torstaina, elokuuta 03, 2006

Kimmo Sasi tienaa Israelin hyökkäyksellä

(Kansan Uutisten Viikkolehti 28.7. 2006)

Raytheon-osakkeet
lähellä huippukurssia

Yhdysvallat voisi määrätä Israelin lopettamaan Libanonin tuhoamisen tällä sekunnilla, sillä Israel on täysin Yhdysvaltain sotilasavun ja asetoimitusten varassa.

KAI HIRVASNORO

Amerikkalaisen ohjuksia valmistavan Raytheon-yhtiön tunnetuin suomalainen osakkeenomistaja on varmasti entinen ministeri, nykyinen kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.). Ministeriaikanaan hän ilmoitti omistavansa 36 Raytheonin osaketta. Kun ministeriltä kysyttiin, onko oikein sijoittaa yhtiöön, joka tekee rahaa sodalla, hän vastasi näin:

”Ne ovat erittäin eettisiä tuotteita, mitä Raytheon valmistaa. Se tekee järjestelmiä, joilla pyritään pitämään huolta siitä, että ohjukset osuvat täsmällisesti.” (Ilta-Sanomat 10.10. 2001).

Kimmo Sasin arvostamilla Raytheonin täsmäohjuksilla on taas käyttöä. Sen valmistamilla Sparrow ja Sidewinder ohjuksilla on nyt moukaroitu Libanonia yli kahden viikon ajan. Täsmällisiä ohjukset ovat olleet vain, jos niiden on tarkoitettukin aiheuttavan maksimaalista tuhoa siviilikohteille.

Raytheonin kurssi New Yorkin pörssissä on kuluvan vuoden aikana kehittynyt Sasin kannalta mukavasti. Vuosi alkoi 40 dollarissa, mutta toissapäivänä osakkeen hinta oli noussut 46:een. Jos Kimmo Sasi omistaa edelleen 36 Raytheonia, on hänen omistuksensa arvo noussut vajaassa kahdeksassa kuukaudessa 216 dollarilla (170 euroa) 1 656 dollariin (1 308 euroa).

Alkukesällä osakkeen kurssi oli vieläkin korkeammalla, mutta kesäkuussa se ikävästi notkahti. Uusi sota käänsi Raytheonin jyrkkään nousuun.

Vain itsepuolustus
sallittua USA:n laissa

Raytheonin ohjusten lisäksi Israel sotii parhaillaan Libanonissa muutenkin puhtaasti amerikkalaisilla aseilla. Israelin armeijalla on myös joitakin ranskalaisvalmisteisia hävittäjiä, mutta käytännössä sitä aseistavat Raytheonin lisäksi amerikkalaiset asejätit Lockheed Martin (hävittäjiä ja kuljetuskoneita), Boeing (hävittäjiä ja helikoptereita), Northrop Grumman (hävittäjiä) jne.

New Yorkissa sijaitseva World Policy Institute julkaisi viime viikon torstaina selvityksen siitä, kenen aseilla Israel hyökkää ja mikä on Yhdysvaltain sotilasapu Israelille kokonaisuudessaan.

Kyse on kaikkiaan miljardien dollarien sotilasyhteistyöstä.

Koska lähes kaikki Israelin aseet ovat kotoisin Yhdysvalloista, se voisi määrätä lopettamaan hyökkäyksen vaikka heti. Yhdysvaltain laki aseiden viennistä nimittäin rajoittaa niiden käytön vain itsepuolustukseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen. Miten kumpaakaan on libanonilaisten voimalaitosten, lentokenttien, teiden, matkapuhelinten tukiasemien, jopa meijereiden ja siviiliasutusten murskaaminen tai ambulanssien tuhoaminen?

Israel on perinteisesti ollut Yhdysvaltain tärkein sotilastuen kohde, mutta suhde on vain tiivistynyt sen jälkeen, kun nykyinen Bushin hallinto nousi valtaan vuonna 2001. Viidessä vuodessa Yhdysvallat on toimittanut Israelille suoraa sotilasapua yli 10 miljardilla dollarilla ja aseita yli kuudella miljardilla.

”Rauhanpolttoainetta”
Israelin hävittäjille

Raportin toinen kirjoittaja, erikoistutkija Frida Berrigan New Yorkin New School -yliopistosta on kertonut Yhdysvaltain ja Israelin sotilassuhteiden olevan monimutkaiset. Yhdysvallat vastaa viidenneksestä Israelin sotilasmenoista, mutta 70 prosenttia tuosta sotilasavusta palaa takaisin Yhdysvaltoihin aseostoina maailman suurimmilta valmistajilta. Amerikkalaiset veronmaksajat siis antavat Israelille rahaa 500 dollaria jokaista Israelin kansalaista kohden ja Israel palauttaa suurimman osan niistä Raytheonin kaltaisille bisnesjäteille.

Hyökkäys Libanoniin alkoi 12. heinäkuuta. Kaksi päivää myöhemmin Yhdysvallat päätti myydä Israelille hävittäjien polttoainetta 210 miljoonalla dollarilla. Ulkomaisesta sotilasavusta vastaava virasto DSCA totesi lehdistötiedotteessaan 14.7. 2006, että kyseisellä polttoainekaupalla pidetään yllä rauhaa ja turvallisuutta Lähi-idässä.

Myös Yhdysvaltain kuuliaisin liittolainen, Britannia, on lisännyt voimakkaasti asevientiä Israeliin. Maanantaina julkaistun tilaston mukaan Britannia vei viime vuonna Israeliin aseita 22,5 miljoonalla punnalla eli 32 miljoonalla eurolla. Määrä lähes kaksinkertaistui edellisestä vuodesta.

Britannia myy Israeliin mm. komponentteja taisteluhelikoptereihin, tutkalaitteita ja ohjuksia.

Oppositiossa olevat liberaalidemokraatit vaativat aseviennin keskeyttämistä Israeliin .