torstaina, elokuuta 24, 2006

Saulistako valtakunnantyötön?

KAI HIRVASNORO

(Kansan Uutisten Viikkolehti 11.8. 2006)

Kesäkuun lopussa työvoimatoimistoissa oli 258 700 työtöntä työnhakijaa.

Sori vaan, mutta teidän täytyy vielä vähän odottaa. Valtakunnan huipulla on sitä ennen ratkaistava jotenkin tämä Sauli Niinistön tapaus.

Sauli Niinistö on tylsistynyt Luxemburgissa investointipankkiirin hommiin. Politiikka polttelisi toiminnan miestä, mutta kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki ”Boy” Katainen ei halunnut häntä eduskuntavaaleihin ymmärrettävästä syystä. Jos Niinistö häärisi kotimaan politiikassa, häntä pidettäisiin kokoomuksen todellisena johtajana ja Katainen sekoitettaisiin enää vain kaksoisolentoonsa, Kallen mätitahnatuubin viikarihahmoon.

Niinistön ongelma syntyy siitä, että käytetyn poliitikon pitäisi saada päättää uransa parrasvaloissa vanhempana valtiomiehenä. Siihen vain on nykyisin kovin vähän tilaisuuksia, kun yhä useampiin paikkoihin, jopa Suomen Pankkiin, on alettu valita johtajia asiantuntemuksen eikä jäsenkirjan perusteella. Jäljellä on oikeastaan enää eduskunnan puhemiehistö, jossa paikkoja on kovin vähän, vain kolme kerrallaan.

Sauli Niinistön tuleva loppusijoituspaikka on niin tärkeä asia, että siitä ovat viime viikkoina kantaneet huolta maan tärkeimmätkin tiedotusvälineet. Niinistön ura jää ilman huipennusta, surkutteli jopa Helsingin Sanomat viikko sitten.

Mutta olisiko eduskunnan varapuhemiehen paikka mikään huipennus Sauli Niinistölle? Viitsisikö hän todella istua puhemiehen korokkeella pahimmillaan monta tuntia päivässä ja olla ilman kommentoinnin mahdollisuutta kuuntelevinaan puheita, joita valtiovarainministeriaikoinaan pilkkasi usein herkullisin sanakääntein?

Onko ylipäänsä aikuisen miehen hommaa katsoa päältä hälisevää laumaa, joka onnittelee Hjallis Harkimon kulloistakin tyttöystävää?

Jos Sauli Niinistö malttaa hetkeksi pysähtyä pohtimaan asiaa, niin hän huokaisee vielä helpotuksesta, että välttyi moiselta uran huipennukselta.

Kokoomuksen puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä Sauli Niinistön viesti työttömille oli, että aktivoitukaa. Nyt hän voisi itse näyttää mallia. Ryhtyisi ensin valtakunnantyöttömäksi ja ilmoittautuisi Salon työvoimatoimistoon työnhakijaksi. Menisi sitten ammattikurssille. Varsinais-Suomessa on kuulemma pilvin pimein vapaita metallimiehen paikkoja, joita ei saada työvoimapulan takia täytettyä.

Kouluttaudu, Sauli Niinistö, hitsariksi ja näytä mallia niille 258 700:lle, jotka eivät vieläkään ole ymmärtäneet aktivoitua.