maanantaina, joulukuuta 15, 2008

Valtio teloittajana


Anders Roslund - Börge Hellström: Edward Finniganin hyvitys. Suomentanut Veijo Kiuru. WSOY 2008, sivuja 444.
Loistava juoni, tiukan moraalinen kannanotto, syvät ihmiskuvat, mieltä liikuttava kokonaisuus.

Ruotsalaisen rikoskirjallisuuden klassinen työpari Sjöwall & Wahlöö nauttii edelleen suurta arvostusta, vaikka heidän viimeinen kirjansa ilmestyi yli 30 vuotta sitten. Toimittaja Anders Roslund ja entinen rikollinen, nykyisin rikosten ehkäisemisen puolella toimiva Börge Hellström ovat ehkä se parivaljakko, joka viimein ohittaa komisario Beckin luojat.

Näin käy vääjäämättä, jos taso pysyy tämän kolmannen romaanin kaltaisena. Edward Finniganin hyvitys on nimittäin romaani, jonka kuvaamiseen ei voi käyttää muita kuin ylisanoja. Häikäisevä tarina on voimakkaasti tunteisiin vetoava kannanotto kuolemanrangaistusta vastaan.

Edward Finniganin hyvitys tapahtuu Yhdysvalloissa ja Ruotsissa ja kattaa useiden vuosien ajanjakson. Kuolemaantuomittu John Meyer Frey tietää täsmälleen, minä vuonna, missä kuussa, minä päivänä ja millä minuutilla hän kuolee.

Mutta kuten kirjan takakansi paljastaa, jostain syystä Frey ei kuolekaan seitsemän kuukauden kuluttua, vaan jatkaa elämäänsä Ruotsissa toisella nimellä.

Tukholman ja Turun välisellä laivalla John Meyer Frey tekee virheen ja päätyy Ruotsin poliisin haltuun. Selviää, ettei kuusi vuotta Ruotsissa asunut, siellä naimisiin mennyt ja isäksi tullut mies ole se, joka sanoo olevansa.

Yhdysvalloissa Frey on tuomittu kuolemaan Edward Finniganin tyttären murhasta. Kostoa kahdeksantoista vuotta odottaneen miehen toivo herää. Frey on saatava takaisin kuolemanselliin ja Edward Finniganin on saatava nähdä hänen teloituksensa myrkkyruiskeella.
Vaikutusvaltainen Edward Finnigan tietää, mistä naruista vetämällä hänen toiveensa toteutuu.
Roslund ja Hellström kuvaavat hyytävästi sitä amerikkalaisen pikkukaupungin mielenmaisemaa, josta silmä silmästä -ajattelu sukeutuu. Ja yhtä armottomasti he piiskaavat isomman tahtoon taipuvia ruotsalaispoliitikkoja ja -virkamiehiä. Samoin kuin amerikkalaista tekopyhyyttä. Säännökset takaavat kuolemaantuomitulle oikeuden tulla teloitetuksi ammattitaitoisella, humaanilla, hienotunteisella ja arvokkaalla tavalla.

Ja mikä on se Edward Finniganin saama hyvitys? Ei mitään. Kosto ei olekaan suloinen.

Juuri kun romaani on kääntymässä lopuilleen Anders Roslund ja Börge Hellström kääntävät pakan kokonaan uusiksi ja esittelevät viimeisen, sen kaikkein kovimman käänteen.

Jos Edward Finniganin hyvitys olisi suomalaista työtä, se olisi Finlandia-voittajien sarjaa.