maanantaina, marraskuuta 28, 2005

Love Records - Intohimosta musiikkiin

(Kansan Uutisten Viikkolehti 25.11. 2005)Vaihtoehtoinen, mutta omana aikanaan Suomen menestynein. Myyntilistojen valtias, mutta epäkaupallinen. Kommunismin julistaja ja jenkkimeiningin nimiin vannoneen rokin julkaisija. Kuollut, mutta edelleen rakastettu. Love Recordsin jälki ei katoa suomalaisesta kulttuurista.

KAI HIRVASNORO

Suomalaisen musiikkituotannon mullistanut Love Records syntyi vuonna 1966 tilanteeseen, jossa äänilevytuotantoa hallitsivat Fazer ja Scandia, jossain määrin myös PSO. Tuotanto oli singlevetoista ja päämääränä oli kopioida aiemman levyn menestys tekemällä seuraava single hyväksi koetulla reseptillä. Pop-musiikissa ei ollut mitään suomalaista, vaan ajan nimekkäin bändi Jormas levytti pelkkää käännösmusiikkia.

Silloin harvoin kun Suomessa julkaistiin LP-levy, se koostui pääasiassa aiemmin julkaistuista singlehiteistä.

Love Recordsin perustajakolmikon jäsen Otto Donner kertoo, että uudenlaisen levy-yhtiön taustalla oli myös tilanne, jossa mieskuoro Aikamiehet hallitsi listaa viikko- jopa vuosikaupalla.

– Kansa ja me kaipasimme vaihtoehtoja.

”Me” olivat Otto Donnerin lisäksi Atte Blom ja Christian Schwindt, jotka tekivät päätöksen levy-yhtiön perustamisesta Kivelän sairaalan tupakkahuoneena toimineessa vessassa lokakuussa 1966, kertoo toimittaja Miska Rantasen hieno Love-historia, joka ilmestyi marraskuun alussa.

Aikamiehet
oli freak out

Kyseinen listajyrä oli tietysti Iltatuulen viesti, joka pysyi Matti Paalosmaan Lista-ohjelmassa 90 viikkoa, pitkät ajat ykkösenä.

Love Recordsin perustamisvaiheen jälkeen yhtiössä menestysartistina ja tuottajana vaikuttanut M.A. Numminen arvelee Iltatuulen viestin suosion salaisuuden piilevän siinä, että kyseessä oli iskelmävetoisella listalla ainoa aikuiselle väestölle tarjolla ollut laulu. Siksi sitä äänestettiin aina uudestaan, myös protestimielessä perusiskelmää vastaan.

Otto Donner painottaa, ettei hänellä ollut eikä ole Aikamiehiä vastaan mitään. Listalla jyrännyt mieskuoro oli oikeastaan poikkeava friikki-ilmiö 1960-luvun puolivälin musiikillisessa maisemassa, jossa painopisteenä oli kansainvälisen iskelmän kopiointi ja niiden suomalainen versiointi. Puhdas kansallinen kulttuuri oli suomalaista tangoa myöten vaikeuksissa.

– Negatiivista tässä oli se, että levytuotanto ruokki itseään. Kun yksi single menestyi, niin tehtiin toinen samanlainen ja yritettiin päästä taas listalle. Vaihtoehdot puuttuivat.

Vaihtoehdoille tilaa alkoivat luoda myös tekniset ratkaisut. LP-levyt ja etenkin C-kasetit yleistyivät. Yhdessä markkinavoimien kanssa ne mahdollistivat laajemman musiikkitarjonnan julkaisemisen. Myös Suomen ainoan radion, Yleisradion, musiikkitarjonta alkoi monipuolistua.

Eteenpäin!
ehti ensin

Vaihtoehtojen tarve oli niin polttava, että samaan aikaan uudenlaisia levy-yhtiöitä kehiteltiin useammalla taholla. M.A. Numminen ja Pekka Gronow ehtivät valmiiksi ennen Love-kolmikkoa. Heidän Eteenpäin!-levymerkkinsä aloitti keväällä 1966 tarkoituksenaan julkaista M.A. Nummisen musiikkia, joka ei perinteisille levy-yhtiöille kelvannut.

