torstaina, helmikuuta 21, 2008

Kemijärven kapina-Pikkaraisen varasuunnitelma: Gradu Erno Paasilinnasta

(Kansan Uutisten Viikkolehti 8.2. 2008)


KAI HIRVASNORO

Kemijärven kapinakenraalina Viikkolehden lukijoille tutuksi tullut Juha Pikkarainen täyttää huhtikuussa 55 vuotta. Hän on siis liian nuori eläkeputkeen, jos työt sellutehtaalla kaikesta huolimatta loppuvat.

Kaiken kapinoinnin keskellä Pikkarainen ei ole paljoa omaa tulevaisuuttaan ehtinyt miettiä, mutta yksi vaihtoehto olisi saattaa Tampereen yliopistossa 1970-luvulla kesken jääneet opinnot loppuun ja valmistua maisteriksi. Hänen pääaineensa oli kotimainen kirjallisuus.

Juha Pikkarainen aloitti opiskelun Tampereella vuonna 1973, mutta lähti syksyllä 1979 töihin Kemijärven sellutehtaalle, jota hänen isänsä oli rakentanut vuodesta 1964. Pikkarainen itsekin oli ollut kesätöissä tehtaalla vuodesta 1971 lähtien.

Juha Pikkarainen kertoo tehtaan vieneen lopulta voiton akateemisesta urasta, koska tulevaisuus näytti epävarmalta. Hänen todennäköisin ammattinsa olisi ollut suomen kielen opettaja, mutta kommunistille mahdollisuus saada virka kunnasta ei näyttänyt hääviltä. Kun perhettäkin jo oli, opinnot venyivät ja tehtaalla oli mukava porukka, niin sille tielle hän lähti ja jäi.

Tyttäriltä isälle
valmistumispaineita

Juha Pikkarainen arvelee, että valmistuminen yliopistosta olisi noin gradua vaille valmis. Painetta valmistumiseen hänelle ovat viime aikoina luoneet nyt jo aikuiset tyttäret, joista vanhin on tohtori, keskimmäinen sellu- ja ympäristötekniikkaa lukenut diplomi-insinööri ja nuorinkin opiskelee nyt Jyväskylässä metsäkemiaa.

Gradun hän tekisi Erno Paasilinnan kirjojen vastaanotosta. Aineiston hän keräsi ja mieheen itseensä tutustui opiskeluaikanaan.

Erno Paasilinnassa Juha Pikkaraiseen iski sanomisen taito.

– Hän osasi kirjoittaa esseistiikkaa, polemiikkia ja satiiria. Ja yhtenä harrastuksenahan Paasilinnalla olivat pohjoiset alueet. Ja hänhän on ollut pienen ihmisen puolella koko tuotannossaan.

Ensin Pikkarainen tutustui Paasilinnan teksteihin ja sitten Paasilinnaan itseensä.

– Soittelin kerran, että voitaisiinko tavata.

Yhteyttä pidettiin puhelimella, kirjeitse ja henkilökohtaisestikin tapaamalla. Pikkarainen asui silloin Tampereella ja Paasilinna Hämeenlinnassa.

– Erno Paasilinna oli hirveän mukava juttukaveri. Hänellä oli mahdottoman laaja-alaiset tiedot asioista, äärimmäisen älykäs ihminen. Meikäläinenkin on tällainen verbaalikko, että sitä tulee raatattua aika paljon, niin se oli äärimmäisen älyllistä keskustelua, että toinen heitti aina jotain ja siitä kehiteltiin...Varmaan molemmat sai siitä jotakin.

Ei opetettu, vaan
itseoppinut

Myös Paasilinnan tyyli ja tapa miellyttivät Pikkaraista.

– Hän ei kunnioittanut mitään, vaan uskalsi lähestyä mitä tahansa aihetta olivat ne sitten poliitikkoja, teollisuusjohtajia tai korkeasti oppineita. Hän pärjäsi omilla tiedoillaan, ja hänellähän ei ollut muuta kuin huonosti käyty kansakoulu ja Lapin kansankorkeakoulu. Paasilinna oli itseoppinut ja sillä hän vähän snobbailikin, että itseoppinut on ainut oppinut. Muut ovat opetettuja, Pikkarainen muistelee.

Kuudensadan
radio-ohjelman mies

Juha Pikkarainen on näitä työmyyriä, jotka ehtivät joka paikkaan. Työn, kunnallispolitiikan ja Massaliikkeen lisäksi hän on aktiivinen kirjallisuusmies, kansalaisopiston kirjallisuuspiirin vetäjä ja Ylen Lapin radion avustaja. Viidessätoista vuodessa hän on tehnyt noin 600 ohjelmaa omaan viikoittaisiin Kirjakammiinsa.

– Nyt on kieltämättä ollut vaikea ehtiä lukemaan. Ennen luin sellaista 200 kirjan vauhtia vuodessa ja on minulla nytkin yksi kirja matkassa. Kun paljon lukee, niin sitä ei lue yhtä soittoa yhtä kirjaa, vaan kymmenen kirjaa on kesken, Pikkarainen selittää ehtimistään.

Viime lauantaina hän esitteli Kirjakammissa Bo Carpelanin Uudet runot. Viisiminuuttisessa Pikkarainen luonnehti vuonna 1926 syntyneen Carpelanin runoissa välittyvän sellaisen tunnelman, että elämän kuohut ja isot asiat ovat takana ja pienistä asioista on nyt syytä iloita.

Lukemisen jälkeen minulle jäi seesteinen ja rauhallinen olo. Maailman asiat yksinkertaisesti asettuivat paikoilleen.

Juha Pikkaraisen Kirjakammia voi kuunnella muuallakin kuin Lapissa täältä:

http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/kirjakammi