Kiinalaiset kännykkätyöläiset vetosivat Nokiaan
Nokia kiistää yhteytensä Hivac-yhtiöön
(Kansan Uutisten Viikkolehti 8.12. 2006)
Yhdeksän kiinalaista naistyöläistä kertoo saaneensa myrkytyksen Nokialle kännyköiden komponentteja valmistavassa tehtaassa. Nokian mukaan kyseinen tehdas ei ole sen alihankkija.
KAI HIRVASNORO
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi
Maailmanlaajuiset suuryhtiöt vakuuttavat noudattavansa yhteiskuntavastuuta myös kehitysmaissa. Niille komponentteja toimittaa kuitenkin niin valtaisa alihankkijoiden verkko, että kattava valvonta näyttää mahdottomalta.
Viikko sitten julkaistu raportti matkapuhelimia valmistavien yritysten alihankkijoiden työoloista nostaa esiin jälleen kysymyksen, minkä hinnan hierarkian alimmat työntekijät maksavat esimerkiksi Suomen lippulaivan Nokian menestyksestä. Hollantilainen kansainvälisiä suuryrityksiä monitoroiva tutkimuslaitos SOMO (http://www.somo.nl/) otsikoi viime perjantaina julkaistun raporttinsa niin, että työntekijät ovat altistuneet myrkyille Nokian ja Motorolan tehtailla. Tutkimuksen ovat rahoittaneet Hollannin ulkoministeriö ja hollantilainen kuluttajajärjestö.
SOMOn tutkijan Joseph Wilden mukaan etenkin Kiinassa ja Thaimaassa kännyköihin tehdään komponentteja oloissa, jotka rikkovat kansainvälisiä työ- ja turvallisuusnormeja. Alihankintatöitä tekevien tehtaiden omistajat yksinkertaisesti kiertävät säännöksiä.
Ei minimipalkkaa,
ei palkallisia lomia
Tutkimuksen The High Cost Of Calling mukaan kännyköiden tekijöiden palkat alittavat yleisesti minimisäädökset. Palkallisia lomia ei ole, ei myöskään sairauslomia. Työtä tehdään kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa ja ylitöitä 2-5 tuntia päivässä ilman ylityökorvauksia. Suojavarusteet vaarallisia kemikaaleja käytettäessä ovat puutteellisia.
Tutkimuksessa väitetään, että Nokian thaimaalaisessa alihankintatehtaassa komponentteja juotetaan toisiinsa niin myrkyllisellä lyijyllä, että Euroopassa sellaisen käyttö on kielletty elektroniikkateollisuudessa. Suojavarusteet työntekijöiden on ostettava itse, koska yritys haluaa säästää. Suojavarusteiden sijaan yhtiö juottaa työläisille maitoa, jotta myrkyt neutraloituisivat heidän verestään. Jotkut työntekijät ovat vakavan myrkytystilan vuoksi joutuneet sairaalaan.
Myös Motorolalle Kiinassa alihankintatöitä tekevällä tehtaalla työntekijöitä on sairastunut myrkytykseen. Yhden raskaana olleen naisen tiedetään joutuneen tekemään abortin myrkytyksen aiheuttamien komplikaatioiden takia. Tehtaan johto pitkitti hänen kärsimyksiään kieltämällä aluksi hoidon.
Työläiset kirjoittivat
Nokian johdolle
Tutkimuksen liitteenä on Shenzenissä toimivan Hivac Startech -tehtaan yhdeksän naistyöntekijän allekirjoittama kirje Nokia-yhtiölle. Naiset kertovat tulleensa tehdastöihin maaseudulta ja pitävät suurena kunniana työskennellä Nokian kaltaiselle arvostetulle yhtiölle.
Vastineessaan Nokia-yhtiö toteaa, ettei Hivac Startech kuulu sen yhteistyökumppaneihin ja syyttää SOMOn raporttia muistakin raskaista virheistä.
Kiinalaiset naistyöntekijät ovat joka tapauksessa työskennelleet lokakuun 2004 ja elokuun 2005 välisenä aikana myrkyllisten puhdistusaineiden kanssa käsitellessään kännyköihin tulevia näyttöruutuja. Mitään työturvallisuuteen liittyvää koulutusta ei annettu. Työpäivät kestivät 8-12 tuntia.
