lauantaina, maaliskuuta 26, 2005

Bushin hallinto valehteli 237 kertaa Irakista

(Kansan Uutisten Viikkolehti maaliskuu 2004)

Yhdysvaltain hyökkäyksestä Irakiin tuli kuluneeksi vuosi viime lauantaina (20.3. 2004) . Sotaa perusteltiin Irakin joukkotuhoaseilla ja yhteyksillä terroristijärjestö al-Qaidaan. Joukkotuhoaseista ei ole löytynyt merkkiäkään ja al-Qaida on ilmeisesti aloittanut toimintansa Irakissa vasta miehityksen jälkeen.

Sotaa edelsi Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin ja hänen hallintonsa tietoinen valhekampanja, joka alkoi vuotta ennen hyökkäystä ja oli huipussaan syksyllä 2002, jolloin kongressi valmistautui antamaan Bushille sotavaltuudet.

Väite ei ole kommunistien propagandaa. Väitteen esittää amerikkalainen senaattori Henry A. Waxman selvityksessä Iraq on the record.

Yksityiskohtaisen selvityksen mukaan Bush ja hänen hallintonsa valehtelivat maailmalle Irakin aiheuttamasta vaarasta 237 kertaa. Bushin lausuntojen lisäksi tutkittavina olivat varapresidentti Dick Cheneyn, puolustusministeri Donald Rumsfeldin, ulkoministeri Colin Powellin ja turvallisuusneuvonantaja Condoleezza Ricen Irakia koskevat väitteet.

Valheita Bushin hallinto esitti 125:ssä eri yhteydessä. Eniten valehdeltiin puheissa, lehdistötilaisuuksissa ja haastatteluissa. Valehtelun Waxmanin raportti katsoo alkaneen 17. maaliskuuta 2002. Varapresidentti Cheney sanoi silloin: "Me tiedämme, että heillä on kemiallisia ja biologisia aseita." Raportin viimeksi kirjaama valhe on tämän vuoden tammikuulta: "On kasvavia todisteita siitä, että al-Qaidan ja Irakin hallituksen välillä oli yhteyksiä." Puhuja oli jälleen Cheney.

Suurin osa valheista - 161 - esitettiin ennen sotaa hyökkäyksen oikeuttamiseksi.

Valehtelussa oli kaksi kasaumaa. Yhdysvaltain kongressi äänesti hyökkäykseen oikeuttavasta päätöslauselmasta lokakuussa 2002. Bushin hallinto alusti äänestystä puhumalla palturia sitä kuukautta edeltävällä jaksolla 64 kertaa. Sen jälkeen itse hyökkäystä pohjustettiin tammi-maaliskuussa 2003 48 pötypuheella.

Raportissa Bushin valheet on jaettu neljään kategoriaan. 11 kertaa väitettiin Irakin olevan välitön uhka Yhdysvaltain turvallisuudelle. 81 lausunnossa viitattiin Irakin olevan hankkimassa ydinaseita. 84 kertaa yliarvioitiin Irakin kemiallisia ja biologisia aseita. 61 kertaa viitattiin Irakin ja al-Qaidan yhteyksiin.

Palturinpuhujien ykkösmies oli niukasti presidentti Bush itse. Hän esitti 55 virheellistä väittämää, kun Cheney ylsi 51:een, Rumsfeld 52:een ja Powell 50:een.

Bush myös onnistui esittämään eniten valeita yhdessä ainoassa puheessa. 7.10. 2002, kolme päivää ennen kongressin äänestystä, hän piti Cincinnatissa puheen, johon mahtui 11 virheellistä tietoa.

Yhden värikkäimmistä väitteistä esitti puolustusministeri Rumsfeld 14.11. 2002: "Viikon tai kuukauden kuluessa Saddam Hussein pystyisi antamaan joukkotuhoaseensa al-Qaidalle, joka voi käyttää niitä hyökkäyksessä Yhdysvaltoja vastaan ja tappaa 30 000 - 100 000 ihmistä."

Ison valeen päästi suustaan myös Condoleezza Rice 11. heinäkuuta 2003. Hän sanoi, että Irak on yrittänyt saada uraania Afrikasta eikä tästä ole USA:n tiedusteluyhteisössä epäilystäkään. CIA oli kuitenkin varoittanut Ricea käyttämästä tätä väitettä jo lokakuussa 2002.

CIA:n johtaja George Tenet sanoi 5. helmikuuta 2004, ettei Irak muodostanut välitöntä uhkaa Yhdysvalloille. Tätä ei olisi voinut päätellä presidentti Bushin puheista, joissa moneen kertaan toistettiin, miten suuren ja välittömän uhkan Irak muodostaa. Esimerkiksi 2.10. 2002: "Irakin hallinnon uhka on kiireellinen...Se on tuottanut joukkotuhoaseita." Tai Cheney 26.8. 2002: "Yksinkertaisesti sanoen ei ole epäilystäkään, etteikö Saddam Husseinilla ole nyt joukkotuhoaseita. Ei ole epäilystäkään, etteikö hän valmistautuisi käyttämään niitä meidän ystäviämme, meidän liittolaisiamme, meitä vastaan."

kai.hirvasnoro@pp.inet.fi