torstaina, syyskuuta 22, 2005

Presidentinvaalien haastaja sanoo asiat halki

Täältä tulee Tillanen

(Kansan Uutisten Viikkolehti 23.9. 2005)

Mustat hevoset eivät ole entisellään presidentinvaaleissa. Ennen arvuuteltiin, tuleeko Ahti Karjalaisesta ehdokas. Nyt jännätään, saako hänen jokseenkin täydellinen vastakohtansa Ilkka Tillanen 20 000 kannattajakorttia kokoon.

KAI HIRVASNORO

24-vuotias osa-aikainen lähihoitajaopiskelija ja kansalaisaktivisti. Politiikan harrastaja. Kärkäs ja ärhäkkä, mutta aina kohtelias keskustelija ja mielipidevaikuttaja. Räppäri Isä Aurinkoinen ja Rauhanpanssarit -yhtyeessä.

Sekä mahdollinen presidenttiehdokas parin kuukauden kuluttua. Tarvitaan vain 20 000 kannattajakorttia, joista jo noin 6 000 on koossa.

Olisi metkaa nähdä mikkeliläinen Ilkka Tillanen ensi talvena television vaalikeskusteluissa jäykkien perinteisten ehdokkaitten rinnalla. Jos vaalikeskustelun alkutahdeista voi jotain päätellä, niin luvassa on varjonyrkkeilyä siitä, kuka onnistuu olemaan terävimmin sanomatta yhtään mitään. Tillasella olisi asiaa, ja kohteliaan tuntuisena nuorena miehenä hän osaisi sanoa asiansa olematta rääpivä tai näsäviisas.

Ilkka Tillanen on Vasemmistoliiton ja Vasemmistonuorten jäsen, mutta presidentinvaaleissa hän toimii yksityishenkilönä. Taustalla on löyhä tukiverkosto. Vapaana ehdokkaana hän uskoo voivansa puhua niistäkin asioista, joita ammattipoliitikot karttavat.

Viikkolehti tapasi Ilkka Tillasen viime viikolla Helsingissä. Tuleva presidenttiehdokas teki maakuntamatkan pääkaupunkiin. Matkalla hän tapasi mediaa, keräsi nimiä kannattajakortteihin ja kävi tutustumassa Presidentinlinnan miljööseen portin ulkopuolelta. Aiemmin Tillanen ei ollut linnaa nähnyt. Nyt arvioivan katseen jälkeen hän totesi, että paikka kelpaisi pätkätyöpaikaksi, mutta varsinaisesti pitkällä tähtäimellä ehdokkaan tavoitteet ovat tärkeämmissä tehtävissä – hän tähtää lastenhoitajaksi.

Mutta se presidenttiehdokkuus: Pilaa vai provokaatio?

– Provokaatio osuu lähemmäksi, Ilkka Tillanen nauraa.

Kravatti ratkaisi

Monet ovat myös suhtautuneet hankkeeseen huvittuneesti. Suoraan huipulle tähtäävä Tillanen ei nyt ole varsinaisesti mikään politiikan konkari ja taustajoukkojaankin hän luonnehtii sanalla "märkäkorvia."

Mutta tosissaan Ilkka Tillanen ja hänen tukijansa ovat, totta kai. Provokaatio on sitä, että he yrittävät provosoida yhteiskunnallista keskustelua Suomessa. Että ryhdyttäisiin puhumaan asiaa eikä vain pyöritettäisi käsitteitä ja keksittäisi uusia muotoiluja sanoille "en ota kantaa."

Päätös presidenttiehdokkuudesta syntyi sattumalta. Hän oli keväällä palaamassa Mikkeliin Vasemmistonuorten liittokokouksesta. Autossa tuli puhetta presidentinvaaleista; todennäköisistä ehdokkaista ja jo etukäteen sisällöttömiltä vaikuttavista kampanjoista, joissa vertaillaan imagoja. Yksi sauvakävelee, toinen rullaluistelee ja kolmas hoitaa taloaan Nurmijärvellä.