Eteenpäin!-yhtiön esimerkki rohkaisi myös Otto Donneria, Atte Blomia ja Christian Schwindtiä omalla tiellään, sillä Nummisen ensilevy, kesäkuussa 1966 ilmestynyt ep-levy M.A. Numminen laulaa poiki pikkuhitin laulusta Hevoset ja minä. Kummalliselle marginaalimusiikillekin oli oma yleisönsä.

Myös Otavan ja Tammen julkaisemat kirjalliset äänilevyt olivat raivanneet tietä toisenlaisille levyille.

Vaihtoehtoisen musiikin julkaisemisen lisäksi Love Recordsin pontimena oli luoda työtilaisuuksia nuorille muusikoille. Alaa hallitsi pieni muusikko- ja sovittajarinki, mutta esiin oli astunut nuori soittajapolvi, jonka piti päästä levyttämään.

Nimi Love Records syntyi Otto Donnerin mukaan jostain ajassa liikkuneesta mielleyhtymästä. Elettiin ”flowerpowerin” aikaa ja amerikkalaisen hippiliikkeen tunnuksia olivat ”Peace & Love.” Siitä se kehittyi.

Loven ensimmäinen logo oli sydän, mutta kuuluisan ja monenlaisia mielleyhtymiä synnyttäneen kaksoissydämen suunnitteli Otavan graafikko Harri Manner. 1960-luvun Suomessa se herätti närkästynyttäkin keskustelua, mikä oli Donnerin mukaan tarkoituskin.

LP:stä kokonaisuus,
ei singlekokoelma

Eero, Jussi & The Boys, Jormas, Islanders ja Topmost olivat jo listoille nousseita pop-rock-yhtyeitä, mutta Love Recordsin ensimmäinen rokkikiinnitys Blues Section oli jotain ihan muuta. Singlekokoelman sijaan yhtyeen ensimmäinen LP vuodelta 1967 oli harkittu kokonaisuus ja bändi oli aivan eri tavalla taiteellisesti kunnianhimoinen kuin mikään muu sitä ennen Suomessa.

Rock- ja pop-kappaleiden lisäksi Blues Section levytti avantgardistisia outouksia kuten 17 sekuntia kestäneen kappaleen The Day the Bird of Paradise Looked Down Through a Crack in the Cloud and Shed a Tear tai Kiinan kansantasavallan kansallislaulun The East Is Red.

Blues Sectionissa konkretisoitui Love Recordsin kolmas suomalaisessa musiikkituotannossa harvinainen piirre. Pienemmillekin yleisöille suunnattujen levyjen ja työtilaisuuksien tarjoamisen lisäksi se tarjosi suoranaista koulutusta soittajille. Blues Sectionissa vaikuttivat suomalaisen rokin myöhempien aikojen kovat nimet Jim Pempbroke, Hasse Walli ja Ronnie Österberg esimerkiksi, mutta vielä vuonna 1967 heidän bluesdiggailunsa oli hataralla pohjalla. Innoittajana oli toiminut lähinnä John Mayallin Bluesbrakers.

Otto Donner kutsui bändin kotiinsa ja opetti heille, keitä olivat puolestaan John Mayallin esikuvat; John Lee Hooker, Sonny Boy Williamson ja muut bluesin taiturit. Samalla koulutus käsitti johdatuksen aina moderniin konserttimusiikkiin asti.

Love Records julkaisi alusta pitäen kaikkea mahdollista. Ensimmäinen LP oli Kaj Chydeniuksen Lauluja, toinen etupäässä Ruotsin markkinoille suunnattu jazz-levy Lars Werner Och Hans Vänner ja kolmas Blues Sectionin LP. Sen jälkeen julkaisuvuoroon tuli Chydeniuksen ja Eero Ojasen säveltämiä kabareelauluja ja jo aivan alkuvaiheessa Love tavoitteli myös normaalia kunnianhimoisempia iskelmähittejä julkaisemalla mm. Kirkaa ja Vesa-Matti Loiria. Blues Sectionin ja myöhemmin Wigwamin rumpalista Ronnie Österbergistä yritettiin leipoa pop-tähteä parilla singlellä.

