maanantaina, maaliskuuta 13, 2006

Terrorismisotaa Uzbekistanissa

Kidutuksesta raportoineelle
suurlähettiläälle potkut

(Kansan Uutisten Viikkolehti 3.3. 2006)

Pitkäksi muuttuneessa terrorismin vastaisessa sodassa poljetaan ihmisoikeuksia siekailematta. Erilaiset diktaattorit käyttävät asemaansa lännen etuvartiona hyväksi murskatessaan oman maansa oppositiota. Tämä esimerkki tulee Uzbekistanista.

KAI HIRVASNORO

Britannian suurlähettiläänä Keski-Aasiassa sijaitsevassa Uzbekistanissa kahden vuoden ajan 2002 - 2004 toiminut Craig Murray raportoi kotimaahansa huolestuttavia tietoja asemapaikkansa ihmisoikeustilanteesta. Yhdessä salaisessa muistiossa hän kirjoitti näin:

”Me saamme Yhdysvaltain kautta Uzbekistanin tiedustelupalvelun kiduttamalla hankkimia tietoja. Meidän pitäisi lopettaa... Tämä on moraalisesti ja laillisesti väärin.”

Toisen muistion yhteenveto kuului näin:

”Yhdysvallat heikentää Uzbekistanin ihmisoikeustilannetta. Vaarallista politiikkaa: kasvava painostus yhdessä köyhyyden kanssa edistävät islamilaista terrorismia.”

Kolmannessa muistiossa Craig Murray totesi, että Uzbekistanissa on 10 000 poliittista ja uskonnollista vankia.

Craig Murraylle vastasi ulkoministeriön lakiasioista vastaava neuvonantaja Sir Michael Wood. Woodin mukaan Britannia ei rikkonut YK:n kidutuksen kieltävää sopimusta niin kauan, kun keneltäkään kidutetulta ei erikseen kysytty, millä keinoilla tiedot oli häneltä saatu.

Craig Murray on julkaissut suurlähettiläänä tekemänsä muistiot sekä mm. Sir Michael Woodilta saamansa vastauksen nettisivuillaan (http://www.craigmurray.co.uk/).

On selvää, ettei Murray enää ole Britannian ulkoministeriön palveluksessa. Ensin häntä painostettiin itse eroamaan ja kieltäytymisen jälkeen Craig Murray sai potkut.

Terrorismisodan
luotettava kumppani

Hänen tarinansa kertoo jälleen omalta osaltaan ns. terrorismin vastaisen sodan varjolla käytävästä pelistä, jonka taustalta useimmiten löytyy kilpailu maapallolta hyvää vauhtia ehtyvistä energiavaroista. Uzbekistan ei ole tärkeä öljymaa, mutta sen maakaasuvarat kiinnostavat suurvaltoja. Yhdysvaltain nykyinen presidentti George W. Bush availi skandaaliyhtiö Enronille ovia Uzbekistanin maakaasukentille toimiessaan Teksasin kuvernöörinä vuonna 1997. Nyttemmin Uzbekistanin yhteistyökumppaniksi on vakiintunut Venäjän Gazprom.

Uzbekistan kiinnosti Yhdysvaltoja myös sijaintinsa vuoksi. Sillä on yhteinen raja Afganistanin kanssa, minne Yhdysvallat hyökkäsi syksyllä 2001.

Human Rights Watchin vuosiraportin mukaan Uzbekistanin ihmisoikeustilanne on katastrofaalinen. Vankien kidutuksen lisäksi presidentti Islam Karimovin yksinvaltaisesti hallitsemassa maassa pantiin viime vuoden toukokuussa toimeen verilöyly Andijanin kaupungissa, jossa arvioidaan kuolleen satoja ihmisiä. Turvallisuusjoukot ampuivat mielenosoittajia, jotka olivat vapauttaneet vankilasta 23 islamilaisesta fundamentalismista syytettyä liikemiestä.

