maanantaina, joulukuuta 19, 2005

Intian Nokia-puistossa ei veroja eikä lakkoja

(Kansan Uutisten Viikkolehti 16.12. 2005)
surfindia



Intiasta on tulossa Kiinan jälkeen suuryhtiöitä houkutteleva erikoistalousalueiden täyttämä maa. Uudenlaisen avauksen Intiaan tekee Nokia, jonka verovapaa tehdas tsunamista pahoin kärsineessä Tamil Nadun osavaltiossa aukeaa vuoden 2006 alkupuolella.

KAI HIRVASNORO

Ensi vuoden alussa matkapuhelinjätti Nokia avaa Etelä-Intiassa Tamil Nadun osavaltion erikoistalousalueella tehtaan, joka ryhtyy tuottamaan kännyköitä kasvaville paikallisille markkinoille. Nokia tuo köyhälle alueelle 2 000 työpaikkaa, mutta vastineeksi se saa etuja, jotka ainakin sijoittajien näkökulmasta ovat miellyttäviä. Tamil Nadun nokialaisilla ei ole lakko-oikeutta missään olosuhteissa, ei liioin työsuhdeturvaa. Tulevien vuosien osavuosikatsausten osakekohtaisten tulosten voidaan ihailla nousseen osin sen takia, ettei Nokia maksa tuloveroja Tamil Nadun tehtaan toiminnoistaan kymmeneen vuoteen.

Nokiasta on kommentoitu kansalaisjärjestö Finnwatchin julkaisemia tietoja sillä, ettei yhtiön saamissa eduissa ole mitään erikoista eikä poikkeuksellista.

Eikä niissä olekaan. Maailmaa on muokattu yhtiöiden tarpeiden mukaiseksi jo vuosikymmeniä ja yhtenä keinona tässä ovat erikoistalousalueet, joilla köyhiin maihin houkutellaan sijoittajia. Niissä on yhtiöiden emämaihin verrattuna alkeelliset työehdot, huonot palkat ja olematon järjestäytymisaste.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan vapaatuotantoalueita oli yli 3 000 vuonna 2002 ja niiden määrä kasvaa nopeasti. Niissä oli 43 miljoonaa työläistä, ja koska kyse on suurelta osin kokoonpanosta ja vaatteiden valmistuksesta, valtaosa työntekijöistä on näppäriä nuoria naisia.

Intia-ilmiö seuraa
Kiina-ilmiötä

Kaksi kolmasosaa vapaavyöhykkeistä sijaitsee Kiinassa, mutta edelläkävijäyritysten katseet ovat jo kohinalla kasvavassa Intiassa. Intiassa on yli miljardi asukasta. Massiivisesta köyhyydestä huolimatta ostovoimaista keskiluokkaa on Suomen ulkoministeriön arvion mukaan 300 – 400 miljoonaa, joten pelkästään Intian kotimarkkinat ovat houkutteleva kohde kansainvälisille yhtiöille. Intian kännykkämarkkinat ovat maailman nopeimmin kasvavat. Uusia liittymiä avataan kaksi miljoonaa kuukaudessa.

Suomalaisesta näkökulmasta Nokian uuden tehtaan tekee kiinnostavaksi se, että Tamil Nadun osavaltio perusti erikoistalousalueen nimenomaan Nokian houkuttimeksi. Finnwatchin raportin tehnyt, pitkään Intiassa asunut ruotsalaistutkija Patrik Oskarsson kertoo, että Nokia ja Tamil Nadun osavaltion hallitus allekirjoittivat sopimuksen tehtaan perustamisesta Chennain kaupungin lähelle kuluvan vuoden huhtikuussa. Tehdas tuottaa 24 miljoonaa puhelinta vuodessa.

Päätöstä edelsi osavaltioiden välinen kilpailu. Nokian johtaja Pekka Ala-Pietilä kehui kilpailun ratkettua, että Tamil Nadussa on osaavaa työvoimaa, ystävällinen bisnesympäristö, osavaltion tuki, hyvät yhteydet ja kaiken kaikkiaan kyseessä on edullinen hanke.

