sunnuntaina, joulukuuta 21, 2008

Pähkinöitä jouluksi

http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/pähkinöitä_jouluksi_1734099.html

KAI HIRVASNORO
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi

Tänä viikonloppuna on jo melkein joulu. Sen kunniaksi nyt ei kirjoiteta Suomen politiikasta eikä maailmanpolitiikan arkipäivästä, vaan pidetään kunnon tietokilpailu. Sellainen, jossa ei pärjää lukemalla iltapäivälehtien lööppejä.

Tämä on Koop-vapaa tiedonmittaus. Kysymyksiä on vain kahta sorttia. Toiset ovat vaikeita, toiset mahdottomia.

1. Suomessa kauhukirjallisuus on ollut marginaalinen alalaji, mutta nimekkäätkin kirjoittajat ovat harrastaneet kauhunovelleja. Kuka oli Kristian Korppi, jonka Kuolleen silmät -novellikokoelma ilmestyi vuonna 1926?

2. Suomalaisiin kauhumestareihin kuului myös Harry Etelä 1930-luvun lopulla. Oikealla nimellään hän vaikutti kokonaan toisella alalla. Minkä erittäin tunnetun, vuonna 1964 levytetyn iskelmän Harry Etelä sanoitti omalla nimellään?

3. Kuka on Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja?

4. Milloin ja mihin Suomeen on viimeksi rakennettu uusi paperikone?

5. SATA-komitea uudistaa muun muassa työttömyysturvaa. Keskimääräinen ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha verojen jälkeen on Tanskassa 1 160 euroa ja Ruotsissa 1 050 euroa kuukaudessa. Paljonko se on Suomessa?

6. Tämän vuoden alussa edettiin nousukauden huippua, mutta siitä huolimatta Suomen Asiakastiedon rekistereissä 309 000 ihmisellä oli merkintä maksuhäiriöstä. Kuka omistaa vuonna 1961 Luottokontrolli Oy:n nimellä perustetun Suomen Asiakastiedon?

7. Kuka nykyinenkin vaikuttaja runoili 1970-luvulla tulevasta vallankumouksesta seuraavin säkein: Ei kehitystä kuitenkaan voi pysäyttää / vaikka silmänsä voi ummistaa I Ja joka vanhaan järjestykseen nojailee / hänet historia auttamatta tuomitsee.

8. Sami Hyypiä on nousemassa jalkapalloseura FC Liverpoolin legendojen joukkoon, mutta seuraennätyksiin 35-vuotiaalla voikkaalaisella on pitkä matka. Hän on pelannut joukkueen avauskokoonpanossa 456 kertaa. Mikä on ennätys ja kenellä?

9. Mikä on maailman vanhin edelleen esitettävä tv-ohjelma?

10. Kommunistien oli takavuosina tapana haukkua sosialidemokraatteja ”noskeiksi.” Mistä nimitys on peräisin?

Vastaukset

1. Kristian Korppi oli Mika Waltarin ensimmäinen yleisesti tunnettu salanimi.

2. Harry Etelä oli oikeasti sanoittaja Aimo Viherluoto, säveltäjä Pentti Viherluodon veli. Kyseinen iskelmä on Katri-Helenan suurhitti Puhelinlangat laulaa.

3. Perussuomalaisten edeltäjän Suomen Maaseudun Puolueen kantavat voimat olivat Sirkka, minä ja Pekka. Perussuomalaiset selviävät pienemmällä ringillä. Monille voi olla yllätys, ettei Timo Soini kuitenkaan ole eduskuntaryhmän puheenjohtaja, vaan Raimo Vistbacka. Soini on viisijäsenisen ryhmän varapuheenjohtaja.

4. Raumalle vuonna 1998.

5. 800 euroa.

6. Suomen Asiakastiedon suurin omistaja on Lontoosta johdettu GMT Communications Partners III LP.

7. Keskustan kansanedustaja Mikko Alatalo runoili vasemmistoaikoinaan tällä tavalla laulussaan Comedienne. Myös hänen Tabula Rasa -yhtyeelle tekemissä sanoituksissa elettiin luokattoman yhteiskunnan odotuksessa.

8. Huhtikuussa 1960 ensimmäisen ottelunsa pelannut Ian Callaghan pelasi avauskokoonpanossa 856 peliä. Hän oli koko ajan mukana Liverpoolin taipaleella entisestä toisesta divisioonasta vuoden 1977 Euroopan Cupin mestaruuteen asti.

9. Amerikkalaisen NBC-yhtiön sunnuntaiaamujen keskusteluohjelma Meet The Press aloitti 6. marraskuuta 1947. Politiikkaan ja talouteen keskittyvää haastatteluohjelmaa on tehty yli 4 800 jaksoa. Syksyn hävinnyt presidenttiehdokas John McCain on esiintynyt ohjelmassa vuosien varrella 53 kertaa, tuleva varapresidentti Joe Biden 43 kertaa. Entisellä presidenttiehdokkaalla Bon Dolella on ennätys, 63 kertaa.

10. Gustav Noske (1868-1946) oli saksalainen oikeistodemari, Weimarin tasavallan puolustusministeri 1919-1922. Vuonna 1919 München julistautui neuvostotasavallaksi. Puolustusministeri Nosken lähettämät oikeistolaiset freikorpsit surmasivat noin 1 000 kommunistia Münchenin neuvostotasavallan lopussa kostona paikallisten punakaartien suorittamista porvarillisten henkilöiden murhista.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Sata komitea uudistaa..., löytyi tälläinen hassu havainto:

"Lopuksi
Jos Skogin ryhmän ehdotus menisi läpi eduskunnassa, Suomessa kansalaisoikeudet olisivat Komin autonomista tasavaltaa heikompia. Vuonna 1998 alueoikeus tuomitsi Syktyvkarin kunnanjohtajan siitä, että hän oli vaatinut työttömyyskorvauksen vastineeksi työsuoritusta kaupungin siistimisessä."

http://www.euvkr.com/1-05tanski.html

11:48 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home