Verilöylystä kertonut ihmisoikeusaktivisti Mukhtabar Tojibajeva on ollut vangittuna lokakuusta lähtien (Kuudes maaliskuuta hänet tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankilaan). Human Rights Watchin edustajia estettiin saapumasta tarkkailemaan hänen oikeudenkäyntiään 30. tammikuuta.

”Me emme puhu
näistä asioista”

Ex-suurlähettiläs Craig Murray kertoi tarinansa äsken toimittaja Amy Goodmanille Democracy Now! -ohjelman haastattelussa.

Murray saapui Uzbekistaniin elokuussa 2002. Hänen mukaansa maa elää vielä täyttä neuvostoaikaa, mutta raakuus, väkivalta ja korruptio ovat nousseet uudelle tasolle. Ihmisten katoamisia ja kidutusta sponsoroi maan tuolloinen liittolainen Yhdysvallat.

Uutena suurlähettiläänä Murray tapasi luonnollisesti pitempään palvelleita kollegojaan. Heille hän kauhisteli maan kamalaa ihmisoikeustilannetta. Ranskalaiset, saksalaiset, italialaiset jne. lähetystövirkailijat myönsivät, että tilanne on tosiaan tämä. Mutta:

– Me emme puhu siitä. Presidentti Karimov on George Bushin terrorismin vastaisen sodan tärkeä liittolainen, joten meillä on hiljainen sopimus vaieta näistä asioista, hänelle kerrottiin.

Vuonna 2002 Yhdysvalloilla oli lentotukikohta Uzbekistanissa, mistä käsin se suoritti operaatioita Afganistanissa. Yhdysvaltojen oman ilmoituksen mukaan se antoi pelkästään tuona vuonna Uzbekistanille erilaista tukea 500 miljoonalla dollarilla. Siitä 80 miljoonaa meni uzbekkien turvallisuuspalvelulle, joka toimi läheisessä yhteistyössä CIA:n kanssa.

Bushin ja Karimovin hallintojen yhteistyö periytyy huhtikuuhun 1997, jolloin kuvernööri George W. Bush otti vastaan Uzbekistanin Yhdysvaltain suurlähettilään Sadyq Safajevin Enron-yhtiön pääjohtajan Kenneth Layn pyynnöstä. Enronilla oli silloin tekeillä 2 miljardin dollarin maakaasuhanke Uzbekistanissa ja se vaati myös poliittista voitelua.

Oppositio hengiltä
keittämällä

Islam Karimov vieraili George Bushin luona Valkoisessa talossa vuonna 2002. Samaan aikaan Karimovin vankiloissa keitettiin elävältä hänen vastustajiaan.

Näin Craig Murray perusteli Amy Goodmanille väitettään vankien tappamisesta kiehuvassa vedessä:

– Se oli ensimmäisiä tapauksia, johon törmäsin syyskuussa 2002. Kaksi muslimivankia keitettiin kuoliaaksi Jaslykin vankileirissä, joka on vanha Neuvostoliiton aikainen gulag Karakumin aavikolla. Se on eräänlainen pakkotyöleiri, hirveä paikka, mihin ihmisiä lähetetään kuolemaan.

Toisen kuolleen vangin äiti sai poikansa sinetöidyssä laatikossa. Nainen kuitenkin sai laatikon auki ja Murrayn mukaan otti ruumiista yksityiskohtaisia valokuvia, jotka hän toimitti Britannian lähetystöön.

– Minä lähetin ne Skotlantiin Glasgowin yliopiston patologian laitokselle. Kuvien perusteella tehdyn raportin mukaan ruumiin sormenkynnet oli vedetty irti, hänet oli hakattu pahasti ja hän oli kuollut upotettuna kiehuvaan veteen.Kuolinsyy oli päätelty ruumiissa näkyneistä vammoista.

Craig Murray välitti kotimaahan myös CIA:n uzbekkiviranomaisilta saamaa tiedustelutietoa, joka oli hankittu kidutuskammioissa.

