sunnuntaina, huhtikuuta 06, 2008

Pähkäilevää johtajuutta

(Kansan Uutisten Viikkolehti 4.4. 2008)

KAI HIRVASNORO

Ei Suomen ulkopolitiikkaa ainakaan hampaattomaksi voi enää moittia, kun ministeri tänään vaihtuu.

* * *

Vakavasti ottaen Ilkka Kanervan tekstiviestien paljastuminen yö- eikä työasioita käsitelleiksi sataa lopulta kokoomuksen laariin.

Jollain ihmeen kaupalla kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen maanantaina tekemä pakkoratkaisu Kanervan potkuista on saatu näyttämään suurelta johtajuudelta, vaikka kyseessä oli pelkästään suuri pähkäily.

Kataiselta kesti melkein kuukauden tehdä ainoa mahdollinen päätös. Ja sittenkin hän toimi yhdennellätoista hetkellä. Kokoomuksen puheenjohtaja reagoi vasta, kun Naton huippukokouksen päähuomion kohteeksi oli nousemassa laajentumiskiistojen ja Afganistanin sijasta Suomen ulkoministerin vapaa-ajan vietto.

Jyrki Katainen osoitti johtajuutta maanantaina. Sitä ennen hän oli antanut julkisen tukensa Ilkka Kanervalle viimeisen kerran edellisenä lauantaina.

* * *

Mutta niin on miltä näyttää. Jälkikäteen jupakasta muistetaan vain se, miten ryhdikkäästi kokoomus ja Katainen siirsivät vanhan likaisen miehen sivuun ja nostivat ennakkoluulottomasti uudeksi ulkoministeriksi valovoimaisen Alexander Stubbin.

Sillä tästä Stubbista on tulossa todellinen tähti Suomen poliittiselle kartalle. Oikein megatähti, jollaiset menestyvät nykyään politiikassa. Hän on asiantunteva, edustava ulkomuodoltaan, hallitsee median, osaa käytöstavat, löytää asioista aina hyvät puolet ja on tarvittaessa myös rento. Tästä miehestä poliittisen päiväjärjestyksen nykyään laativat iltapäivälehdet repivät kymmeniä sankaritarinoita jo ennen juhannusta. Jo eilen Iltalehdessä Stubb punnersi yhdellä kädellä ja Ilta-Sanomissa Suomen tunnetuimmat mallitoimistojen johtajat kehuivat hänen ulkonäköään.

Ja aivan varmasti Alexander Stubb tuo uutta potkua Suomen vähäveriseen EU-politiikkaan. Hänellä on kaikki kaikki mahdollisuudet nousta EU-maiden ulkoministerien raskaaseen sarjaan ja sitä kautta kohottaa kaikkien suomalaisten itsetuntoa. Suomalaisia kun kansainvälisissä kysymyksissä tunnetusti kiinnostaa vain se, että mitähän ne meistä ajattelevat.

Kun vasemmalla vaaditaan uutta otetta EU-politiikkaan, niin siihen on parasta valmistautua omaa asiantuntemustaan lisäämällä. Tämän Euroopan omistaja -Stubbin kanssa ei muuten pärjää ainakaan kaiken lopulta ratkaisevassa imagojen taistelussa.

Jyrki Kataisen kyyneleet ja Alexander Stubbin kestohymy ovat yhdistelmä, joka siivittää kokoomuksen kunnallisvaalien jälkeen paalupaikalta kohti vuoden 2011 eduskuntavaaleja. Onko ankeuden apostoleilta näyttäytyvällä vasemmistolla mitään vastausta heidän terhakan optimisminsa edessä?

Seuraavien eduskuntavaalien yksi tulos muuten varmistui jo tiistaina. Kaiken suurelta pojaltaan sietävät turkulaiset tekevät silloin Ilkka Kanervasta kaikkien aikojen ääniharavan ellei hän sitten hae revanssia jo kesän 2009 eurovaaleissa.

* * *

SDP:ssä rivit olivat mielenkiintoisella tavalla sekaisin tiistaina, kun Alexander Stubbin valinta varmistui. Äsken Vasemmistoliittoa Varsovan liitto -haikailuista syyttänyt puheenjohtaja Eero Heinäluoma arvioi, että valinta tuo uusia paineita hallituksen sisälle Stubbin Nato-myönteisyyden takia.

Kansanedustaja Liisa Jaakonsaari riemuitsi Stubbin valinnasta juuri tämän tunnetun Nato-mielisyyden takia. Hän uskoi, että Alexander Stubb ryhtyy valistamaan kansalaisia Natosta.
- Ja se on minusta hieno asia, koska Natolla on semmoinen mörön luonne Suomessa, hän jatkoi Helsingin Sanomissa.

Joten mikä on nyt se SDP:n linja tässäkin kysymyksessä?

Näin voidaan kysyä.

Toisaalta:

Onhan se myös kadehdittavaa, että jonkun puolueen sisällä voidaan olla täysin eri mieltä keskeisistä kysymyksistä ilman, että siitä saadaan aikaan suuri sisäinen draama ja nokkapokka.

* * *

On myönnettävä, että kokoomus uudisti vajaassa vuodessa ulkopolitiikkaa railakkaalla tavalla. Siitä tuli ytimekkäämpää. Edellinen ministeri kirjoitti monisatasivuisia kirjoja, Kanerva kiteytti ajatusmaailmansa enintään 160 merkkiin.

Mitä muuta saatiin aikaan? Matti Vanhasen toinen hallitus solmi Ilkka Kanervan johdolla suhteet George W. Bushin hallintoon viime hetkellä ennen kuin jopa Bushin puoluetoveri, republikaanien tuleva presidenttiehdokas John McCain sanoutui siitä irti.

* * *

Kokoomuksen vetovoimaa ei voi kiistää. Tällä viikolla Ilkka Kanervan pudottanut erotiikkatanssija Johanna Tukiainen kertoi olevansa kokoomuslainen ja harkitsevansa ehdokkuutta kunnallisvaaleissa.

Miksi kaikki kohukaunottaret, salarakkaat ja megablondit ovat juuri kokoomuslaisia?

2 Comments:

Blogger Phobos said...

Noin demarin vinkkelistä tämä on ehdottomasti tarkemman poliittisen tutkimuksen sauma;

"Miksi kaikki kohukaunottaret, salarakkaat ja megablondit ovat juuri kokoomuslaisia?"

Kun syvemmin asiaa rupesin pohtimaan, niin eikö vain jostakin selkäytimestä noussut työväenliikkeen naispuolisen edustajan stereotypia; huivipäinen maammo pitkässä pellavahameessa pärevasun kanssa...

1:23 ip.  
Blogger Kai Hirvasnoro said...

...ja siihen päälle vielä asenne, että huonosti menee paitsi jos verrataan huomiseen, jolloin menee vielä huonommin.

1:38 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home