torstaina, maaliskuuta 05, 2009

Kylläpä minut taas liemeen järjestit (Hetket jotka jäivät 24)


- Well, here´s another fine mess you got me into.
Eli kylläpä on taas siisti sotku, johon minut järjestit.
Tämä lause kuullaan lähes jokaisessa Oliver Hardyn ja Stan Laurelin pitkässä komediassa. Siis niissä, jotka tehtiin kaksikon siirryttyä äänielokuvan pariin vuonna 1929.
Stan ja Ollie jättivät jälkeensä enemmän unohtumattomia hetkiä kuin kukaan muu. Yhdessä he tekivät yli sata edelleen täyttä tavaraa olevaa komediaa vuosina 1927-1940.
Laurel & Hardy -komedioiden yksi viehätys perustuu toistoon. Suunnilleen samoista aineksista syntyi aina yhtä riemukasta jälkeä. Katsoja oikein odottaa Stanin saattavan Ollien pulaan, jotta Ollie pääsee sanomaan otsikossa olevan lauseen.
Komedioiden aiheitakaan ei ole monta. Yksi on se, jossa kaverukset yrittävät olla vaimojaan ovelampia ja joutuvat pulaan. Tai ainakin Ollie joutuu, kuten tämän juonikuvion huipentaneessa Sons of the Desert -elokuvassa, jossa pojat lähtevät ilman vaimojen lupaa veljeskuntansa konventtiin.
Mutta täyttä rautaa ovat nekin elokuvat, joissa harmittomalta näyttävä kiista eskaloituu täydeksi tuhoksi ja katusodaksi. Big Business -elokuvassa joulukuusikauppiaamme hajottavat asiakkaan talon. Ja vain siksi, että Stanin takin lieve oli jäänyt James Finlaysonin oven väliin.
You´re Darn Tootin´ taas on se, jossa kahden katumuusikon riita paisuu housujen repimiseksi kaikilta vastaantulijoilta.
Onnellinen se, joka omistaa kaikki Stanin ja Ollien elokuvat ja voi katsoa niitä aina kun haluaa.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Minä olen onnellinen. No, myönnetään, että kaksikon myöhäisvuosien Fox-rospuuttoelokuvia uupuu jokunen, mutta Hal Roachin studiolle tehdyt elokuvat löytyvät yhdestä boksista. Ei ollut edes tolkuttoman kalliskaan ebaysta tilattuna.

8:09 ip.  
Blogger Kai Hirvasnoro said...

Sama boksi on itsellänikin ja niistä Fox-elokuvista ei ole väliäkään. Joulun tienoilla taas katsottiin koko satsi.

10:04 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home