perjantaina, syyskuuta 08, 2006

Demarit Vasemmistoliiton linjoille köyhyyspaketista


(Kansan Uutiset 7.9. 2006)

Useat SDP:n kansanedustajat moittivat hallituksen köyhyyspakettia liian pieneksi ja vaativat siihen samanlaisia parannuksia kuin Vasemmistoliitto. Päivää aikaisemmin SDP:n varapuheenjohtaja haukkui Vasemmistoliiton vaatimukset propagandaksi.

KAI HIRVASNORO

Sosialidemokraattisen puolueen rivit ovat sekaisin eduskunnassa ensi viikolla käytävän budjetin lähetekeskustelun alla. Syynä on hallituksen köyhyyspaketti, joka ei puoluejohdon ja ministereiden vakuutteluista huolimatta tyydytä kansanedustajia.

Eilisessä Uutispäivä Demari -lehdessä monet SDP:n kansanedustajat totesivat vasemmistoliittolaisin äänenpainoin budjetin kaipaavan vielä viilausta. Lisää rahaa vaadittiin työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Äänessä olivat tosin tunnetut vasemman laidan demarit, joiden vaikutusvalta puolueessa ja sen eduskuntaryhmässä on olematon.

Esimerkiksi Reijo Kallio totesi köyhyyden Suomessa lisääntyvän, vaikka maa on vaurastunut.

– Pitäisi pikkuhiljaa päästä siihen, että ihan oikeasti nostettaisiin työmarkkinatukea. Sillä pystyttäisiin lieventämään köyhyysongelmaa.

Heli Paasio oli samassa lehdessä toisen asteen opiskelijoiden asialla, mutta kovimman tarjouksen teki Ilkka Taipale. Hänen mukaansa tuloköyhyys pitäisi poistaa kertaheitolla antamalla miljardi euroa EU:n köyhyysrajan alapuolella oleville ihmisille.

Erikoiseksi demariedustajien vaatimukset tekee se, että SDP:n johto on haukkunut samanlaiset ja osin maltillisemmat Vasemmistoliiton tavoitteet nalkutukseksi, änkyröinniksi ja propagandaksi.

”Nalkutusta ja
propagandaa”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen on Ilkka Taipaleen tapaan hahmotellut miljardin euron suuruista köyhyysohjelmaa, mutta vaalikauden mittaisena eikä kertarysäyksenä. Tästä huolimatta ”Vasemmistoliitto näyttää valitsevan mieluummin nalkuttavan vasemmiston roolin, jossa todellisten yhteiskunnallisten vaihtoehtojen pohtiminen jää sivurooliin”, haukkui SDP:n puoluesihteeri Maarit Feld-Ranta viime viikolla.

Ja tämän viikon tiistaina SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen vaati Vasemmistoliitolta tukea kestäville ratkaisuille eikä pelkkiä propagandatemppuja.

Viitanen sanoi tiistain Demarissa Vasemmistoliiton olevan kuitenkin oikeassa siinä, että ensi kaudelle kertynyt liikkumavara on käytettävä pienituloisten eläkeläisten ja lapsiperheiden tukemiseen.

– Ongelmat, joista Vasemmistoliitto puhuu, ovat oikeita hän myönsi.

Sosialidemokraattisissa katumusharjoituksissa ei sinänsä ole mitään uutta. Vastaavia puheenvuoroja on kuultu koko vaalikausi, mutta kansanedustajat ovat kuitenkin aina lopulta tukeneet vääräksi kokemaansa politiikkaa. Yksi vastaava kritiikin aalto osui kevääseen 2005, jolloin sillä yritettiin vaikuttaa myös SDP:n puheenjohtajavaaliin. Silloin SDP:n Helsingin piirin lehden päätoimittaja Risto Kolanen nimitti Vanhasen hallituksen talouspolitiikkaa kokoomuslaiseksi ja samaan aikaan rivikansanedustajat pauhasivat eduskunnan kehyskeskustelussa eriarvoisuuden lisääntymisestä.

Viime syksynä yksikään sosialidemokraattinen kansanedustaja ei budjettikäsittelyssä puolustanut hallituksen esitystä varallisuusveron poistamiseksi. Myös puheenjohtaja Eero Heinäluoma pysytteli kaukana istuntosalista asian käsittelyn ajan. Muitakaan hankalia hallituksen esityksiä sosialidemokraatit eivät puolusta, mutta kun päätöksenteon aika koittaa, he kuitenkin aiempien puheidensa vastaisesti äänestävät niiden puolesta.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, nyt heränneelle köyhyyshuolelle käy samalla tavalla. Puhutaan yhtä, mutta tehdään toista. Onko näin, nähdään jo tässä kuussa, kun eduskunta äänestää Vasemmistoliiton käynnistämästä ja koko muun opposition tukemasta välikysymyksestä, joka koskee pienituloisia eläkeläisiä.