat ja valmistelivat ammattilaiset, jotka ovat tottuneet hoitamaan tämän kaltaisia ”ongelmia.”
Käsitystään murhan tilaajasta Novaja Gazeta ei tässä vaiheessa kerro muuten kuin että hän on Venäjällä.
”Vaikenemme monista yksityiskohdista toisin kuin FSB:n ja valtakunnansyyttäjänvirasto. Liian monet rikokset on ratkaistu sanomalehdissä ja vain harvat niistä ovat todella johtaneet tuomioon.”
Lehden toimituskunta on kuullut monta kertaa kysymyksen, miksi murhan selvittely kestää niin pitkään.
”Anna Politkovskaja julkaisi yli 500 juttua Novaja Gazetassa. Lähes jokainen niistä voisi olla motiivi murhaan”, he vastaavat.
Anna Politkovskaja tunnetaan parhaiten Tshetshenian sotaa koskevista jutuistaan. Mutta hän kirjoitti paljon muustakin, väärinkäytöksistä kautta Venäjän Moskovaa ja Pietaria myöten.
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home