perjantaina, syyskuuta 01, 2006

Se niistä vaalilupauksista, Eero Heinäluoma


KAI HIRVASNORO

(Kansan Uutisten Viikkolehti 1.9. 2006)

Palkansaajien verotusta ei pidä keventää, vaan käyttää rahat julkisten palveluiden ja sosiaaliturvan parantamiseen. Työttömyysturvan peruspäivärahaa pitäisi korottaa selvästi.

Tätä mieltä oli valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma silloin kun hän vasta pyrki eduskuntaan talvella 2003. Tai näin hän ainakin vastasi Helsingin Sanomien vaalikoneen kysymyksiin.

Nyt kun Heinäluomalla on vallan avaimet hallussaan, niin miten hän edistää kannattamiaan asioita?

Verotusta kevennettiin heti vaalikauden alkajaisiksi. Suhdannepoliittisesti tämä saattoi olla hyvinkin viisasta, mutta eikö Heinäluoman kokemuksella asia olisi pitänyt olla tiedossa myös ennen vaaleja? Kaiketi ei, koska hän erikseen vaalikampanjan aikana pelotteli veronkevennysten tuhoisalla vaikutuksella.

Palveluihin lisää rahaa on vaalikaudella saatu jonkin verran, mutta sosiaaliturvan kehittäminen on ollut käytännössä jäissä sinne tänne ripoteltuja ”täsmätoimia” lukuunottamatta.

Työttömyysturvan ”tuntuva” korottaminen on tästä lähtien Heinäluoman mitalla 32 senttiä päivässä. Viikon korotus ei riitä edes kahvikuppiin ainakaan helsinkiläisissä baareissa.

Myös lapsilisien korottaminen oli Eero Heinäluoman sydäntä lähellä – ennen vaaleja:

”Kaikkien väestöryhmien etu on, että pidämme lapsistamme huolta. Yksi tarpeellinen asia on lapsiperheiden toimeentulosta huolehtiminen.”

Hallituksen omien asiakirjojen mukaan lapsilisän taso on edelleen 15 prosenttia alempi kuin vuonna 1994. Sosiaaliturvan suunta 2006 -katsauksen mukaan viime vuosien hyvästä taloustilanteesta huolimatta etenkin lasten ja nuorten syrjäytymisriski on kasvanut.

Tuloerot ovat koko vaalikauden kasvaneet, vaikka Heinäluoma oli vajaat neljä vuotta sitten niiden supistamisen kannalla.

”Oikeudenmukaisuuteen kuuluu se, että pidämme kaikista ihmisistä huolta.”

Nyt Eero Heinäluoma kuitenkin itse budjetoi köyhien määrän lisääntyvän edelleen ensi vuonna.

Ja kehitysyhteistyön lisääminen oli ”moraalinen velvollisuutemme”, joten kansanedustajaehdokas Eero Heinäluoma halusi sitä korotettavan niin, että 0,7 prosentin tavoite saavutetaan vuoteen 2010 mennessä.

Kiire tulee, sillä tänä vuonna kehitysyhteistyömäärärahojen BKT-osuus on 0,42 ja ensi vuonna 0,43 prosenttia. Euroissa kehitysyhteistyö on toki noussut, mutta kohti Heinäluoman ja myöhemmin koko hallituksen haluamaa tavoitetta Matti Vanhasen hallitus tulee etenemään neljässä vuodessa 0,08 prosenttia.

Seuraavalla hallituksella on siten edessään 0,23 prosentin urakka vuotta lyhyemmässä ajassa.