- Jotenkin mutkien kautta siinä päädyttiin siihen, että meidän täytyy saada oma ehdokas. Minuun sitten päädyttiin, koska viihdyn kravatti päällä. Olin siitä joukosta edustuskelpoisin, kertoo nytkin puku päällä pääkaupungissa liikkuva ehdokas.
Jos saa riittävästi kannatusta, Ilkka Tillanen siirtyy suoraan mestaruussarjaan. Muut presidenttiehdokkaat ovat pitkäaikaisia ministereitä ja ainakin kokeneita puoluejohtajia. Tillanen ei voi omalla poliittisella kokemuksellaan ylpeillä. Vasemmistoliittoonkin hän liittyi vasta viime kunnallisvaalien alla.
- Olen kyllä hyvin kokematon, mitä politiikkaan tulee, Tillanen myöntää.

En osaa vältellä vaikeita kysymyksiä.


Mutta mitään ongelmaa hän ei siinä näe.

- Minä en ymmärrä, miten ammattipoliitikot pystyvät puhumaan toistensa kanssa. Puhutaan tuntikaupalla, mutta kukaan ei loppujen lopuksi sano juuri mitään. Näkisin sen nimenomaan eduksi, et-ten osaa sillä tavalla vältellä kysymyksiä kuin ammattipoliitikot, joille se on työtä.

- Katson myös, ettei minulla ole sellaisia rajoitteita kuin niillä, jotka tienaavat politiikasta elantonsa ja jotka laskevat tavallaan tulevaisuutensakin politiikan varaan. Minä aion kyllä mennä isona ihan aitoon työelämään enkä politiikkaan, Tillanen korostaa.

Ammattipoliitikolla on Ilkka Tillasen mielestä monia rajoitteita. Eduskuntapuolueen presidenttiehdokkaan pitää ajatella oman kampanjansa lisäksi myös puolueen tulevaisuutta seuraavissa eduskuntavaaleissa. Hänellä ei ole vapautta puhua oman tahtonsa mukaan.

- Tarja Halosella näen tämän pahimpana rajoitteena nykyisen viranhoidon ohella. Hänen pitää ajatella demareiden seuraavaa eduskuntavaalikampanjaa, ja puhua kieli keskellä suuta Natosta ja suhtautumisesta terrorismin vastaiseen sotaan ja sen varjolla tapahtuneisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Liikaa joutuu varomaan puheitaan.

Vähän väriä keskusteluun


Tillaselle itselleen on A ja O toimia tällä kertaa yksityishenkilönä. Syitä on useampia, mm. se, että sekä Vasemmistoliitto että Vasemmistonuoret ovat julistautuneet olevansa Tarja Halosen uudelleenvalinnan takana.

- En halua mitenkään tehdä hallaa kummallekaan järjestölle, joita pidän arvossa. Se on jotenkin selvempää, että on tässä ihan yksin ja ilman mitään tukea, hän painottaa.

Silti Ilkka Tillanen kertoo sydäntä lämmittäneen, kun hän luki Kansan Uutisista Suvi-Anne Siimeksen täyttäneen kannattajakorttinsa.

Ilkka Tillasella ei ole vaalipäällikköä eikä mitään muutakaan organisaatiota taustallaan. Ihmisiä on pyydetty mukaan sillä meiningillä, että kuka haluaa omalla kustannuksellaan monistaa kannattajakortteja ja kerätä niihin nimiä, on tervetullut. Vaaliasiamies Tillasella on kuitenkin lain mukaan oltava ja sellaisena toimii Ville Vehviläinen Pieksämäeltä. Tillasen oman käsityksen mukaan nyt syyskuun ollessa hyvässä vauhdissa hänen takanaan on 20-30 ihmisen verkosto eri puolilla Suomea.

Tillasen mielestä tilanne on hyvä.

- Tosi hyvin ihmiset ovat innostuneet ja ymmärtäneet ajatuksen, että tarkoitus on lähinnä aktivoida ihmisiä ja tuoda vähän väriä tähän - no - kovin harmaaseen poliittiseen kulttuuriin.
Kampanjasivuillaan (www.utopia2006.net) Ilkka Tillanen ilmaisee viimeksi mainitun ajatuksen vähän suoremmin:

"Vallalla oleva poliittinen kulttuuri on näivettynyttä ja kuivaa. Tästä johtuu äänestysaktiivisuuden jatkuva lasku ja nukkuvien puolueen räjähdysmäinen kasvu. Nuori, vihainen ja hyvin pukeutuva vasemmistolainen ehdokas olisi suomalaiselle poliittiselle elämälle piristysruiske vailla vertaa."

