tiistaina, syyskuuta 26, 2006

"Turha puhua, että eläkkeet nousevat"


Elvi Hyvärinen läksytti demareita

(Kansan Uutisten Viikkolehti 22.9. 2006)

- Minä sanoin sille plikalle, että turha puhua. Minun asiaani ei ole hoidettu ollenkaan.

Kansaneläkkeen tasokorotuksista ja köyhyyspaketeista osattomaksi jäänyt tamperelainen Elvi Hyvärinen antoi vähän kansalaispalautetta SDP:n eduskuntaryhmälle.

KAI HIRVASNORO

Tiistaina käydyssä eduskunnan välikysymyskeskustelussa hallitus kehui korottaneensa kansaneläkkeitä jopa enemmän kuin oli alun alkaen aikonut. Kaksi tasokorotusta tuo eläkeläisille yhteensä 12 euroa kuukaudessa.

Tamperelainen eläkeläinen Elvi Hyvärinen – Viikkolehden lukijoille vanha tuttu suorasuu – hurjistui hallituksen omakehusta niin, että otti keskiviikkona yhteyttä suoraan SDP:n eduskuntaryhmään ja antoi palaa. Hyvärinen ei nimittäin ole hyötynyt eläkekorotuksista mitenkään, koska työeläke leikkaa kokonaan hänen kansaneläkkeensä. Jo runsaan 47 euron ansioeläke leikkaa kansaneläkettä, joka suurimmillaankin on 515 euroa.

– Kyllä minä sinne annoin kovia ohjeita ja sieltä mutistiin sitä samaa, että hyvin on hoidettu asiat, KU:hun usein soitteleva Elvi Hyvärinen kertoi.

SDP:n eduskuntaryhmän kansliasta häntä kehotettiin ottamaan yhteyttä Pirkanmaan kansanedustajiin.

– Minä justiin puhuin sosdemien Jukka Gustafssonin kanssa, kun ne pitivät tilaisuutta tuossa torilla. Hän on meidän kyläläinen, niin annan tämän tästä neuvoja. Mutta se tilaisuus meni melkein vanhustenhoitoon ja huonoon ruokaan, niin tätä omaa asiaa­ni en kerennyt puhuakaan, joka koskee näitä verotustouhuja ja eläkkeen kalvamisia.

Köyhyyspaketti ei
hilpasekaan Elviä

– Tämäkin plikka (SDP:n ryhmäkansliassa) selvitti, että niitä asioita on hoidettu. Minä sanoin, että älä puhu, ei minun asiaa­ni ole hoidettu ollenkaan. Minä en ole saanut minkäänlaisia veronkevennyksiä, taitettu indeksi vie korotukset ja kaikki hinnat nousevat. Ja kansaneläkeläisiä ei ole kuin pieni kourallinen. Meitä työeläkeläisiä on suurin osa, Elvi Hyvärinen viestitti myös välikysymyksestä aloitteen tehneen Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän suuntaan.

Syyskuun alussahan kansaneläkkeeseen tuli 5 euron tasokorotus. Saitko sen?

– En, ei minulla ole kansaneläkettä. Se otettiin pois jo aikapäiviä. Ajattele, herranjumala, se oli aika suuri summa, joka tuli joka ikinen kuukausi.

Entä uusi köyhyyspaketti? Mitä se sinulle antaa?

– Ei mitään, eihän se hilpasekaan minua. Sanoin sille plikallekin, ettei se minua auta mitään, mutta mun eläkettäni on kupattu kymmenen vuotta alaspäin. Terveysmenot ovat nousseet ja öljyt ovat huipussaan.

Eläkeläinen maksaa
”varallisuusveroa”

Elvi Hyvärinen asuu öljylämmitteisessä omakotitalossa. Öljylitran hinta nousi lyhyessä ajassa runsaasta 30 sentistä nykyiseen 71 senttiin. Omakotitalon kiinteistövero on 340 euroa. Se leikkaa vuodessa noin kolmanneksen yhden kuukauden eläkkeestä, mitä Elvi Hyväriselle jää käteen euroa vaille tonni kuukaudessa. Hänen omaisuuttaan verotetaan edelleen, miljonääri Björn Wahlroosin ei enää. Oman tontin arvo nousee ja kiinteistövero sitä mukaa. Tonttinsa Elvi Hyvärinen katsoo maksaneensa jo ainakin viiteen kertaan.

Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen sanoi tiistaina, että eläkkeet ovat nousseet enemmän kuin hinnat.

– Ei varmaan ole, väittää Elvi Hyvärinen vastaan.

– Kun meidän indeksi on taitettu, niin millä helkutin konstilla se olisi noussut? Terveydenhoitomaksut, lääkkeet, öljyt ovat nousseet ja meidän eläke könöttää samassa. Minä sanoin sille SDP:n plikalle, että ottakoot selvää, paljonko meidät edut ovat pudonneet ja paljonko tasokorotusta pitäisi saada, kun kansaneläkkeen perusosa on viety. Se oli 350 markkaa kuukaudessa ja se on viety kymmenen vuoden ajan.

Pienet tulot
verottomiksi

Millaiseen tasokorotukseen sitten olisit tyytyväinen?

– Pitäisi olla niin, että pienituloisten ei tarvitse maksaa veroa. Sanotaan nyt 1 500 euroa alittavista tuloista. Ja öljystä menisi vain öljyn hinta, mutta ei arvonlisäveroa. Nostettaisiin eläkkeitä sille tasolle, mitä ne olivat kymmenen vuotta sitten. Kaikista helpointa se olisi, jos pudotettaisiin veroprosenttia. Yhtään mitään muuta ei tarvitse tehdä.

Elvi Hyvärinen tyytyisi siihen, että hänen veroprosenttinsa olisi kymmenen. Nyt se on asuntovelkojen takia 17. Ilman niitä hänen veroprosenttinsa hipoisi 20:tä. Veronkevennysten vastapainona hän ei kaipaisi mitään tasokorotusta, mutta jatkossa eläkkeiden pitäisi nousta kunnolla ilman indeksin taittamista.

Elvi Hyvärinen muistelee aikaa yli kymmenen vuotta sitten, kun Suomea nostettiin jaloilleen. Hänen veroprosenttinsa nousi 1990-luvun alkupuolella kerralla 24 prosentista 30,5:een. Nyt sitä toki on laskettu huomattavasti, varsinkin tuloveron alarajan noston yhteydessä, mutta muita etuja Hyvärinen ei koe saaneensa, vaikka eläkeleikkausten sanottiin aikanaan olevan väliaikaisia.

– Mutta turhaa puhetta. Suurin osa eläkeläisistä ei saa näistä korotuksista mitään, Elvi Hyvärinen päättää.

5 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Hoω do we Buy them

Also visit mу webpage green smoke promo code

1:33 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

hеy there аnd thank you for your informаtion – I've certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon.

Here is my webpage :: boatshopak.com

1:54 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Good post. І lеaгn sοmething totally new and challenging on blogѕ I stumbleupοn eveгуday.

It's always useful to read content from other authors and practice something from other web sites.

Check out my web-site ... v2 cigs review

4:11 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

In some automobiles, this outlet is exposed, when other people are not.
It can also diagnose your test motor gentle.


Also visit my blog: obdii code reader

2:52 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Moles can grow in a lot of styles and measurements.

This will have to be used on a regular basis for three weeks if
you want to get finest benefits.

my web-site: dermatend coupons

4:03 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home