lauantaina, maaliskuuta 21, 2009

Mikkosten kieroutunut maailma

Kansan Uutiset 20.3. 2009

KAI HIRVASNORO

Tämä Mikkosten tv-perhe on kyllä kamalin, mitä on vuosiin nähty. Ainakin Suomesta. Roskakanava Subilla on tietysti sekoilemassa jos jonkinlaista amerikkalaista sekakäyttäjää ja povipommia.

Perusperhe Mikkoset: isä, äiti ja kaksi lasta. Asutaan hyvällä alueella jumalattoman komeassa talossa. On hieno auto, kaksikin, ja varallisuutta jos jonkinlaista.

Ja kaikki pelkkää kulissia. Isä-Mikkonen on tapaus, jota kuvaa parhaiten englanninkielinen sanonta has been. Hän on siis joskus ollut jotain, mutta enää ei oikein mitään. Onneton asiansa sotkenut luuseri.

Talo ei ole oma ja se varallisuus, mikä on, on hankittu umpikieroilla tempuilla. Sitten naama tuli liiankin tutuksi ja nyt pitää nöyryyttää itseään hanttihommissa.

Kotiäiti-Mikkonen on vielä kamalampi. Hän lorvii päivät keinotodellisuudessa ja hakee elämäänsä sisältöä päsmäröimällä siellä täällä. Siis puuttumalla toisten asioihin, kun ei osaa omiaan hoitaa.

Lapsista on vielä paha sanoa, mutta huonolta näyttää. Ei näin kieroutuneessa ja sairaassa perheessä hyviä eväitä elämäänsä tietenkään voi saada. Onni on uusi auto, uudet vaatteet ja näyttävät kulissit. Kasva siinä sitten tasapainoiseksi ja toiset huomioon ottavaksi aikuiseksi.

* * *

Mistä näitä hirveitä, itseään täynnä olevia Mikkosia oikein tulee? Tämäkin porukka olisi voinut elää hyvää tavallista elämää, mutta ahneus vei mukanaan. Kun kaikki muut rikastuivat, niin kai nyt sitten mekin. Otettiin hirveitä riskejä, jotka puhkesivat. Rahaa ei ole ja firma on pelkkää hämäystä keinottelun taustaksi. Herra on toimitusjohtaja ilman yritystoimintaa ja tuloja. Elämä rahoitetaan kepulikonsteilla.

Ollaan persaukisia, mutta halveksitaan silti tavallisia puurtajia, jotka nöyrästi kasvattavat kansantulon kakkua ja huolehtivat siinä sivussa esimerkiksi puutarhastaan. No, rouva ainakin halveksii kaikkia, jotka eivät ajattele niin kuin hän.

* * *
Onneksi nämä Mikkoset ovat kuitenkin ihan fiktiivinen perhe kevään parhaassa tv-sarjassa Helppo elämä. Se huipentuu ensi maanantaina viimeisessä jaksossaan oletettavasti hirmuisiin tapahtumiin. Yksitoista osaa lanka on palanut siihen malliin, että lopussa pamahtaa.

Helppo elämä on ollut yllättävä laatusarja MTV3:lla. Se on tutkinut, kuinka erilaisin moraalikäsityksin varustettuja ihmisiä Suomessa ja samassa naapurustossakin elää, ja haastanut pohtimaan, onko mitään yleistä suomalaista suoraa selkärankaa enää olemassa. Näin sarjan esittelytekstissä sanotaan ja näin se on mennyt.

Timo Varpion ja Mikko Pöllän käsikirjoitus hengittää juuri tätä aikaa. Täydellisestä moraalikadosta käynnistynyt talouskriisi on sen kannalta kuin piste i:n päälle. Vuosi sitten Helppo elämä ei olisi tuntunut niin iskevältä kuin nyt. Elokuvaohjaaja Veikko Aaltosen toteutus on täydentänyt parhaan suomalaisen tv-sarjan sitten Raidin.

* * *
Kun nyt tuli puhe MTV3:n, entisen Mainos-television, ohjelmista, niin on pakko myös vähän urputtaa. 1960- ja 70-luvuilla yhtiö tuotti kasapäin laatuviihdettä ja -draamaa, mutta missä nämä ohjelmat ovat nyt. Miksi niitä ei näytetä missään?

Yle on esittänyt tv-arkistossaan paljon vanhaa ohjelmistoaan, joka kiinnostaa jos ei muuten, niin ainakin ajankuvana. Missä viipyy MTV-arkisto? Vai eikö Maikkari edelleenkään halua katsojikseen yli kolmikymppisiä?

Esimerkiksi sellaista suomalaisen elokuvan merkkiteosta kuin Simpauttaja ei ole nähty tv-ruudussa sitten vuoden 1985. Aitiopaikallaan MTV esitti näitä huippunäytelmiä ja itse tuottamiaan tv-elokuvia vuodesta 1965 aina 1980-luvun alkuun asti. Siellä oli Ralf Långbackan ohjaama Woyzeck, Veikko Kerttulan Veijo Meren romaanista ohjaama Taksikuski ja samoin Kerttulan Hannu Salama -sovitus Se tavallinen tarina.

Yle uusii jatkuvasti ja perustellusti Neil Hardwickin komediasarjoja. Hänen MTV:lle vuonna 1984 tekemäänsä Niilin lähteillä -sarjaansa ei ole uusittu kertaakaan.

Kaupallinen yhtiö tuli hömpän ohella tuottaneeksi elokuvallisen aarreaitan, mutta nyt se pitää sitä piilossa, vaikka julkaisukanavista ei ole pulaa. Yhtiöllä on kaksi maksutonta tv-kanavaa ja seitsemän maksukanavaa. Sitten ovat vielä DVD ja miksei nykyään jo nettikin.

Että miten olisi pitkästä aikaa Simpauttaja opastamassa Imppaa: ei mikään terve, vaan hojo, hojo.

2 Comments:

Blogger Svanhild said...

Aika hyvä toi alku;) Mä luulin ensin, että puhe on näistä toisista Mikkosista.

3:39 ip.  
Blogger Kai Hirvasnoro said...

Heh, se oli tarkoituskin.

7:05 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home