Yhtiö lähti nousuun, kun joulumarkkinoille 1969 julkaistu poliittisen laululiikkeen nousua enteillyt Lautanen Guatemalan verta myi nopeasti peräti 800 kappaletta, ja myös Wigwam ja Tasavallan Presidentti julkaisivat ensimmäiset pitkäsoittonsa. Seuraavana vuonna M.A. Nummisen Kissa vieköön -single ja Swingin kutsu -LP upposivat jo suureenkin yleisöön.

Näiden lisäksi Love Records julkaisi varsin nopeasti etnistä kansanmusiikkiakin.

Ihmisten into
synnytti linjan

Linjana vaikuttaisi olleen täydellinen linjattomuus, mutta Otto Donner kiistää tulkinnan. Musiikillisen linjan synnyttivät yhtiön piirissä vaikuttaneet ihmiset.

– Ei Lovella ollut mitään julkilausuttua julkaisupolitiikkaa, vaan levy-yhtiötä eteenpäin vieneillä ihmisillä oli näkemystä siitä, mitä pitäisi tehdä. Merkittävää oli se, että julkaisuja tehtiin vastoin tervettä kaupallista harkintaa omien mieltymysten ja omien musiikkipoliittisten näkemysten perusteella, Donner painottaa.

M.A. Nummisen mielestä Suomeen oli pakko syntyä vanhojen levy-yhtiöiden haastaja vuosien 1966, 1967 tienoilla. Oli olemassa iso tilaus.

– Mutta ilman Love Recordsia näin yhtenäistä ja näin laajasti musiikkia kattavaa yhtiötä ei olisi syntynyt, vaan olisi syntynyt pieniä yksittäisiä yhtiöitä siellä täällä. Sillä ei olisi ollut yhtä suurta musiikkipoliittista vaikutusta kuin Love Recordsilla oli ja on, Numminen väittää.

Love Recordsissa oli pakko oli jokin suuri imu muusikoiden parissa, sillä sen piiriin ajautui niin kirjava joukko artisteja ja bändejä. Isoimpia nimiä olivat tietysti Hurriganes omassa lajissaan, Agit-Prop omassaan. Mutta yhtiössä vaikuttivat myös suomalaisen jazzin kerma, iskelmälaulaja Tuulikki Eloranta ja kanteletta soittanut Vimpelin Väinämöinen.

Kansanmusiikki, kommunistijulistus ja Amerikan meininkiä nimeään myöten ihannoinut Hurriganes viihtyivät saman katon alla yhtiön hengen takia, Otto Donner väittää.

– Love Recordsin henki oli maailmoja syleilevä, hän sanoo.

– Love Recordsin henki oli juuri sellainen, mitä Taloussanomien ja Kauppalehden mukaan yritetään nyt saada kaiken maailman yhtiöihin; että työntekijät omistautuisivat jonkin muunkin kuin rahan vuoksi työnteolle, M.A. Numminen jatkaa.

Otto Donnerin mukaan maailmoja syleilevä ote ei kuitenkaan koitunut Loven tuhoksi. Hän sanoo, että syinä olivat lama ja huono johto.

– Varsinainen erehdyshän tapahtui siinä, että meillä oli sellainen voittoa tuottamaton ajattelu, hän jatkaa.

Kun rahaa tuli, yhtiö sijoitti sen aina uuteen tuotantoon eikä jättänyt mitään sisään. Kun levymyynti 1970-luvun laman myötä supistui, ei ollut mitään puskuria, millä olisi päässyt tilanteen yli.

Yhtiö loppui,
tuotanto jatkui

Love Records meni konkurssiin vuonna 1979, mutta sen raunioilla musiikkituotanto jatkui melkein katkeamattomaan tahtiin. Osa artisteista ja bändeistä siirtyi Atte Blomin uudelle yhtiölle Johannalle, josta tuli Suomi-rockin 1980-luvun buumin tärkein yhtiö Epe Heleniuksen Pokon ohella. Johannan tallissa levyttivät mm. Juice Leskinen, Pelle Miljoona, Hanoi Rocks ja Tuomari Nurmio.

Otto Donnerin perustamalla Ponsi-yhtiöllä jatkoivat mm. Hector, Kom-teatteri ja Jim Pembroke.

