perjantaina, lokakuuta 13, 2006

Svetlana Gannushkina seuraava uhri?

(Kansan Uutisten Viikkolehti 13.10. 2006)

Anna Politkovskajan murha ja sen aiheuttama järkytys eivät horjuta Venäjän valitsemaa linjaa. Ääriryhmien tulilinjalla ovat myös muut ihmisoikeusaktivistit ja viranomaiset lakkauttavat kokonaisia järjestöjä.

KAI HIRVASNORO

Anna Politkovskaja on murhattu ja haudattu. Murhaaja ja murhan tilaajat ovat vapaalla jalalla, ja seuraava korkean profiilin salamurhakin ehdittiin toteuttaa tiistai-iltana, kun pankinjohtaja Aleksandr Plohin ammuttiin kotitalonsa rappukäytävässä.

Eilisen Moscow Times -sanomalehden mukaan seuraava uhri saattaa olla Venäjän johtaviin ihmisoikeusjuristeihin kuuluva Svetlana Gannushkina, 64. Hän on kärjessä siinä 89 ihmisen listassa, jonka äärikansallismielinen ryhmä on ”tuominnut kuolemaan” muukalaisten ystävänä.

Lista teloitettavista oli nähtävissä ainakin kahden kuukauden ajan venäläisellä internet-sivulla. Se suljettiin vasta tällä viikolla.

– Koska en pysty tekemään asialle mitään, yritän olla ajattelematta sitä, Gannushkina sanoi eilen Moscow Timesissa.

Myös murhattu toimittaja Anna Politkovskaja oli samanlaisilla äärinationalistien sivustoilla listattu Venäjän kansan viholliseksi.

– Olen kauhuissani siitä, mitä Annalle tapahtui. Totta kai ymmärrän, että sen perusteella, mitä hänelle tapahtui, me olemme kaikki samanlaisen uhan alla, pohti Gannushkina, joka kuuli vasta elokuussa olevansa Venäläinen Tahto -nimisen ryhmän uhkaama.

Ennen sivuston sulkemista Svetlana Gannushkina luki itseään koskevasta uhkauksesta, että ”on tullut fyysisen poistamisen aika. Herra Mauser, sinun vuorosi on tullut.”

Äärikansallisilla vihalistoilla luetellaan paitsi uhkailtujen aktivistien ja journalistien nimiä, myös heidän osoitteitaan ja puhelinnumeroitaan.

Gannushkina pyysi jo elokuussa viranomaisia tutkimaan Venäläinen Tahto -ryhmän toimintaa, mutta tähän mennessä mitään ei ole tapahtunut.

Ystävyysryhmä
kielletään

Anna Politkovskajan murhasta huolimatta virallisen Venäjän suhtautuminen Tshetshenian kysymykseen ei näytä muuttuvan. Nizhni Novgorodin oikeuden odotetaan kieltävän alueella toimivan Venäläis-tshetshenialaisen ystävyysseuran toiminnan. Seura on toistuvasti raportoinut viranomaisten ja sotilaiden väärinkäytöksistä Tshetsheniassa, ja nyt jälleen yksi harvenevista kriittisistä äänistä on sulkeutumassa.

Viranomaiset ovat vaikeuttaneet ystävyysseuran toimintaa toistuvasti ja sen johtaja Stanislav Dmitrijevski on tuomittu etnisen vihan lietsomisesta. Venäläis-tshetshenialaista ystävyysseuraa yritettiin turhaan lakkauttaa jo viime vuonna. Nyt hankkeen uskottiin onnistuvan, koska laki kieltää rikoksesta tuomittua johtamasta kansalaisjärjestöä.

Tshetsheniassa tapahtuvia murhia, kidutuksia ja raiskauksia monitoroiva Memorial-järjestö uskoo olevansa lakkautuslistalla seuraava, kertoi sitä edustava Oleg Orlov eilisessä Moscow Timesissa.Hänen mukaansa käynnissä on kampanja kaikkia Tshetshenian tapahtumia tarkkailevia ihmisoikeusjärjestöjä vastaan.