keskiviikkona, helmikuuta 25, 2009

Valtio ja terrorismiJan Guillou: Uinuva uhka. Suomentanut Salla Simukka. Like 2008. 382 sivua.
Kirjan takakansi ei voisi johtaa pahemmin harhaan. Sen mukaan Jan Guilloun
uusin romaani Uinuva uhka on ”nopeatempoinen trilleri terrorismin uhkaamasta Tukholmasta.”
Uinuva uhka on kaikkea muuta kuin nopeatempoinen ja trilleri se ei ole ollenkaan. Ei oikeastaan jännityskirja missään mielessä, vaan pikemminkin romaanimuotoon kirjoitettu vihainen pamfletti ns. terrorismin vastaisen sodan ulottuvuuksista kansalaisoikeuksiin pohjoismaisessa demokratiassa.

Kirjan alussa turvallisuuspoliisi tekee nopean ja tehokkaan iskun ”Ruotsin al-Qaidaan” ja estää oman kertomansa mukaan viime hetkellä terrori-iskujen sarjan, jonka kohteena ovat niin kuningatar Silvia kuin Globenissa esiintyvä Livets Ord -uskonlahkon tähtilaulaja Carola.

Millainen oli tämä Ruotsin al-Qaida, sitä ryhtyvät tahoillaan selvittämään turvallisuuspoliisiin siirtyvä ”Ruotsin paras kuulustelija” Ewa Tanguy sekä Jan Guilloun omakuva, radion ajankohtaisohjelman sankaritoimittaja Erik Ponti.

Ilmenee, että terrorihankkeesta todistavat lähinnä pidätettyjen hankkimat lannoitteet ja kotitalouskemikaalit. Kuukausia pidätyssellissä istunut islamistitaistelija osoittautuu kristityksi ja todisteet väärennetyiksi.

Jan Guillou joutui 1970-luvulla vankilaan paljastettuaan turvallisuuspoliisin vakoilevan vasemmistolaisia ruotsalaisia. Uinuvassa uhkassa hän tuntuu välillä vapisevan raivosta turvallisuuspoliisi Säpon ja sen uusien terrorismivaltuuksien kanssa, mutta onnistuu kuitenkin pitämään itsensä kurissa.

Hän ei ryhdy saarnaamaan eikä luennoimaan, vaan vie romaaniaan kylmän viileästi kohti sen kamalaa loppunäytöstä. Taistelu terrorismia vastaan riistämällä tummilta ihmisiltä kansalaisoikeudet ei ehkäise, vaan tuottaa terrorismia.

Enimmäkseen vakoilu- ja historiallisia romaaneja kirjoittanut Jan Guillou on Uinuvassa uhkassa parhaimmillaan. Teos on hyytävä kuva ajastamme ja Guillou saa kerrankin pidettyä hieman omahyväisen jaarittelun kurissa.

Suosittelen Uinuvaa uhkaa oheislukemiseksi Hannu Yli-Karjanmaan kirjalle Valtiot ja terrorismi tai toisinpäin.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Täytyypä lukea tämä Guiloun kirja. Minulla on omakohtaista kokemusta 70-luvun alusta Säpon kontrollista.

10:20 ap.  
Blogger xenykvalentino said...

C19C suppliers of metal (salt) with high quality steel
Metal-Arched (Solan) (19C) titanium bmx frame (Lunar) (19C) (Lunar) (19C) (Lunar) (19C) (Lunar) (19C) mens titanium wedding bands (Lunar) (19C) everquest titanium (Lunar) titanium rimless glasses (19C) (Lunar) (19C) (Lunar) titanium build for kodi (19C) (Lunar) (19

3:05 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home