tiistaina, joulukuuta 27, 2005

"Työväenmiehen" todelliset kasvot

(Kansan Uutisten Viikkolehti 23.12. 2005)

thumb2.jpg

Tilastokeskuksen mukaan tuloerot kasvoivat vuonna 2004 kaikkien aikojen ennätystahtiin. Parhaiten ansaitseva kymmenys suomalaisista lisäsi tulojaan 1990-luvun alusta lähtien yli kymmenen kertaa enemmän kuin pienituloisin kymmenys.

Ja näin pitää ollakin, sanoi kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli ”Työmies” Niinistö ruotsinkielisessä ehdokashaastattelussa televisiossa.

– On muistettava, että talouden kehitys auttaa meitä kaikkia. Tarkoitan sitä, että talouden rakenteeseen ja logiikkaan kuuluu suuremmat tuloerot, koska jotkut pärjäävät paremmin, erittäin takellellen ruotsia puhuva Niinistö sanoi.

Ohjelmaa katsoessa vaikutti siltä, että kun Sauli Niinistö ei päässyt lavertelemaan laveasti omalla kielellään, niin hänen varsinaiset mielipiteensä tulivat julki kirkkaammin kuin kertaakaan tätä ennen. Suoriin kysymyksiin saatiin suorat vastaukset.

Ovatko tuloerot sinusta hyvä asia? Niinistöltä edelleen kysyttiin.

– Ovat, jotta hyvinvointi säilyisi.

Pitäisikö tuloerojen kasvaa entisestään?

– En minä sellaista toivo, mutta uskoisin, että talouden logiikka toimii niin. Jos olemme mukana kansainvälisessä taloudessa, niin käy.

Niinistön mukaan tuloeroja ei voi kaventaa kuin verotusta kiristämällä, ja sitä hän ei kannata.

Terävässä haastattelussa Sauli Niinistöltä kysyttiin myös hänen vaaliteemoihinsa viitaten, ovatko Fortumin optiorohmu Mikael Lilius ja pätkätöitä tekevä sairaanhoitaja todella samanarvoisia työläisiä.

– Molemmat tekevät työtä.

Eikö tämä (optiot) juuri luo vastakkainasettelua?

– Tietysti.

Pitääkö Suomen kehitysapu nostaa YK:n suosittelemaan 0,7 prosenttiin?

– Jos meillä on rahaa.

Kyllä vai ei?

– Kyllä.

Presidentti Halonen kutsui YK:ssa Irakin sotaa laittomaksi. Oletko samaa mieltä?

– En olisi sanonut niin.

Onko se laiton?

– On. Se lienee kansainvälisen lain vastainen.