keskiviikkona, marraskuuta 26, 2008

Painakaa legenda (Hetket jotka jäivät 18)


Tällaista sarjaa voisi pyörittää kuukausien ajan pelkästään John Fordin elokuvilla. Keväällä Fordilta muisteltiin suurta lamakauden kuvausta Vihan hedelmät. Mutta täytyyhän häneltä mukana olla myös länkkäri.
Mies, joka ampui Liberty Valancen (1962) oli John Fordin 145 ohjauksesta viimeinen suuri tapaus, joskaan ei viimeinen elokuva.
Liberty Valance kertoo nuoresta innokkaasta asianajaja Ransom Stoddardista (James Stewart on liian vanha rooliin, mutta olkoon), jonka missiona on tuoda laki villiin Shinbonen kaupunkiin. Stoddard kieltäytyy tarttumasta aseeseen, mutta kohtalon oikusta hänestä tulee mies, joka ampui läpeensä pahan Liberty Valancen (Lee Marvin).
Vai ampuiko?
Tappajan maine on joka tapauksessa vienyt Stoddardin senaattoriksi. Nyt hän palaa vanhana miehenä Shinboneen hautaamaan vanhan ystävänsä Tom Doniphonin (John Wayne).
Kun senaattori saapuu pikkukaupunkiin, se on uutinen. Paikallisen lehden päätoimittaja Maxwell Scott (Carleton Young) haluaa kuulla Stoddardin tarinan. Kuka on tämä Tom Doniphon, jonka hautajaisiin Washingtonin senaattori saapuu? Ja kuka ampui Liberty Valancen?
Kun totuus on kerrottu, Ransom Stoddard kysyy, aikooko päätoimittaja julkaista sen.
Maxwell Scott: En, sir. Tämä on länsi. Kun legenda muuttuu todeksi painetaan legenda.
John Fordin elokuvien yksi viehätys on sivuhenkilöissä. Samat naamat ovat mukana elokuvasta toiseen. Vuonna 1962 jäljellä olivat vanhasta ydinjoukosta enää John Carradine ja John Qualen, jonka surumieliset kasvot henkilöivät yleensä ja niin nytkin ruotsalaista siirtolaista.
Kanadassa 1899 syntynyt Qualen oli norjalaisen papin poika, joka työskenteli John Fordin kanssa 35 vuotta.
Mutta todellinen Ford-veteraani elokuvan muutamassa kohtauksessa nähdään baaritiskin takana. Jack Pennick näytteli 41 Ford-elokuvassa, useammassa kuin kukaan muu.