Heinäkuussa osavaltioon perustettiin Nokiaa varten erikoistalousalue. Muiden etujen lisäksi Nokia saa kaiken tarvitsemansa infrastruktuurin valmiina. Tapaninpäivän tsunamista pahiten kärsineellä alueella on Nokialle rakennettu tehtaat ja tiet, ja tarjolla on sähköt ja vettä, joista alueella muuten on pulaa.

60 miljoonaa asukasta,
2 000 työpaikkaa

Patrik Oskarssonin mukaan rahaa on pantu palamaan, mutta Tamil Nadun osavaltiolta on jäänyt ratkaisematta, miten se saa investointinsa kustannettua. Uusia, varmasti haluttuja työpaikkoja syntyy 2 000, mutta esimerkiksi heidän pienistä palkoista maksamien verojen varaan ei kannata paljoa laskea, kun osavaltiossa on 60 miljoonaa asukasta.

– Nokian investointi seuraa intialaista traditiota. Kyseessä on megaprojekti, jolla poliitikkojen on hyvä mennä seuraaviin vaaleihin, mutta sillä on vain vähän tekemistä äänestäjien todellisten etujen kanssa, Oskarsson toteaa.

Hänen mielestään Nokian pitäisi kantaa omat kustannuksensa investoinnista eikä ottaa taloudellisia etuja valtiolta, jossa kansantulo on kaikesta IT-huumasta huolimatta 530 dollaria vuodessa.

– Tsunamin jälkeen on vielä helpompi nähdä, mihin osavaltion pitäisi mieluummin käyttää rahaa, huomauttaa Oskarsson.

Nokia avaa pään
kohti pohjaa

Nokia ei ole matkapuhelinyrityksistä suinkaan yksin menossa Intiaan. Amerikkalaisen Motorolan kännyköiden ohjelmistoista jo 40 prosenttia valmistetaan Intiassa ja ruotsalainen Ericsson aloitti siellä toimintansa maaliskuussa. Muut globaalit yritykset seuraavat perässä.

Patrik Oskarssonin mukaan kuitenkin juuri Nokia on nyt osoittanut lähtötason siinä, millaisilla eduilla osavaltiot ovat valmiita houkuttelemaan suuryrityksiä, sillä Nokia on ensimmäinen maailmanlaajuinen suuryritys, joka investoi nimenomaan erikoistalousalueelle. Perässä on tulossa ainakin auto- ja terästehtaita.

Patrik Oskarssonin mielestä hallitusten suuryrityksille tarjoamat houkuttimet näyttävät yksinkertaisesti hulluudelta, mutta globalisaation myötä kilpailu sijoituksista on vain kiihtynyt.

Intia lähti kilpailuun mukaan ja alkoi avata talouttaan 1990-luvun alussa. Patrik Oskarssonin mukaan kehitystä kannattaa koulutettu ja hyviä työmahdollisuuksia saanut keskiluokka sekä vaikutusvaltaiset ulkomailla asuvat intialaiset, jotka rahoittavat puolueita ja joiden Intia haluaa investoivan kotimaahansa. Tämä ryhmä haluaa avointa taloutta ja kaikkinaisen sääntelyn purkamista talouselämältä.

– Ne jotka kannattavat eniten ulkomaisten investointien houkuttelemista tarvitsevat vähiten yhteiskunnan palveluita. Heillä on yksityiskoulut, yksityissairaalat ja jopa yksityisiä teitä, vettä, sähköä ja kuljetuspalvelut. Heitä ei huoleta, jos valtio epäonnistuu hankkimaan verotuloja eikä siten voi järjestää julkisia palveluita. Köyhille julkiset palvelut ovat monista epäonnistumisista huolimatta elintärkeitä. Ulkomaisista investoinneista he eivät sen sijaan hyödy, eivät suoraan eivätkä välillisesti, Oskarsson painottaa.

Koko raportti Indian Attraction on luettavissa osoitteessa http://www.finnwatch.org/intia.pdf.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

eikö intialaiset pääse mitenkään näitä suuryhtiöitä karkuun? pöyristyttävää miten länsimaiset riistokapitalistit pakottavat työläisiä tehtailleen pelloilta - siinä on yksityisarmeijat pakottamassa! kuka pysäyttäisi tämän "kehityksen"?!

9:40 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home