– Me emme nyt puhu siitä, onko tämä tai kidutusta vain jotain muuta, vaan ihmisistä, joilta on kiskottu kynnet irti, hampaat murskattu vasaralla, jäseniä katkottu ja jotka on raiskattu erilaisilla esineillä, kuten rikotuilla pulloilla, mikä on hyvin yleistä uzbekistanilaisissa vankiloissa. Tällaista tietoa saimme tiedustelupalvelulta, joka toimi yhteistyössä CIA:n kanssa.

Lännen tärkeä
etuvartio

Itse tiedot olivat Murrayn mukaa hölynpölyä. Tarkoitus oli vain osoittaa, että kaikki oppositio Uzbekistanissa oli osa al Qaidaa, islamilaisia terroristeja, jotka kävivät Afganistanissa pitämässä kokouksia Osama bin Ladenin kanssa. Tiedoilla kasvatettiin myyttiä siitä, että Uzbekistan on osa terrorismisodan rintamaa ja että tukemalla Islam Karimovia George Bush edistää maansa turvallisuutta.

Craig Murray protestoi aluksi asioiden tilaa diplomaattikanavia pitkin salaisissa muistioissa oman maansa hallitukselle. Maaliskuussa 2003 hänet kutsuttiin Lontooseen, missä ulkoministeriön Sir Michael Wood selitti, etteivät kiduttamalla hankitut tiedot välttämättä ole YK-sopimusten vastaisia. Murraylle kerrottiin, että myös ulkoministeri Jack Straw oli hyväksynyt käytännön.

Craig Murrayn mukaan CIA ja Britannian MI6 pitivät tarkkaan huolen siitä, etteivät ne itse olleet paikalla vankeja kidutettaessa. Näin poliittiset päättäjät voivat sanoa, ettei tiedustelutietoja heidän tietääkseen ole hankittu laittomilla keinoilla.

Äärimmäinen
varoitus

Maaliskuussa 2003 Murray tapasi illallisella tajikin kirjallisuuden professorin Jamal Mirsaidovin, joka oli hieman aiemmin kirjoittanut pääministeri Tony Blairille ja presidentti George Bushille kirjeen niistä väärinkäytöksistä, joita hänen kotimaassaan toteutettiin terrorismin vastaisen sodan varjolla.

Miesten illastaessa Jamal Mirsaidovin pojanpoika siepattiin ja kidutettiin kuoliaaksi. Neljä tuntia tapaamisen jälkeen pojan ruumis heitettiin Mirsaidovin oven eteen. Se oli Uzbekistanin viranomaisten viesti, ettei suurlähettilään kannata tavata hallinnon arvostelijoita eikä heidän suurlähettilästä.

Murrayta alettiin savustaa asemapaikaltaan vuoden kuluttua hänen saapumisestaan. Elokuussa 2003 hänet käskettiin kesken loman Lontooseen ja tarjottiin uutta asemapaikkaa jostain rauhallisemmasta paikasta, esimerkiksi Kööpenhaminasta. Murray kieltäytyi ja häntä uhattiin rikostutkinnalla useista rikkomuksista. Virallisessa tutkinnassa ei kuitenkaan löytynyt mitään epäselvyyksiä ja hän palasi vielä vuodeksi Tashkentiin.

Euroopassa etsittiin joulu-tammikuussa selitystä CIA:n epätavallisen vilkkaalle lentotoiminnalle eri maiden lentokentillä. On epäilty, että CIA kuljettaa salaisilla lennoilla terroristeina pitämiään vankeja maasta toiseen ja kidutettavaksi salaisiin vankiloihin.

Craig Murray sanoo olevansa varma, että CIA:n vankeja lennätettiin myös Uzbekistaniin Afganistanista ja muualta, ainakin Puolasta.

Sitä hän ei tiedä, oliko CIA:lla Uzbekistanissa myös vankiloita, joissa säilytettiin kolmansien maiden asukkaita.