sunnuntaina, joulukuuta 28, 2008

Tyttäreenne rakastuvan pää pitäisi tutkia (Hetket jotka jäivät 20)


Elokuvassa on näppäräksi itsensä kuvittelema mies, mutta sitten tulee nainen ja ottaa ohjat.
Kuulostaa Howard Hawksin screwball-komedioiden perusjuonelta, mutta tällä kertaa kyseessä on Frank Capran huippuhauska Tapahtuipa eräänä yönä (1934).
Cary Grantin sijaan omaan näppäryyteensä sortuu Clark Gable, joka toimittaja Peter Warnen roolissa jahtaa jymyjuttua karkuteillä olevasta seurapiirikaunotar Ellie Andrewsista (Claudette Colbert). Tämä on karannut perheensä huvijahdilta ja liftaa rahattomana kohti New Yorkia, missä odottaa rikkaan isän Alexander Andrewsin (Walter Connolly) inhoama tuore sulho, seurapiirinilkki King Westley.
Peter ja Ellie inhoavat toisiaan, mutta tekevät matkaa yhdessä, koska uskovat hyötyvänsä toisistaan. Screwball-komedian sääntöjen mukaan he tietenkin päätyvät naimisiin.
Tämä oli yksi niistä elokuvista, joissa tämä sääntö keksittiin. Ovela reportteri huomaa, etteivät hänen taitonsa riitä naisen oveluudelle.
Alexander Andrews (A.A.): Saanko kysyä teiltä jotain? Rakastatteko tytärtäni?
Peter Warne (P.W.): Jokaisen, joka rakastuu tyttäreenne pitäisi tutkituttaa päänsä.
AA: Te väistelette.
PW: Hän valitsi itselleen täydellisen parin, King Westleyn, vuosisadan vetelyksen. Ellie tarvitsisi kaverin, joka panee hänet kuriin kerran päivässä. Jos teillä olisi aivoja puoliksikaan niin paljon kuin pitäisi olla, olisitte tehnyt sen itse kauan sitten.
AA: Rakastatteko häntä?
PW: Kukaan normaali ihminen ei voisi elää saman katon alla hänen kanssaan tulematta hulluksi. Hän ei ole minun tyyppiäni.
AA: Esitin yksinkertaisen kysymyksen: rakastatteko häntä?
PW: Kyllä. Mutta älkää käyttäkö tätä minua vastaan. Olen vähän sekaisin päästäni.