Liftaten Kuopioon kampanjoimaan


Ilkka Tillanen itse kampanjoi tämän syksyn kiertämällä maata mahdollisimman paljon sekä itsenäisesti että bändinsä kanssa. Hän lupaa tulla mahdollisuuksiensa mukaan paikalle, jos paikalliset ihmiset järjestävät toimintaa. Rahaa ei juuri ole käytössä. Kuopioon hän meni kampanjamatkalle liftaamalla. Olisiko kukaan muu presidenttiehdokas valmis panemaan itseään likoon samalla tavalla?

Bändikiertue on tiedossa ainakin lokakuun alussa Lapissa.

Nimienkeruuaikaa on vielä reilusti yli kaksi kuukautta. Tillasesta on ihan realistista odottaa, että tarvittavat 20 000 nimeä saadaan kokoon. Syksyn tulo on lisännyt aktiviteettien määrää. Helppo homma ei missään tapauksessa kuitenkaan ole.

Jos ei tule valituksi presidentiksi, Ilkka Tillanen on valmis ehdokkaaksi vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Jos puolue ja Mikkelin piiri haluaa, hän vaatimattomana miehenä korostaa. Poliittisesta urasta hän ei sinänsä haaveile, mutta olisi valmis tekemään ihmisille tutuksi sitä vallitsevaa tosiasiaa, että vasemmisto on edelleen olemassa. Myös Etelä-Savossa.

Tuloerojen kasvu on turvallisuusvaje


Presidenttikeskustelun alkuvaiheessa on keskusteltu turvallisuusvajeesta. Kokoomuksen Sauli Niinistön mukaan Suomella on sellainen, mutta oikein kukaan kokoomuksesta ei osaa sanoa, miten tuo vaje tulisi täyttää. Isoa N:ää ei tohdita sanoa, tyydytään vihjailemaan.
Muut tulevat keskeiset presidenttiehdokkaat ovat kiistäneet koko vajeen.

Ilkka Tillasta keskustelu hymyilyttää.

- Minua hämmästyttää tämä väittely, että ihmiset ovat muka eri mieltä keskenään, mutta jää hämäräksi, mitä mieltä he oikeastaan ovat. Käytetään tällaisia ääliömäisiä termejä ja niillä sitten nuijitaan toisiaan. Itse kaipaisin konkretiaa keskusteluun. Tästä näkee turhankin hyvin, että nämä ihmiset ovat toimineet kymmeniä vuosia politiikassa ja oppineet puhumaan liturgian mukaan.

Entä Ilkka Tillasen näkemys Suomen turvallisuudesta? Mikä on kaudella 2006 - 2012 Suomen keskeinen turvallisuusvaje?

- Se on se sama, mikä muussakin maailmassa - tuloerojen kasvu koko maailmassa. Se, että rikkaat maat rikastuvat ja köyhillä menee yhä huonommin. Se lisää eripuraa ja suoranaista vihaa länsimaita kohtaan. Siitä tämä terrorismi kumpuaa ja siksi on lapsellista puhua jostain Natosta. Miten se voisi tarjota jotain parempaa suojaa, kun ei ole enää sellaista vihollista, jota vastaan Nato pystyisi suojaa tarjoamaan? Tillanen kysyy.

- Nyt pitäisi panostaa siihen, että saadaan köyhät maat jaloilleen ja sitä kautta viedä pohjaa vihan luomiselta länsimaista maailmaa kohtaan. Kehityspolitiikka on parasta turvallisuuspolitiikkaa.

Virallisessa turvallisuuskeskustelussa aiheena on Tillasen mielestä Venäjä, vaikka sitä ei ääneen sanotakaan.

- Jos Suomessa puhutaan siitä, että meillä on turvallisuusvaje, niin totta kai viitataan siihen, että idästä saattaa tulla ongelmia. Harvoin kai ne Ruotsia vastaan varustautuu.

Venäjän demokratiakehityksessä on omat ongelmansa, mutta Tillasen mielestä se on jo niin sitoutettu muuhun maailmaan taloudellisin intressein, ettei Venäjälle olisi mitään hyötyä valloitussodasta.

- Ne ajat ovat menneet, mutta ajattelu laahaa yhä Neuvostoliiton ajoissa.

Ylipäällikkönä totaalikieltäytyjä?


