lauantaina, elokuuta 26, 2006

Hyssälä köyhille: Ei tule maailma valmiiksi vielä

Kuva: Pekka Pajuvirta

KAI HIRVASNORO

(Kansan Uutisten Viikkolehti 25.8. 2006)

Keskiviikkoaamuna 23.8. vietetään vallan näytelmästä osaa numero kaksi Helsingin keskustassa. Ministerit kiiruhtavat kuka jalkaisin, kuka mustassa autossaan Säätytalolle päättämään ensi vuoden budjettiesityksestä. Kamerat käyvät kuumina, vaikka kaikki tietävät, ettei virkamiesten valmistelemaan paperiin tehdä yhtään poliittisesti merkittävää muutosta.


Pääministeri Matti Vanhasta (kesk.) ja valtiovarainministeri Eero Heinäluomaa (sd.) ei näy. Ilmeisesti he kulkevat omia reittejään.

Näytelmän ensimmäinen osa esitettiin jo alkuviikolla maakunnissa. Hallituspuolueiden kansanedustajat kokoontuivat puhumaan mukavia ja kehumaan, miten hyvin kaikki on. Kesäpuheet vähävaraisille suunnattavista "täsmätoimista" oli pidetty jo aikaisemmin, joten asiat oli hoidettu.

Takaisin keskiviikkoon, missä kadun toisella puolella kymmenkunta Helsingin Työttömien edustajaa kannattelee muutamaa banderollia.

Eturivissä SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen on ikiaikaisten oppiensa mukaan jalkautunut joukkojen pariin.

Ministereistä kansaneläkkeeseen 300 euron korotuksen aikoinaan luvannut Liisa Hyssälä (kesk.) ja Tuula Haatainen (sd.) poikkeavat kuulemaan HeTyn puheenjohtajalta Anna-Maria Kantolalta, mitä työttömillä on mielessään.

Maanantaina on julkaistu Kansaneläkelaitoksen tutkimus, jonka mukaan 170 000 pitkäaikaistyötöntä elää perusturvan varassa ja köyhyysrajan alittavilla tuloilla. Ja elää jatkossakin, sillä nykyiseen työttömän 23,50 euron perusturvaan valtiovarainministeriö esittää 32 sentin korotusta.

Ei riitä, sanoo Anna-Maria Kantola. Peruspäiväraha on jäänyt jälkeen hintakehityksestä ja oikea taso olisi 35 euroa päivässä.

Ministerit nyökkäilevät myötätuntoisesti myös vaatimuksille työttömien täsmäkoulutuksesta ja ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien päästämisestä eläkkeelle.

- On käsittämätöntä, että Kelan sairauspäivärahalla oleva henkilö siirretään takaisin työttömäksi työnhakijaksi ilman kuntoutusta sen jälkeen, kun päivärahakausi tulee täyteen, Kantola kertoo esimerkin nykyisistä epäkohdista.

- Näitä pitää katsoa, vakuuttaa Liisa Hyssälä.

"Hallitus on
onnistunut"

Anna-Maria Kantola on huomannut, että poliitikot tuppaavat heräämään aina vasta viime tipassa myös köyhien asialle. Nopeasti kasatuissa köyhyyspaketeissa sovitaan sitten näennäisistä parannuksista.

Viikkolehti kysyi Hyssälältä ja Haataiselta, miksi köyhien asialle todellakin herätään aina vasta budjettiriihen kynnyksellä. Miksi asioita ei valmistella pitkäjänteisesti?

- Hallitus yhdessä aina sopii sen, mitä tehdään ja näistä on neuvoteltu ja esityksiä tehty. Me olemme tarjonneet sosiaali- ja terveysministeriöstä laskelmia, millä voidaan kohdentaa toimenpiteitä niihin ihmisiin, jotka kipeimmin sitä tarvitsevat, vastaa Tuula Haatainen.

- Hallitusneuvotteluissa on sovittu osasta toimenpiteitä ja nämä on tehty sen päälle. Totta kai katsotaan budjettikausittain, että mikä on liikkumavara, jatkaa Liisa Hyssälä.

Viikkolehti jankkaa, että valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan köyhyys lisääntyy ensi vuonna ja se on lisääntynyt 90 000 henkilöllä 2000-luvulla...

- Keskeisintä on työllisyyden hoito ja siinä hallitus on merkittävällä tavalla onnistunut. Ja nyt pitää toimia kohdentaa niin, että pitkäaikaistyöttömyyden kehä pystytään katkaisemaan ja edesauttamaan ihmisiä töihin, Tuula Haatainen keskeyttää.

Köyhyys on kuitenkin lisääntynyt?

- Jää tavoitteita kyllä seuraavillekin vaalikausille. Että ei tule maailma valmiiksi vielä. Mutta eteenpäin mennään, Liisa Hyssälä päättää palaverin.