”Joulukuussa 2005 joiltakin meistä meni ruokahalu. Aloimme saada kipuja jalkoihin ja vartaloon. Meillä oli suuria vaikeuksia nousta seisomaan ja kulkea portaissa. Saimme tietää, että monet muutkin naiset kärsivät samanlaisista oireista. Kaksi oli eronnut työstä ja palannut kotiin. Epäilimme sairastuneemme työperäiseen tautiin. Saimme johtajalta viikon vapaata ja hän käski meidän tutkituttaa itsemme omalla kustannuksellamme. Kävimme useissa sairaaloissa, mutta missään lääkärit eivät osanneet selittää vaivojamme”, he kertovat kirjeen englanninkielisessä käännöksessä.
Lopulta naisia kehotettiin menemään tarkempiin tutkimuksiin sairaalaan, joka Shenzenissä on erikoistunut nimenomaan työperäisten tautien hoitoon ja ehkäisyyn.
”Pyysimme johtajiltamme apua. Mutta pettymykseksemme he väittivät vaivojemme johtuvan elinoloistamme maaseudulla, kuten sinkin ja kalsiumin puutteesta ja kylpemisestä kylmässä vedessä. Mutta me emme ole kuulleet kenelläkään miljoonista maaseudun asukkaista olevan tällaisia vaivoja. Olimme syvästi loukkaantuneita johtajien vastuuttomuudesta”, naiset jatkavat.
Särkylääkkeitä lukuunottamatta pomoilta ei herunut heille ymmärrystä.
Kun kivut kuitenkin yltyivät, he menivät paikallisten työsuojeluviranomaisten puheille. Kymmenessä minuutissa paikalle saapui myös tehtaan johtoa uhkailemaan työntekijöitään. Lopulta yksi naisista päästettiin sairaalaan. Vain yksi, koska tehtaan johtajien mukaan suurempi joukko estäisi lääkäreitä tutkimasta asiaa kunnolla.
Seitsemän pääsi
erikoishoitoon
Elokuussa 2006 naisista seitsemän oli päässyt erikoissairaalaan Shenzenissä. Kaksi oli menettänyt kävelykykynsä ja liikkui pyörätuolilla. Sairaalassa selvisi, että Fu Juping -niminen nainen oli toisella kuukaudella raskaana. Lääkärit suosittelivat hänelle myrkytystilan takia aborttia.Naisten mukaan lääkärit ovat todenneet heillä olevan vaurioita keskushermostossa.
”Olemme hyvin huolissamme. Onko meissä parantumattomia vaurioita? Vaikeuttaako sairautemme aviomiehen löytämistä? Pystymmekö synnyttämään terveitä lapsia? Mistä löydämme uuden työpaikan? Miten palautamme itseluottamuksemme ja palaamme takaisin normaaliin elämään?”
Kaksi sairastuneista, Yao Chunyan ja Liu Haiyan poistettiin sairaalasta kotihoitoon vastoin lääkäreiden tahtoa.
”Tehdas pilannut
Nokian maineen”
Kiinan lainsäädännön mukaan ammattitaudista pitäisi saada korvaus.
”Olemme neuvotelleet tehtaan johtajien kanssa tästä asiasta, mutta he eivät halua tehdä yhteistyötä. Näyttää siltä, ettei mitään ole tehtävissä. Olemme vasta vähän yli 20-vuotiaita ja joudumme viettämään suuren osan nuoruudestamme yksin sairaalassa kärsien sekä fyysisestä että psyykkisestä sairaudesta.”
Kirje päättyy vetoomukseen Nokian johdolle: ”Hivac Startech on teidän yhteistyökumppaninne ja alihankkijanne. Tehtaamme johtajat ovat rikkoneet vakavasti yhtiönne eettisiä normeja vastaan ja pilanneet maineenne. Yhtiönne imago on vaurioitunut. Toivomme todella, että ryhdytte toimiin, jotka lopettavat nämä väärinkäytökset tehtaalla. Olemme kiitollisia tästä ja uskomme teidän toimivan oikeuden puolesta ja välitätte meistä, joukosta työläisiä, joita on kohdeltu väärin.”
Vaikka Nokia kiistää yhteytensä Hivaciin, se sanoo tutkivansa kahden raportissa mainitun thaimaalaisen alihankintayhtiön toimintaa. Nokian mukaan sen yhteistyökumppaneiden on täytettävä 80 sosiaalisen vastuun kriteeriä, jotka koskevat mm. työaikoja ja -turvallisuutta. Vuosittain Nokia tarkastaa sata alihankintayritystä.
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home