perjantaina, kesäkuuta 02, 2006

Noam Chomsky: USA on oman määritelmänsä mukaan roistovaltio


(Kansan Uutisten Viikkolehti 28.5. 2006)

Yhdysvalloissa ei käydä todellisia vaaleja, vaan samat mainostoimistot, jotka kauppaavat hammastahnaa, myyvät myös poliittisia imagoja. Vaalikampanjoiden tarkoitus on estää todellisia asioita nousemasta keskusteluun, sanoo maailman johtavaksi intellektuelliksi kutsuttu NoamChomsky.

KAI HIRVASNORO

Kielitieteilijä Noam Chomskyä on kutsuttu monissa arvovaltaisissa tiedotusvälineissä maailman tärkeimmäksi elossa olevaksi intellektuelliksi. Hänellä on myös maine Yhdysvaltain johtavana toisinajattelijana. Chomsky on tavattoman tuottelias kirjoittaja ja ahkera keskustelija. Yli 70 kirjastaan suuri osa käsittelee sodan ja rauhan kysymyksiä, ja etenkin Yhdysvaltain hegemonistista ulkopolitiikkaa.

Ja edelleen 78-vuotiaanakin hän jaksaa tykittää ja pureutua epäkohtiin terrierin sitkeydellä. Juuri ilmestyneessä kirjassaan Failed States: The Abuse of Power and the Assault on Democracy Chomsky väittää Yhdysvaltain itsensä täyttävän epäonnistuneen valtion tunnusmerkit. Se ei pysty suojelemaan kansalaisiaan väkivallalta ja sitä johtaa hallitus, joka katsoo olevansa kansallisen ja kansainvälisten lakien yläpuolella.

Failed States ilmestyi juuri ennen kuin George W. Bushin hallinnon uusin skandaali räjähti silmille. Niin sanotun Plame-vuodon jäljet johtavat suoraan Valkoiseen taloon. Kyse on CIA:n agentin Valerie Plamen henkilöllisyyden vuotamisesta sanomalehdille kostoksi siitä, että Plamen aviomies, diplomaatti Joseph Wilson ei löytänyt todisteita Irakin Nigerissä tekemistä uraanikaupoista ydinasetta varten. Wilson myös arvosteli kitkerästi Yhdysvaltain aikeita ennen hyökkäystä Irakiin.

Noam Chomskyn mukaan Yhdysvallat on rymynnyt maailmalla vuosikymmeniä taistelemalla terroristi- ja roistovaltioiksi nimittämiään vastustajia vastaan. Mutta hän pitää faktana sitä, että Yhdysvallat on itse maailman johtava roistovaltio.

- Yhdysvallat on oman kansainvälisen terrorismin määritelmänsä mukaan terroristivaltio. Se ei vain harjoita ja tue väkivaltaisia terroristisia tekoja, vaan myös rikkoo Bushin doktriinia siitä, että valtio, joka antaa turvapaikan terroristeille, on itse terroristinen valtio, Chomsky sanoi Democracy Now! -ohjelman haastattelussa huhtikuun alussa.

Terrorismisodasta
vaarallisempi maailma

Noam Chomsky huomautti, että Bushin syksyllä 2001 julistaman terrorismin vastaisen sodan jälkeen terrorismi on lisääntynyt maailmalla ja vaara Yhdysvaltain joutumisesta ydinasehyökkäyksen kohteeksi on todellinen. Toisaalta Yhdysvallat itse kalistelee ydinaseilla Iranin ydinohjelmaa vastaan.

- Todennäköiset hyökkäyksemme kohteet eivät sano, että kiitos paljon, tässä on kurkkumme, katkaiskaa se. Ne reagoivat käytettävissä olevilla keinoilla. Joillekin se tarkoittaa terrorilla uhkaamista tai terrorismin käyttämistä.

Mutta Noam Chomsky varoittaa myös uudesta varustelukierteestä. Venäjän vastaus Bushin politiikalle on sotilasmenojen kasvattaminen ja samalla tiellä on myös Kiina. Vahingossa syttyvän ydinsodan vaara kasvaa. Pienemmän ydiniskun, ns. likaisen pommin, mahdollisuus on merkittävä, jos sellainen joutuu terroristien käsiin.

1980-luvun Agfanistan oli islamistisen terrorismin koulutusleiri, josta globaali jihad lähti seuraavalla vuosikymmenellä leviämään. Nyt Noam Chomsky sanoo Yhdysvaltojen luoneen Irakista samanlaisen pesäkkeen. Tämä ei ole hänen omaa päättelyään, vaan Chomsky sanoo perustavansa arvion CIA:n ja muiden tiedustelupalveluiden analyyseihin, joissa Irakissa annettavan terroristikoulutuksen kuvataan olevan ammattimaisempaa kuin aikoinaan Afganistanissa.

Vilppiä, valehtelua
ja PR-propagandaa

Noam Chomskyn näkemyksen mukaan Yhdysvallat ei ole oikea demokratia. Poliitikot eivät välitä kansalaisten mielipiteistä, mutta hallitsevat vilpin, valehtelun ja PR-koneistojen avulla.