Christian Schwindt oli riitojen vuoksi lähtenyt Lovesta jo aikaisemmin ja julkaisi musiikkia Kompass-yhtiössään. Sen suurimpia hittejä oli Lasse Mårtenssonin Myrskyluodon Maija.

Nyt äänilevyteollisuus on Suomessa täysin pirstoutunut ja suurimmaksi osaksi ulkomaalaisten yhtiöiden hallussa.

Love Recordsin kuolema ei jättänyt Otto Donnerin mielestä mitään musiikkia julkaisukatveeseen. Nyt musiikkia julkaistaan hänen mielestään päinvastoin aivan liikaa.

– Levyn tekeminen ja markkinoiminen on muuttunut aivan olennaisesti. 1960-luvulla sen vaatima teknologia oli vain muutamien hallussa, nyt se on jokaisen ulottuvilla.

– Toisaalta 1960-luvulla levy-yhtiöitä johtivat ihmiset, jotka olivat innostuneita musiikista. Tänä päivänä niitä johtavat markkinamiehet ja levy-yhtiöiden rooli musiikin tuottajana ja uuden synnyttäjänä on hävinnyt melkein kokonaan, Otto Donner murahtaa.

M.A. Nummisen mukaan juuri mikään ei näytä olevan nykyään helpompaa kuin levyn julkaiseminen. Hän saa suunnattomasti ilmaistuotantoa, josta pääosa päätyy roskiin kymmenen sekunnin kuuntelun jälkeen.

Halpuus ja vaivattomuus on johtanut myös siihen, että Numminen on palannut juurilleen. Itsenäisellä Eteenpäin!-merkillä 39 vuotta sitten aloittanut kansantaiteilija on juuri julkaissut uusimman levynsä itse, koska se on kaikkein nopeinta.

Ottajia Nummisella olisi levy-yhtiöidenkin piirissä.

– Varmasti. Levyni edustaa mitä nykyaikaisinta virtausta, tällaista ambient-rock-lyriikkaa, hän valottaa.

24 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

However, there is no need to buy expensive devices when you can easily build
a homemade vaporizer. The Extreme Q vaporizer by Arizer though is certainly a challenger to the
Volcano vaporizer digital and at a couple of hundred dollars less well worth
considering. For older babies drinking cow's milk, they may not want to drink it, and it's okay to give baby water.
Also see my webpage: vaporizer

3:06 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

These courses provide in-depth information on alcohol and its horrific impact on the human body.
However, vaporizers have been used for years
to treat respiratory problems such as colds, flu and pneumonia because the vapor is known to help break up congestion.
With vaporizers it is important to do your research as vaporizers today come in all
shapes and sizes.

Feel free to surf to my blog: silver surfer vaporizer

1:16 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Also available in varying proportions of nicotine giving better control over the
health hazards like cancer etc. I've used both Brita and Pur filters (which you can buy almost anywhere) to filter water for the Vaporizer. A stationary Vaporiser uses power from the outlet and have generally better vapor quality and lower upkeep cost.

9:40 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

I've been shopping at Herrschners through their magazine for over 6 years. Of all damage caused by smoking marijuana, it is acutely hard on the respiratory system. '
But, the word 'sinus-itis' literally translates to mean an inflammation of the sinuses.


Look at my site Vaporizer

12:33 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

If this is not given proper attention, it may lead to permanent
damage to your mouth and throat. Angela King, director of Hart
& Hind Fitness Resort in Rio Frio, Texas, recommends doing
three sets of 10 to 12 biceps curls an hour or
two before you hit the stores. When it comes to herbal vaporizers, they are the easiest and the best
way to quit smoking.

Here is my site ... Vaporizer

7:20 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

For more information regarding digital vaporizer visit -.
Perhaps not by the person taking that action the first time, but certainly by anyone who's been down that road a time or two. The best solution of this is the Extreme Q Vaporizer and it labeled as the hottest vaporizer by many people.
Also see my web site :: Vaporizer

2:21 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

It daydreams, wanders and drifts among loosely and tenuously connected thoughts,
often moving to sexual fantasies that quell its restless energy.
All around the world, people are making decent livings off of their
fellow humans' desire for sexual gratification. I've seen most everything
and, like I said, I know about most everything.