Presidentti on myös puolustusvoimien ylipäällikkö. Tarja Halonen ei ole käynyt armeijaa, ja Ilkka Tillasesta tulisi ensimmäinen ylipäällikkö, joka ei ole armeijan lisäksi käynyt sivariakaan. Hän istui totaalikieltäytyjänä Naarajärven vankilassa 174 vuorokautta.

- Minä en usko aseisiin perustuvaan turvallisuuteen enkä siihen, että yhteisymmärryksen luomista edistetään pistämällä rautaa rajalle. Olen päinvastoin sitä mieltä, että Suomen turvallisuustilanne on nykymaailmassa niin hyvä, ettei nykyisen kaltaista laajaa reserviarmeijaa enää tarvita. Siihen kuluvat rahat voisi sijoittaa tärkeämpiin kohteisiin. Venäjä on yksi G8-maista ja niin edelleen. Ihan turha pistää niin paljon rahaa tavallaan Kankkulan kaivoon.

Tillasen oikeana pitämiin turvallisuusuhkiin Suomen pitäisi vastata EU:n kautta. EU on omalta osaltaan vastuussa kehitysmaiden kurjistumisesta esimerkiksi kauppapolitiikan kautta. Parasta kehitysapua olisi lopettaa länsimaisten halpatuotteiden dumppaaminen kehitysmaihin ja ylipäänsä kohdella kehitysmaita reilummin.

Eikö Tarja Halonen ole ollut aktiivinen juuri näissä asioissa?

- On. Siitä olen ilahtunut, että hän on nostanut nämä asiat esille. Eihän siihen ole totuttu, että valtiomiestasolla edes puhutaan näistä asioista muuta kuin sivulauseissa.

Mihin sitten et ole Tarja Halosessa tyytyväinen? Miksi haluat syrjäyttää hänet?

- En halua syrjäyttää Halosta, olen kyllä samaa mieltä hänen kanssaan näistä keskeisistä kysymyksistä. Mutta hän joutuu olemaan turhan varovainen. Minä haluaisin syventää vielä tätä keskustelua ja tuoda siihen aidosti sitä, että nyt täytyy toimia eikä voi enää tyytyä vain puheisiin. Jos eivät tällaiset sinänsä arvokkaat Helsinki-prosessit johda mihinkään, niin ne ovat verorahojen tuhlausta.

Ei passaisi Bushia ja Putinia


Kehityspolitiikka olisi Ilkka Tillasen presidenttikauden tärkein asia, sillä nyt on jo kiire. Jos aiotaan päästä YK:n vuosituhattavoitteisiin, niin tarvitaan konkreettisia toimia.

- Suomessakin on tehty outoja ratkaisuja nimenomaan hallituksen puolelta ja presidentti on ollut niistä hiljaa. Samalla kun annetaan veronkevennyksiä rikkaimmille, niin sanotaan, ettei ole varaa nostaa kehitysapua 0,7 prosenttiin. Tämä on yksi asia, missä olen ollut Haloseen pettynyt.

Suostuisitko kaveeraamaan George W. Bushin ja Vladimir Putinin kanssa samalla tavalla kuin istuva presidentti, kun tiedetään, minkälaisista asioista he ovat vastuussa?

- En ymmärrä, miksi heitä pitää passata. Koska Gaddafilla ja Kim Jong-Ilillä ei ole mitään asiaa tänne, niin ottaisin tasavertaisemman linjan valtiovierailuihin.

- Suomella olisi mainio mahdollisuus yrittää vaikuttaa nimenomaan Venäjän politiikkaan, koska kauppasuhteet ovat kuitenkin aika tiiviit. EU:n kautta voisi ruveta pikkuhiljaa kiristämään Venäjää sillä, ettei voida hyväksyä sitä, mitä Tshetsheniassa tapahtuu.

- Että en kyllä ottaisi vastaan kumpaakaan herraa, Ilkka Tillanen paaluttaa.

Olisitko oikeasti halukas luopumaan elämästäsi ja ryhtyä elämään presidentillisten protokollien mukaan?

- Niin pieni mahdollisuus kuin siihen onkin, niin kyllä kai sitä nyt kuusi vuotta jaksaisi.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kun toi KU ei tule postissa, kiitos tästä. Aion ruveta provoo ja kannattaa.

2:37 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home