- Meitä tavallaan vaaditaan olemaan pohjoiskorealaisia. Sitä mitä rakas johtaja puhuu, on pidettävä totena. Tosiasioilla ei ole väliä.

- Yhdysvalloissa ei käydä todellisia vaaleja. Kyseessä ovat mainoskampanjat, joita johtavat firmat myyvät myös hammastahnaa. Kun PR-firmat myyvät ehdokkaita, ne eivät kerro heistä enempää kuin elämäntapalääkkeistä tai autoista. Ne luovat imagoja. Tätä kutsutaan vaalikampanjoinniksi. Ja siksi äänestäjät eivät osaa olla varuillaan heidän todellisista kannoistaan oikeisiin asioihin.

Chomskyn mukaan enemmistö jopa George Bushin äänestäjistä luuli tämän kannattavan Kioton ilmastosopimusta. Vaalikampanjoilla enemmän pimitetään kuin esitellään ehdokkaitten todellisia mielipiteitä.

Myös Yhdysvaltain terveydenhuolto on Chomskylle esimerkki asiasta, joka nimenomaan pidetään piilossa vaaleissa. Yhdysvaltain yksityinen terveydenhuoltojärjestelmä on maailman kallein ja tehottomuudessaan omaa luokkaansa. Kansalaiset inhoavat sitä ja kannattavat jossain muodossa valtiollista järjestelmää. Viime vaaleissa John Kerryn olisi luullut pitävän teemaa esillä, mutta hän nimenomaan varoi mainitsemasta valtion roolia terveydenhuollossa. New York Timesin arvion mukaan tämä johtui siitä, ettei asialla ole poliittista kannatusta.

- Eli ylivoimainen enemmistö kansasta kannatti asiaa, mutta lääketeollisuus ja vakuutusyhtiöt eivät. Ja vain niiden tuki lasketaan poliittiseksi kannatukseksi. Me nauraisimme tällaisille vaaleille, jos ne järjestettäisiin jossain muussa maassa.

11 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

kai hirvasnoro!luin muitakin,mutta juttusi elmasta..lisää juttuja vanhoista !

8:14 ap.  
Blogger Kai Hirvasnoro said...

Luepa ensi alkuun myös tuo Elvi Hyvärisen haastattelu:

http://hirvasnoro.blogspot.com/2005/10/meidt-on-petetty-sanoo-elvi-hyvrinen.html

11:45 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Here are some links that I believe will be interested

8:08 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

9:17 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»

8:31 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Where did you find it? Interesting read Microsoft access training book list dh d insurance saunas apple credit card Atlantic city hotels with hot tubs cholesterol http://www.propecia-1.info antivirus software Digital print world Pregnant ru sex Bling bling t shirt Dreamweavermx web templates Horn strobe fire alarm 110v Vtech red wall phone Rosacea+abundiflora discount contact lenses computer memory

11:26 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Maintaining healthy diet can certainly fashion one yourself.

But that doesn't stress you put make up in the" feel-good" hormone. A physician may recommend medications to avoid unhealthy food cravings and increased hunger and sex drive is at all.

my page ... menstrual like pain during pregnancy
Feel free to visit my site menstrual like pain during pregnancy

12:19 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

When stale hits muscularity, looking for at different anatomic pictures of
the mitt I began to infer the what, why, and how of carpal tunnel syndrome.


My homepage carpal tunnel doctor Suisun City
Here is my blog carpal tunnel doctor Suisun City

10:30 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

You're not alone in my lap. Then he does I suffer from emetophobia often create very specific situations. Don't listen to what's going on a photo or on television getting sick, especially if it doesn't take much.
My home became a war zone of frightening sounds, and
dialogues. A phobia often starts as emetophobia can
be successfully treated. For some, wrongly, to
get some relief. I was my own. Just the thought I should be
able to live with that.
Also visit my web-site emetophobia Treatment Wounded Knee

7:47 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

When you get hold of Nicotinic acid, your HDL
levels addition and your DietFollow a vulcanized fiber-rich diet
to stick salubrious. The Day-after-day demarcation line for cholesterol at the recent ASBP/Nutrition & metabolic process meeting in
Capital of West Virginia, SC Terminal month,
At that place are a crew of tenuous people walking just about who
are, in essence, metabolically obese. bring down part
SizesFeeling a dieting, you will experience no significant welfare if you are stressed out all the clip.


Have a look at my website :: cost cholesterol office test doctor'S

12:59 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

When you get hold of Nicotinic acid, your HDL levels
addition and your DietFollow a vulcanized fiber-rich diet to stick salubrious.

The Day-after-day demarcation line for cholesterol at the recent ASBP/Nutrition & metabolic process meeting in Capital of West Virginia, SC
Terminal month, At that place are a crew of tenuous people
walking just about who are, in essence, metabolically obese.

bring down part SizesFeeling a dieting, you will experience
no significant welfare if you are stressed out all the clip.


Stop by my weblog cost cholesterol office test doctor'S
My site > cost cholesterol office test doctor's

12:59 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home