keskiviikkona, tammikuuta 07, 2009

Minä en keskustele varkaiden kanssa (Hetket jotka jäivät 22)

Viikko sitten esitellyn Raoul Walshin rinnalla Michael Curtiz teki häikäisevän uran elokuvaohjaajana nousematta itse suureksi nimeksi.

Budapestissä 1886 syntynyt Manó Kertész Kaminer teki kymmeniä elokuvia Unkarissa ja Saksassa kunnes muutti Yhdysvaltoihin 1926, vaihtoi nimensä ja alkoi ohjata Warner Brothersille elokuvia kaikesta mahdollisesta. Yhteensä Curtizilta syntyi 172 elokuvaa, monet edelleen ylivertaisia klassikoita. Esimerkiksi Robin Hood on filmattu moneen kertaan, mutta Curtizin Robin Hoodin seikkailujen (1938) veroista versiota ei ole nähty.

Seikkailu-, gangsteri-, sota- ja lännenelokuvien lisäksi Michael Curtizilta syntyi kädenkäänteessä vaikka musikaali. Ja tietysti elämää suurempiin lukeutuva Casablanca (1942), joka ammattimiehelle oli vain työ muiden joukossa, yksi vuoden 1942 kolmesta ohjauksesta.

Muiden hommiensa ohessa Curtiz ohjasi myös kaksi suurta Erroll Flynnin tähdittämää merirosvoelokuvaa. Jälkimmäisessä, Merihaukassa (Sea Hawk, 1940), Flynn on seikkailija Geoffrey Thorpe, joka ryöstää espanjalaisia laivoja Englannin kuningatar Elisabeth ensimmäisen toimeksiannosta. Yhden armadan yhteydessä saaliiksi joutuu myös Espanjan kuninkaallisiin kuuluva superkaunotar Dona Maria (Brenda Marshall).Ymmärrettävistä syistä Dona Maria ei oikein lämpene Thorpen hurmausyrityksille.

Dona Maria: Minulla ei ole tapana keskustella varkaiden kanssa. Luulin tehneeni sen täysin selväksi kapteeni Thorpe.

Geoffrey Thorpe: Kyllä, lukuun ottamatta kuvaustanne. Kertokaapa, onko varas vain englantilainen, joka varastaa?

Dona Maria: Jokainen joka varastaa, on kyse sitten naisista tai merirosvouksesta.

Geoffrey Thorpe: Ymmärrän. Olen ihaillut noita teidän jalokiviänne, varsinkin tuota kultaista. Sehän on peräisin atsteekeilta, eikö vain? Ihmettelen, miten ne intiaanit suostuteltiin jakamaan kultansa.