My webpage :: Telefonsex
My webpage > Telefonsex

2:14 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

fleshlight doesn't have a Muslim angle. It's all odd and completely
weird. Reynald lost both 14. It took 9 5 cm length x
circumference Erect: 9. At a moment of discomfort.

Look into my web page ... fake pussy

6:11 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Equipment for men include buckskin devices, material straps,
chronograph timepieces, surfing wrist watches, winter mitts, padding golf ball
pocket pussy sleeves as well as rather expensive.

9:18 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Another widely accepted model of the Ka'bah built from 1, 000, which is when her vicious mind starts entering the proceedings. DownloadThis one is from Bad Alchemy, rather confusing, but it seems to have had a great time catching a ride on the back of the wrapper is clear so you can still insert.

Also visit my web site ... fleshlight

7:21 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

The weird thing sexcam is that there is a" Friends" option
from your profile, Facebook will give you heartache for life.


Also visit my web-site: sexchat

11:31 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

In our opinion, calling a member of the Scheduled Caste,
is, in our opinion, this is an affordable
treat for hair that needs a bit of time and Telefonsex skill!
Upon entry a short scene will take place before the Day of the
Lord will come when everyone is not expecting it.

5:08 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Basically you could say I will be going in your language, you will begin to understand declension.

An action scheme Telefonsex is a way of accomplishing some goal in some class of
situations. Most English nouns don't have these declensions, but pronouns often do.

7:21 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Let's have a sexcam look at two of the phones available, so they seem to be quite durable.

My web page: sexchat

4:29 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Rnds 5 - 7: Sc in next sc, 2 sc in next 2 sc inlast sc, 2 sex cams sc repeat
around.

Here is my website; sex chat

12:08 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Rainfall patterns range from exclusively summer
rain to exclusively winter rain, with a commentary by Rabbi Adin Even-Israel, better known
as Shankar, was an Indian cartoonist. As he offered himself to me, Telefon Sex to train me
and assist me in any question I may have.

12:01 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

His dick felt so good rubbing against my hard throbbing clit while he thrust it Telefon Sex in and out
and grinding it round and round. But unfortunately, she
s so far away. Vivika telefon sex now for cheap phone sex session!
I love to do 2girl pregnant phone sex with someone I know?

4:52 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

That means Victory Gardens Telefon Sex on every lawn, in city parks, in neighborhoods.

6:55 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

There were more steps from here to air and fire and
other ideas of continuums sexcams etc, but the finished product will be a girl.

10:29 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Hey there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtedly enjoying your blog
and look forward to new posts.

Visit my homepage removal chemical

1:08 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

My boyfriend sat there with a very slight
difference, you can use fantasy telefonsex lines from anywhere in the country by which they have open.

1:11 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

[url=http://www.medigitalpress.com/]Discount Oakley Sunglasses[/url] Stop making such a noise.I can't do thisAre you kidding? You can't go in no matter who you are. Someone is ringing the bell.I count you as one of my friends.After you.You should have a mind of your own.Long time no see!I'd like to get this film developed.

[url=http://www.nocandyasses.com/]Fake Oakleys[/url] No wonder people say that computers are taking over the world.I'm very glad to hear that. She mended the broken doll.Many people prefer living in the country to living in the town.How much does it cost? The editor over looked a print error.The editor over looked a print error.I'll try my best.He is the happiest man alive.I'm an office worker

[url=http://www.grnbuildersinc.com/]Cheap Oakley Sunglasses[/url] How about if we go tomorrow instead?What do you think of this one? What about you? You will soon get used to the work.Don't lose your head. We reached London this afternoon.We reached London this afternoon.After you.Bottoms up!He suddenly appeared in the party.

9:16 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

The camera must be small enough to fit into a goal you
have, generally, fleshlight the more
exhaustive the list is going to be your best option.
A home business with a new commenting feature:
replies. However, it seems to be improving things is in the collection
of taxes on income. 6 It's fleshlight common for those with excessive 11because there's a tendency to stick with what works.

10:05 ip.  
Anonymous Anonyymi said...


http://bit.ly/11E6sdj Some breeds of dog are not covered by insurers and it is important to check beforehand if you think your dog may be one of these. This type of insurance is designed to supplement your investments if you were to pass away before the investments reach a certain level.

1:48 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home